Нашите орхидеи – тема 32

• 33 945
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Поотвориха се и 3 от моите питомки Simple Smile
Шаренушка, която беше с много разклонения и цвят при закупуването, после марулееше година и нещо и сега реши пак да отвори някой и друг цвят:
Скрит текст:

Между другото едната пъпка я засуши още преди отварянето на другите, а сега видях и капчици "медена роса" под 2 от пъпките. Дано не е за лошо Simple Smile
Скрит текст:

Пред нея е розовелка:
Скрит текст:

А пред тях жълтушка (не че е много жълта, но единствената която има повечко жълто Simple Smile ):
Скрит текст:

В саксията на зигито забелязах ситна паяжина в корите Sad Но пък някаква форма на живот не видях...
Скрит текст:

# 511
  • Варна
Паяжините ако са от акари те трудно се забелязват, много са дребосъчести... Медената роса не е проблем, аз имам една орхидея, тази с восъчните цветове, която постоянно е в медена роса, и по листата, и по цветоносите. Такъв ѝ е моделът, расте и хубавее, не ѝ се впрягам. Точно тя е, която цъфти непрекъснато, постоянно удължава цветоносите.

# 512
  • Бургас
Брадичке щом има паяжинни има и акари или червено паяче, както ти е казала Месечинка, трябва да се третира с Нисоран. Аз така забелязах на едната Камбрия пръсках през седем дни два или три пъти вече не се виждат паяжини.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 17:51 от maya_76

# 513
  • Бургас
Неприятно Sad И защо орхитатата ми купени от Лидл и Кауфланд, примерно, са по-здрави и без вредители от тези, купени от специализиран магазин/сайт?! И двете новозакупени загубиха цветовете за нула време, листата им са в точки и петънца, оказват се и с гадинки... Уж ги взех да им се порадвам, а всъщност ще лекувам 2 марулки. Нямам място у дома и имам общо 7 с новите, а само 3 цъфнали. Мрън!

# 514
  • Варна
За прецъфтяването може би е нормално, и Павката прецъфтя за няма и седмица, а уж цветовете им са трайни. Но поне на листа го докарва, пък живот и здраве догодина може да цъфне пак Grinning Виж, за вредителите е гадно, но май и по кауфландски се е случвало да има. Божа работа общо взето.

# 515
За прецъфтяването може би е нормално, и Павката прецъфтя за няма и седмица, а уж цветовете им са трайни. Но поне на листа го докарва, пък живот и здраве догодина може да цъфне пак Grinning Виж, за вредителите е гадно, но май и по кауфландски се е случвало да има. Божа работа общо взето.

Три (от общо пет) са ми от Кауфланд, последната ми е с паяжинки, но пък цветоноса й много се удължава и много цъфти.. даже сега гледам има още пъпки

Даже забелязах и това:

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 15:06 от Hot ‘n’ Cold

# 516
Неприятно Sad И защо орхитатата ми купени от Лидл и Кауфланд, примерно, са по-здрави и без вредители от тези, купени от специализиран магазин/сайт?! И двете новозакупени загубиха цветовете за нула време, листата им са в точки и петънца, оказват се и с гадинки... Уж ги взех да им се порадвам, а всъщност ще лекувам 2 марулки. Нямам място у дома и имам общо 7 с новите, а само 3 цъфнали. Мрън!
И аз стигнах до същото заключение. Обяснявам си го с това, че големите вериги си имат строги изисквания за качество и оранжериите, и центровете за дистрибуция са длъжни да спазват. На нас ни пробутват това, което хартиса или при големите клиенти не мине. Smirk
Да не говорим за цветарските магазини. Там пък буквално си пробутват боклуците и то за маса пари. ММ все от цветарски магазин ми ги купува за по 40 - 50 лв. Фаленопсис и то от най-масовите. Коя от коя по-зле бяха, едната дори беше с централен цветонос. Били му ги избирали. Joy А нито една не оживя.
При мен още нито една не цъфти от 7. Още по-голямо - мрън!

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 10:11 от Sysly

# 517
  • София
Акарите не се третират с инсектициди като Моспилан, Тепеки или Децис. Просто те не действат на акарите. Трябват си акрициди - Нисоран, Вазтак, Данитрон. Или поне инсекто-акарициди като Валмек.

# 518
  • Варна
Санмайт съм слагала аз за акари, той е комбиниран и за листни въшки. Лошото му е, че е контактен, а не системен, но орхидеите нямат чак толкова много листа, би трябвало да може да се напръска ефективно.

# 519
  • София
Санмайт не се продава у нас повече от година за съжаление, заедно с Актара, Би-58, Фундазол, Беномил и други доказали се препарати.

# 520
Подкрепям Raya. Забранени са някои наистина чудесни препарати, което усложнява отглеждането на цветя изобщо, не само орхидеи. И това на фона на все по-болни и зле отглеждани растения... Но разбирам причините за забраните и се приспособявам, няма как.

# 521
  • Варна
Ау, много тъпо... И актара ли няма вече? Имам 1-2 пакетчета от преди, не съм търсила скоро...

# 522
  • Бургас
Рая права си сега погледнах, че с Нисоран съм пръскала първия път и след седем дни, а с Моспилан пръсках Зокумите от които се появиха мушички от почвата - голяма напаст. Изчезнаха вече, ама и зокумите изчезнаха в апартамента на майка ми Grinning

# 523
  • Мадрид / София
Аз моря мушичките с жълти лепки.

# 524
  • Бургас
Още виси една лепка в хола макар, че мушиците изчезнаха малко след като премесих Зокумите. Една позната ми каза да сложа монети в почвата това ги премахвало/убивало, не мога да кажа дали от това или от пръскането, но сега където са грам мушици няма.

Общи условия

Активация на акаунт