ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът се мръщи, тясно му е вече вкъщи!

• 26 731
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
  • Отвъд алеята зад шкафа
Доня, изпит за сертификат ли е или състезание?

# 631
  • Между гори и планини
Състезание е, но после на моя му даваха сертификат за взето ниво. Всеки който учи по тяхната програма може да участва. Във Варна така вземаше сертификат на Лонгман

# 632
  • у дома...
Ани в момента са по средата на учебника за А2  по испански. До края на годината ще вземат и В1.1. И вече в девети клас продължават с В1.2.

# 633
Състезание е, но после на моя му даваха сертификат за взето ниво. Всеки който учи по тяхната програма може да участва. Във Варна така вземаше сертификат на Лонгман
О, не, не е сертификат, а простичка грамота. Поне на Ния ѝ дадоха от състезанието на Кеймбридж училищата едно хвърчащо листче, да пише ниво, но не е сертификат за ниво. А от Лонгман (беше с четвърти резултат на националния кръг) нищо не са ѝ давали.

Сертификат за ниво под С1 имат ли някакъв смисъл/стойност? А и сертификатите за кандидатстване в университет не са ли с давност?

# 634
  • Между гори и планини
Не знам къде Стивън ги е прибрал, да намеря. На Лонгман от националното, нали награждават само първите трима, другите - чест и слава 🙄 На Кеймбридж са му пращали нещо. Ама като му видя сбъркано името и приключвам с гледането.

# 635
  • София
Къде има повече информация за това състезание?

Аз намирам това, но е било за миналата година:
https://www.cambridgeschools.bg/kgl-2020

# 636
  • Пловдив
О, не, не е сертификат, а простичка грамота. Поне на Ния ѝ дадоха от състезанието на Кеймбридж училищата едно хвърчащо листче, да пише ниво, но не е сертификат за ниво. А от Лонгман (беше с четвърти резултат на националния кръг) нищо не са ѝ давали.

Сертификат за ниво под С1 имат ли някакъв смисъл/стойност? А и сертификатите за кандидатстване в университет не са ли с давност?
И набора има такова, за отлично представяне на националното, с точките и споменаване на нивото. Обикновено е шести,от Кеймбридж( май) . Не играе роля на сертификат наистина, за сертификат си теябва надлежен изпит, па и платен на всичкото отгоре. И аз мисля, че под С1 няма смисъл от сертификати. Апропо, за френския, къде се държи такъв изпит? За инглиша ми е ясно, ама за другите езици ми е пълна мъгла.

# 637
  • Отвъд алеята зад шкафа
Смисълът е да се тренира детето и евентуално проверка на нивото. За университет е много рано, а и там изискват други сертификати, доколкото съм чела.

# 638
Апропо, за френския, къде се държи такъв изпит? За инглиша ми е ясно, ама за другите езици ми е пълна мъгла.
В София - ФЕГ за децата от ФЕГ, и във френския институт.
В сайта на ФЕГ има съобщение, че отменят във фег изпита през февруари и като опция са дали и: "Другият най-близък училищен изпитен център за DELF е в гр. Пловдив – във Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, като за информация и записване е необходимо да се осъществи контакт директно с гимназията."

# 639
  • Отвъд алеята зад шкафа
А какво се случва с всичките математически състезания, които участват в сбора за прием за СМГ? Тази година май и НПМГ излиза в 5-токласния прием.

# 640

Евентуално ниво В2 има някаква стойност, но предимно за работещи. В моята сфера, например, е минималното такова за работа в институции на ЕС.
И да, и в този случай, както и в случаите за обучение, има давност. Не само за ИЕЛТС, а и за СС университетите масово изискват изпитът да е държан в рамките на 2 години преди подаване на документите за кандидатстване. Естествено е това изискване - език се забравя, когато не се упражнява.
Явяване на официален изпит за признаване на ниво със сертификат по Европейската езикова рамка се провежда при определни условия и от определени организатори. Плаща се. Ходи се на няколкото фиксирани дати в точно посочените за целта места. И няма връзка с гимназиите и състезанията за гимназисти.

Въобще на този етап никакви сертификати не гоним, няма да се хабим да плащаме и да ходим. Ако в края на 10-ти клас човекът реши, че ще му трябват с оглед продължаване на образованието в чужбина, ще го мислим. Сега е рано и няма смисъл.
В момента си е нацелил български университет и иде съвсем излишно да се сертифицира.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 14:08 от Judy

# 641
А какво се случва с всичките математически състезания, които участват в сбора за прием за СМГ? Тази година май и НПМГ излиза в 5-токласния прием.
Доколкото знам, засега няма причина да не се провеждат присъствено.

# 642
Първото е олимпиадата. Засега си стои дата за първи кръг 16.01. После втори кръг, другите състезания (ПМС, ЕК, МВ) и НВО, за които има още много време. Надявам се дотогава всичко да е присъствено.

# 643
Смисълът е да се тренира детето и евентуално проверка на нивото.
Да, за по-ниските нива това е смисълът - тренировка. Да свикнеш с нагласата на ограниченото време, да свикнеш с типа и формата на изпита, да свикнеш с обстановката, така че да не ти е притеснително и да си по-уверен, че имаш опит.
Докато младежът посещаваше АВО редовно се явяваше да взема ниво и има съответните сертификати на Кеймбридж. Като беше малък радостта му беше неописуема като виждаше максималния брой точки, които е постигнал.
Сега се справя със затворени очи на тестове, есета и т.н. по английски език за нивото, което е покрил до момента.

# 644
  • Между гори и планини
Аз го пускам на тия състезания за самочувствие, то ако там не изкара, къде другаде 😁 Винаги е на точка - две от максимума, не от незнание, а от бързане и подценяване. Иначе и аз четох че изпита за диплома на Кеймбридж е трицифрена сума. И на Лонгман бяха скъпи. Имаше и устен и писмен. За работа и обучение в чужбина. Но не знам колко давност имат. Език който не се практикува, се забравя .

Общи условия

Активация на акаунт