Нашите орхидеи – тема 32

• 33 964
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Да не се приеме като реклама..
Скрит текст:
напишете в фб Борса за екзотични цветя и орхидеи, там бяха обявили че правят обща поръчка от немски сайт, ще видите по публикациите
Благодаря Ви много! Не успях да намеря такава публикация, но ще им пиша Simple Smile

# 481
Здравейте. Имам орхидея от 5 месеца. Цветчетата и паднаха преди месец,трябва ли да я подрязвам. До сега не съм гледала орхидеи изчетох доста за отглеждането,но това с подрязването не ми е ясно. Ще кача снимки ако може да ми кажете какво да направя 

# 482
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
има две течения - едните, сред които съм и аз, нищо не режат, докато цветоноса (това е пръчката, която стърчи) не изсъхне сама.
според другите - се реже до дъно веднага след падане на цветчетата.

имаш избор - от стария цветонос може да излязат разклонения и да цъфне пак. може и да не излязат, а пръчката да си изсъхне сама.
ако отрежеш със сигурност няма да излязат нови разклонения, но цветето ще събере сили и ще пусне нов.

# 483
  • София
Допълвам st. Dobri - ако искате кейки (бебе) от цветонос, не режете. Рядко се появяват, но на отрязан пък - хич.

Ето тук - 5 отворени вече цвята от разклонение от стар цветонос горе и нов цветонос със седем бъдещи цвята.

Разбира се, не всички са така, но ако растението е здраво, възрастно и силно - цъфтежът е добър.

# 484
Имах с три цветоноса. Не отрязах. Сега на единия има кейки, на другия нов цветонос (ще кача снимка като цъфне Simple Smile ), третата изсъхна, но беше свежа много дълго.

# 485
  • Варна
Получих орхидея фаленопсис през ноември, красива и  цъфнала. Цветовете опадаха малко след нова година. Не отрязах цветоноса, понеже ми казаха, че ако не е изсъхнал  не бива да го режа. Преди седмица обаче започнаха да растат две.. стъбълца?
Прилагам снимки, за пръв път гледам орхидея и макар че четох тук не знам, какво са това бебета или нови цветове. Снимани са преди около седмица сега са с по около 3 см по-дълги.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 14:32 от Хексе

# 486
Ще цъфти отново:-)

# 487
  • Варна
Мерси! Супер! Simple Smile

# 488
  • Бургас
Направо и се чудя на тази каскадна красавица

С много големи листа и цвят е, днес се наложи да я извадя, че пак беше тръгнала да се кюлва на долу. Корените са и значително по малко в сравнение с други орхи с по малки листа и цвят. Мисля да я подхраня с тор за корени.

# 489
  • Мадрид / София
След като върви добре и цъфти с големи цветове, аз не бих я пипала, не бих я торила за корени. От много грижи най-много да я умориш. Поне при мен така се получи миналата година.

# 490

Поздрави и от моята мис Love Letter

# 491
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
медика, разкошотийка е твоята мис.
нечовешки красиво цветенце.

# 492
Здравейте, чета и гледам Вашите красоти с интерес. Минавам да ви покажа моите Simple Smile

Бялата беше синя, когато ми я подариха😁 разбрах, че ги боядисват и синя орхидея няма, но чак след като цъфна бяла 😁😁
Имам още една бяла, от най-малките. Нещо ми се разболя миналата година, имаше мушишки и лепкави капчици по листата и цветоноса... опадаха пъпките и не можа да цъфне. Уж нищо и нямаше, но тази година пак - пусна цветонос, доста пъпки, но се появиха лепкави капчици само по цветоноса. Отново не можа да цъфне, присадих я, сега ново листенце избива.

Ще я видим догодина дали ще цъфне. За сметка на нея, другите “подивяха” тази година 😊

П.С. Не зная как се качват снимки в “скрит текст”, за което се извинявам 😊

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 15:32 от Hot ‘n’ Cold

# 493
Здравейте!
Страхотни красоти си отглеждате Heart

Извинявам се, че директно на въпроса, ще се върна да прочета първа страница, в момента просто нямам време.
Имах преди две орхидеи, на магия ги гледах, взеха че цъфнаха после изсъхнаха и ги хвърлих Confused сега отново имам една, подарък ми е, много скъп и искам да я спася. Стои на прозореца на светлина, не на пряко слънце. Не поливам често и не директно в корена, а с купичка отдолу. Знам, че когато корените й станат сиви/сребърни е време за поливане.
Е, опадаха й цветовете, но едното стебълце май е изсъхнало. Прикачвам снимка, за да видите и да ми дадете съвет.
Не съм подрязвала, не съм сменяла саксия, не съм торила.
Всякакви съвети ще са ми от полза.

Много ви благодаря предварително Heart

# 494
Медика, чудесна е. Направи ми впечатление колко високо над корите е засадена. Как си я закрепила, че не пада? Само на опората на цветоноса ли се държи?

Хот, снимките ти са много хубави, няма защо да ги криеш Simple Smile

Морска любов, аз не виждам снимката, но ако цветоносът е изсъхнал и пожълтял го отрежи, мъртъв е. Това е нормално, няма от какво да се притесняваш.

Общи условия

Активация на акаунт