Нашите орхидеи – тема 32

• 33 955
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
Медика, чудесна е. Направи ми впечатление колко високо над корите е засадена. Как си я закрепила, че не пада? Само на опората на цветоноса ли се държи?

Хот, снимките ти са много хубави, няма защо да ги криеш Simple Smile

Морска любов, аз не виждам снимката, но ако цветоносът е изсъхнал и пожълтял го отрежи, мъртъв е. Това е нормално, няма от какво да се притесняваш.

Успяха да се прикачат, жълтичък е.

# 496
От снимката ми се струва, че листата са поомекнали, дехидратирани.
Така и така не е цъфнала, защо не а извадите от саксията да огледате корените дали има меки и да извадите гъбата под розетката, ако има такава.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 15:55 от petiaivanov

# 497
Сега се вижда снимката. Листата не са добре, това сбръчкване не говори за добро здраве.
Възможни причини има много, ще трябва сама да огледаш внимателно.
Вариант 1, поливането в купичката мокри само долната част на субстрата, нагоре до корените не стига влага. Вариант 2, от влагата долу корените гният и не доставят вода до листата. Вариант 3, гъбично заболяване. Сигурно има и още възможни причини, от снимката това може да се предположи.

# 498
Сега, като уголемих снимката, видях, че от здравия цветонос в долната му част, е тръгнало да се подава разклонение...

# 499
  • Варна
Sealove,
дехидратирана е доста. Какво ще рече, че поливаш с купичка отдолу? Както останалите цветя наливаш вода в чинийката или потапяш цялата саксия? Защото трябва да правиш второто, да налееш вода в купичката е крайно недостатъчно.

# 500
Благодаря ви за бързите отговори.
Няма гъбичка, да я присъдя ли?
Слагам вода в купичката(пластмасова) до половината и слагам вътре саксията и оставям за известно време. Цялата саксия ли трябва да е във вода? И колко време да я оставя?

Едит:

Сега гледам, че коренчетата отдолу са станали зелени след като беше полята. Но отгоре си стоят пак сивички. Прикачвам снимки.

# 501
  • Варна
Цялата саксия се потапя в съд с вода, до 1 см под ръба, колкото да не се мокри основата и стъблото на растението. Аз държа няколко часа понякога, зависи колко време имам. Не виждам смисъл да вадиш от корите, корените изглеждат добре. Просто коригирай поливането.

# 502
  • Велико Търново
По-назад в темата ви бях показала сцепения цветонос с многото пъпки. От вчера има и:
🌞
И да питам нещо. На орхидеите добре ли е да им се върти саксията или им пречи ако вече са изкарали цветонос? Една искам да я обърна на 180 градуса, защото цветоносът почти опира щората. Первазът е тесен, а листата широки.

# 503
  • Бургас
Не съм забелязала да им пречи да се завъртат. На вълшебното ми первазче Grinning тази зима направих доста размествания защото цветоносите опират в стъклопакета. Някои изпратих в другата стая едната пусна цветонос.

# 504
Ден за поливане и фотосесия.

# 505
Най-после цъфна една бебе с петнисти листа от мисията "Спаси орхидея"
Импата беше с предположението че е Стюартина, или поне хибрид на стюартината Hug

Скрит текст:

# 506
  • Пловдив
Добро утро!
Най-после мъниците започнаха да отварят цветчета, ето го първото
Скрит текст:

Това май е същия цвят, дали е пелорик
Скрит текст:

# 507
  • Варна
Ау, последните няколко поста са прелест Heart
Пелорик е това, да Simple Smile

# 508
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това си има три листенца отгоре, две отдолу и муцунка.
пелорик не е ли, когато нещо му липсва или има в повече?

# 509
  • Варна
Не, и когато формата на цвета е нестандартна, както в случая - трите листчета не се отварят, а стоят свито. Ако си остане така и не разцъфне напълно значи е пелорик.

Общи условия

Активация на акаунт