Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 400
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 3 330
Здравейте, издадоха ми направление, ръчно написано на бланка за хистология, но в лабораторията не ми го признават. От стоматологичната клиника твърдят , че това е направление. Другите казват няма направление и ми искат 100 лв. За съжаление не съм го снимала преди да го дам. Според вас къде е проблема?

# 3 331
Питам,защото и аз имам такъв и си го знам от години,но реших да не го пипам ако не ми създава проблеми, зъболекарите също смятат така и затова ми стана интересно,че сами сте решили.Поне вече няма да го мислите Simple Smile
Лично на мен двама лицево-челюстни хирурзи са ми казвали ако не се извади ретиниран мъдрец, след време се образува киста под или до него и положението става по-зле. Не знам как толкова години без оплаквания, аз бих си пуснал панорамна снимка! Дори и да не създава дискомфорт,хирурга ми каза, че ретинираните задължително се вадят.

Интересно..ще обсъдя и с други зъболекари,но досега не са ме съветвали за премахване.
Питай лицево-челюстен хирург, не обикновен зъболекар и за всеки случай си направи панорамна снимка и им я покажи.
. Здравейте.Вие къде го извадихте? Питам понеже и аз имам един такъв.Не ми създава проблеми,но съм се решил да го махна

# 3 332
И аз бях на принципа "щом няма проблеми, да стоят", докато не започнаха проблемите и с болки обикалях от кабинет на кабинет. От личен опит мога да кажа, че е добре да се отстранят, преди да са създали проблем.

# 3 333
Питам,защото и аз имам такъв и си го знам от години,но реших да не го пипам ако не ми създава проблеми, зъболекарите също смятат така и затова ми стана интересно,че сами сте решили.Поне вече няма да го мислите Simple Smile
И аз имам такъв мъдрец и на мен няколко хирурзи ми казаха ако не създава проблеми да не го пипам. Единият беше лицево-челюстен хирург в Пирогов. Надявам се да разбират и да си стои кротко там.

# 3 334
  • оттам, откъдето започва България
57 години го нося моя ретиниран мъдрец, дай Боже още толкова да издържи. Simple Smile

# 3 335
57 години го нося моя ретиниран мъдрец, дай Боже още толкова да издържи. Simple Smile
С всеки изминал ден, разговори с различни хора, се убедих че някои хора наистина имат невероятни и уникални организми, било то стомах, нерви, мозък, зъби, абе от глава до пети, такива истории наистина ме учудват! Бог е невероятен!

# 3 336
С всеки изминал ден, разговори с различни хора, се убедих че някои хора наистина имат невероятни и уникални организми, било то стомах, нерви, мозък, зъби, абе от глава до пети, такива истории наистина ме учудват! Бог е невероятен!

Повечето от старото поколение са така . Защото преди са яли по - чиста храна , не е било толкова замърсено , а и организмите им са били по - силни . Не че са си мили зъбите . Четкат там с пръсти и хлебна сода и толкова . Ама сега на 80 има 2 3 извадени зъба . Аз сега например 2 дни да не си измия зъбите венците ме почват . Ма то една паста , ма втора паста с еди какво си . Пълни боклуци , но така сме научени и не можем . И тия лилавите , където избелват зъбите , какви боклуци са .. Има ли изобщо паста за зъби , която да не им вреди ? Аз не знам за такава ? Ами малките деца ? На по 3 4 години кариеси , болки ,  в чудо се виждам като чета ..

# 3 337
  • Варна
И аз съм на принципа, ако мъдрецът не създава проблеми, да си стои. От двата мъдреца, които имам по рождение, единият даже ми служи вече много години. В ученическа възраст загубих седми постоянен и този мъдрец израсна и зае неговото място. Другия си стои ретиниран. Дъщеря ми също има само два мъдреца. При нея единият даже беше подпрял седмия и му пречеше да излезе. Не го извадихме, а издърпахме седмия. Засега всичко е наред и дано е така!

# 3 338
И мен са ме съветвали да не се вади мъдрец, ако не създава проблеми. Както са ми казвали и, че може и нормален мъдрец да създаде проблем в някакъв момент, но и ретинирани цял живот да не причинят проблеми. Аз имам един изваден мъдрец, като смешното беше, че цял уикенд ме боля седмия зъб, а в понеделник ме болеше мъдрецът.😂 Всичките ми останали мъдреци са си ок, на място до другите зъби.
За дъщеря ми също ме постветваха да не питаме мъдреците някой ден, освен ако не създават проблеми. На панорамна рентгенова снимка се вижда, че са в добра позиция и готови да пробият. Аз попитах това добре ли е - отговориха ми, че нищо не може да гарантира, че някой ден няма да има проблем и да не се занимаваме с мъдреците, ако не причиняват проблем.

# 3 339
Масово зъболекарите съветват да не се пипат, те просто чакат да стане по-зле и го знаят, за да изцоцкат повечко парички, ако попаднете на читав зъболекар или хирург, който не е за парите а за здравето, ще ви кажат друго. Simple Smile Същото важи и за всички медицински специалисти, за съжаление...

# 3 340
Е, хирург рядко ще посъветва да не се пипа мъдрец.😉

# 3 341
Е, хирург рядко ще посъветва да не се пипа мъдрец.😉
Преди да извадя моя, бях при двама зъболекари (читави) и ми казаха, отивай докато е време, и се съветвах и с 2-ма хирурга и ми казаха че колкото повече се отлага става по-зле, може да се развие киста под или до мъдреца, и когато дойде време за операция хем че ще е болезнена, но ще има и риск и от парестезия.

# 3 342
  • Варна
Няма такова нещо.
Сменете си хирурзите, които ви съветват зорлем да минете през операция, като няма нужда.
Ако има причина за здравето или дискомфорт, е друго.
На 49 съм и засега си живеем добре с моя ретинирал мъдрец. Ако някога създаде проблем, ще го махна.

# 3 343
vasilzanev, възможно е, но при Вас е имало все пак ретиниран мъдрец, нали? При съвсем нормално позициониран мъдрец какво налага да се маха "превантивно"? Защото "някой ден" може нещо да се случи?
Важно е всеки да си направи информиран избор и да прецени за себе си. За мен лично вадене на четири броя мъдреци с нормална позиция, защото "някой ден може нещо да стане", не е обосновано и за себе си и детето не бих го приложила.

# 3 344
vasilzanev, възможно е, но при Вас е имало все пак ретиниран мъдрец, нали? При съвсем нормално позициониран мъдрец какво налага да се маха "превантивно"? Защото "някой ден" може нещо да се случи?
Важно е всеки да си направи информиран избор и да прецени за себе си. За мен лично вадене на четири броя мъдреци с нормална позиция, защото "някой ден може нещо да стане", не е обосновано и за себе си и детето не бих го приложила.
Аз говоря само за ретинираните, другите 3 са ми добре.

Общи условия

Активация на акаунт