Нова година, нов късмет - НЕМСКА хоум тема 211

• 22 419
  • 729
  •   1
Отговори
# 555
До 25 години, но ако родителите са осигурени в Германия. От 25 до 30 години или 14 семестъра имат студентска застраховка - Krankenversicherung der Studenten (KVdS). Но май е само за редовни студенти. За 2020/21 месечната сума е 102 Евро и може би такава застраховка е сключил.
https://www.krankenkassen-direkt.de/themen/thema.pl?id=430025

G..D.., малко объркано го разказва, но няма вариант студент или въобще човек, който живее в Германия да няма застраховка.

# 556
  • Germany
Не ги знам как са здравните на студентите, но все чета във фейса, че ходят с европейска здравна карта на лекар и зъболекар. Нямам представа дали са редовно обучение или само на обмен.
Ени и аз така, и за снега, и за детето. Но сега съм доволна, делигирам работа на детето и са добре нещата😉 Принтира, сканира само, не ме занимава. Идва ей сега и ми съобщава, че г-жата по Кунст, казала веднага да излязат да направят снимки на снега. Имали проект. Да бе, точно в 8 ще го снима тоя сняг 😆

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 09:32 от PeaPink

# 557
При нас всичко се стопи. 6 градуса, вали и е грозничко. В края на седмицата пак сняг. Иде ми да заспя до края на април.

# 558
Маски носим от плат. Пера ги със спалното бельо на 2 сед.

Рейна, извини ме за въпроса, но една и съща платнена маска ли носиш 2 седмици?
Да, една и съща. Понякога слагам и от сините. Нося маска само до магазина, не пазарувам всеки ден. Другаде не ходя освен по горите и парковете Simple Smile Бих я носила дори и още, просто имам причина да я изпера на 60°. Детето като ходеше на у-ще носеше от плат също, перях на ръка в края на седмицата. Синята маска също я нося със седмици, ако съм била на лекар я хвърлям.

# 559
  • Germany
И аз като Мама Ени обмислям да си поискам една учителска заплата от културс министериума. В нашето училище имат по 1 час седмично видеоконференции и то не по всички предмети. По латински от миналата година се е запънала, че няма как да преподава онлайн и сега на мястото на задължителният 1 час е сложила шпрехстунде.  Ядосвам се много и се чудя защо всички родители си мълчат. Не знам дали в момента има друга професия, при която да работиш на една пета от изискуемото, а да си взимаш пълната заплата.

# 560
Всички студенти в Германия трябва да имат здравна осигуровка. Студенти от България могат да се освободят от тукашните само ако са здравноосигурени в страна членка на ЕС и ако НЕ работят.
Обаче един студент има право да работи до определен брой часове през семестъра, през ваканцията повече. Заплатата годишно не трябва да превишава определен праг. Ако се работи повече то студента губи студенските си права пред здравната каса и е длъжен да плаща по-висока месечна такса. Студенските тарифи не важат. Освен това над определена граница се плащат всякакви данъци и осигуровки.

G.D. да се запознае детето с тези неща, че са важни и може да си спести главоболия.

# 561
Moni aко действително държавата изкупи и изплати всички сезонни артикули от затворените магазинчета ... ще имаш -1/5.
С дискусията за маските става ясно само , че ...  совите не са това, което са.   Хората просто се напасват за да не влизат в конфликт. Още не са наясно какво точно става.
Интересно бъдеще се задава . За който действително остане в Германия в края на краищата. Зависи какво ще бъде предложено. Както бибитката каза дошли сме преди 20г. за нещо. 

цитирам
->
Всички студенти в Германия трябва да имат здравна осигуровка. Студенти от България могат да се освободят от тукашните само ако са здравноосигурени в страна членка на ЕС и ако НЕ работят.
<-
и аз така бях разбрала. Има едни условия за целия съюз и се зачудих защо да не може да е към тази на родителите си , дори те да са в бг.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 10:13 от bella_ciao

# 562
На децата казах, че, ако продължава така, в края на годината искам тапия за помощник-учител в занималня или Erzieherin, в краен случай поне една месечна заплата. Rage Дигиталната обработка и сами я правят.
Мен друго ме дразни. Някои учители прибраха през ваканцията учебните терадки за проверка и сега трябва да ги принтираме наново, защото не позволиха на децата, да си ги приберат през първия учебен ден след ваканцията, а можеха да го организират, както направиха през март. Става въпрос за 5 клас в Гимназия.

# 563
  • Немция
Не ги знам как са здравните на студентите, но все чета във фейса, че ходят с европейска здравна карта на лекар и зъболекар. Нямам представа дали са редовно обучение или само на обмен.
Европейската здравна карта е за спешни случаи.

# 564
Имам приятелка беше застрахована в Бг и работеше тук като студентка.
Вече 1 час вися до детето, сам да учи не става номера. Взела съм легото и обясняван нагледно немска граматика. Докъде го докарах. Отива ми целия предиобед с това ДО.
Аз лично никога не съм се замисляла да напусна Германия. Тук е моят дом, също съм над 20 год тук. Ако има природни бедствия или аварии в реактори (макар, че сте е късно) бих сериозно се замислила за другия край на света където имам възможност също да се устроя.

# 565
#Reina целия свят е страшно рабутан в момента. Другия край на света кой е?  Дано има някое незапролетено местенце .
Остава да изчакаме и да видим. Дано не е на война. Тревожат ме с тяхната липса на ресурси и припадките по новата руска @икона@ . Добре поне , че онези не им обръщат никакво внимание.

# 566
Като ви чета перипетиите с училищата, май ние се оказваме от късметлиите със сравнително читаво организирано ДО, с изключение на няколкото неискащи да провеждат онлайн часове под всякакви предлози. Учителката по английски отказва онлайн часове, защото има малки деца в къщи. В същото време нейният колега по география провежда редовен час с двегодишно на коленете си, а жена му преподава в другата стая с друго двегодишно в скута.
Същите учители, които са проблемни в реално време, са проблемни и сега. Читавите са болшинство, обаче.

Интересно днес какво ще ни сервират. Затягане, затягане, докога?

# 567
  • Немция
Не виждам смисъл от допълнително затягане. И без това добре са ни затегнали. Мерките се усещат до 2 месеца. Училищата са затворени преди месец.
Мен ме интересува, след като паднат бройките, да речем през февруари, как ще се процедира?

Рейна, с по-малките е така, искат си вниманието.
Шестокласникът работи самостоятелно, а третокласникът, който по принцип е добре с материала, постоянно ме занимава. Все търси моето внимание под някаква причина.
Възрастта играе голяма роля.

# 568
Бибит ако погледнем какво става в Китай , които от пълно затваряне отидоха на 0 и от 0 сега пак са в локдаун.
Същото беше и тук между пролетта и лятото ... значи само ваксина и защита на организма ще има ефект.

Интересно е какво може да направи Гезундхеитсамт и за какво е това 50 на 100000  и дори 0 на 1000 000 при положение , че това е вирусна инфекция предавана бързо по въздуха.
До сега се видя. че не може да  Гезундхеитсамт да реши проблема. Също и zerocovid не може. Виж Китай .

Това, което наистина могат да направят според мен,  е да имунизират хората които нямат силен имунитет първо и да продължат с другите.  Като се разчита докато трае тази акция, че хората със силен имунитет ще се преборят с вируса  и на това, че слабите наистина са имунизирани с ваксината и не могат да се разболеят пак.

Друго не ми хрумва, а и не е наша работа. Ние само обсъждаме не решаваме.  Но пък и за това правитеслтвото си има назначени експерти. Нека те преценят, но и да поемат отговорност и да стоят зад решенията и експертизте си дори когато им се търси отговорност . Евентуално.

В България доколкото мога да се информирам от дистанция са паднали много бройките. Въпрски че знаем колко се спазват там мерки и там не са мерките чак такива като тук. Някъде пишеше, че много от българите го били изкарали и имали вече трейнинг на организма . Не съм лекар и не знам колко е вярно, но четох че и там лекарите отказват ваксина.

# 569
Да, трябва да ваксинират бързо и масово. Обаче не могат да се организират.

Общи условия

Активация на акаунт