ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021 година - тема 4

• 23 583
  • 792
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Изпуснах ви последните дни, но прочетох и се смях на Енио Вабуня. Не че Еньовата буля я знам коя е Wink

ИУЧ са ни Мат и БЕЛ, но не ги избираме ние, а само се подписваме, че сме ги избрали в началото на годината.
ФУЧ имаме АЕ, ИТ и вточри ЧЕ и само за последното си избираме между немси и испански.

Нашите часове са по 40 мин. този срок (пуля се на програмата), миналия бяха по 35. Всъщност май не са, сега виждам, че са обединени в блокове, като не е дефинирано колко е междучасието между двата блока. Ако е 10 мин. първият час е 30 мин., а вторият 40. Ако е 5 - първият е 35 мин., а вторият 40, а ако няма междучасие и двата са по 40 Joy

# 571
Хайде, мина първият учебен ден втора смяна. Сега сутрин е сам на тренировки. Единствен е в клуба, който в момента е следобед. Ще трябва да устиска два месеца, когато към него ще се присъедини един от съотборниците му. Скучно му е малко така, но няма как, ще кара на индивидуални тренировки. Ще видим какъв ще е резултатът.
Тази вечер писа отговор на литературен въпрос. Много подробни указания имаха, но въпреки това доста се озори. За първи път пише нещо такова. А и по принцип не обича да пише, въпреки че съчиненията му се получават добри. Ако зависи от него, би заменил писането за задачи.

# 572
  • София
И при моята има по-дълги междучасия. Има напасване заради часовете на 7 клас, които са присъствено и също са 2ра смяна.
Днес е с 7 часа. Започна в 13.30, до 19.15. Ужасно е.
А брат й се прибра на обяд, написа за час и после се шля навън със съученици. Не може да се нарадва, че е сутрин.

И аз имам съмнения, че ще са присъствено март месец. Sad още като чух разпределението и си го помислих.

# 573
Моят и преди си беше с междучасия от по 20 минути, защото е в една смяна с осми клас, а те и при ДО бяха с часове от по 40 минути, а шести клас са 30-минутни. Сто пъти съм му казала, че е по-добре през тези дълги междучасия да си пише домашните вместо да си човърка телефона.

# 574
  • София
Ами моят преди ползваше голямото междучасие за отмятане на домашни, но вече му минаха тези позиви. Колкото повече напредва пубертета, толкова повече се учи от сестра си да пише домашни по нощите и да ги отлага за последния момент. Вбесява ме тази практика. Тя поне е нощтна птица и добре ѝ се получават нещата вечер, а той ми е поспаланко, в 23.00 най-късно "отнася плувката" от самосебе си, но се опитва да пише домашни в 22.00. Ми няма как да се случи - грозно е, криво е, недомислено е.
Станал е и като бебетата - през 2 часа е гладен и ако не яде е крив и почва да се заяжда и да се кара с някого.
Вчера ме ядоса и го записах на олимпиада по БЕЛ като наказателна акция. После се притесних от присъственото провеждане и размислих. Казвам му: "Кажи на госпожата, че мама се отказала", а той: "Аз никога не съм потвърждавал окончателно, казах ѝ че още мислите". Познава си ме детето.

# 575
Gorg0nzola, честито нов аватар! Не можах да те позная!

За протокола - и нашите часове са по 30 минути. Междучасията били по-големи отпреди, но не знам точно колко са.

Като стана дума за лягане - тъкмо мислех да задам този въпрос, малко встрани от основната ни тема за ученето.
Моята шестокласничка лека-полека започна да си ляга доста късно, което мен много ме ядосва. Не съм съгласна  дете в шести клас да ляга в 00, че и към 01ч. Все си мисля, че този мозък има нужда от пълноценен сън, за да е във форма на другия ден. И дори съм чела, че сънят преди 00ч. е най-полезен. Да, ама не. Моята просто няма равна в губенето на време и мотането. От 22 започвам да я подканям - но то е половин час миене на зъби, после половин час обличане на пижама. Изобщо неща, които човек ще свърши за 10 минути, на нея й отнемат повече от час. Всяка вечер побеснявам и се разправяме, но ефект никакъв...
Да не говорим, че и на моя сън пречи по този начин. Аз не искам все още да лягам преди нея, защото съм сигурна, че ако я оставя без надзор, тя съвсем ще окъснее. Вече трудно издържам на този режим с толкова късно лягане...

# 576
  • София
Само да кажа за ИУЧ. Избира се на педагогически съвет. Родителите го подписват. Може да се опитат да договорят нещо, но като цяло не е избор на родителите. В най-добрия случай родителите могат да поискат прегласуване (само веднъж, писмено и мотивирано), но се гласува от Педагогическия съвет. В наредбата пише точно колко часа са ИУЧ и не може повече или по-малко. Задължителни са за децата и са с оценки.
ФУЧ - отново училището решава какво да бъде. Като не е задължено да предложи ФУЧ, не е задължено да предложи еднакъв брой часове за всички ученици. ФУЧ са без оценка и не са задължителни за учениците. Т.е. можете да не подпишете ФУЧ и детето няма да ги посещава. Но подпишете ли, стават задължителни за детето, но без оценка. Задължителни - пишат се отсъствия. В наредбата е определен само максималният брой часове. Останалото е според възможностите на училището.

Та с две думи - само един родител не може да промени ИУЧ или ФУЧ.

# 577
Мда, голяма простотия е с това ИУЧ.
Уж избираемо, а накрая те заставят да пишеш определени предмети.
При нас са БЕЛ и Математика винаги.

# 578
И моето ляга късно - около 11.30-12.00. Но той си е такъв таласъм от малък. И аз съм същата. Опитвам се поне той да ляга по-рано, но не ми се получава. Мотае се, присеща се за нещо, което трябва да свърши и т.н. Не е хубаво, но не съм намерила решение. Започвам от 10 да мърморя да ляга и пак в 12 заспива.

# 579
  • Сф
Аз ,  да ви кажа, нито знам по колко са часовете, нито междучасията. Допълнителните ни часове и двата модула са по втория език.
Говорих с един учител вчера, луднал е , не знае на кой свят е. И сутрин и следобед часове, и онлайн и присъствено.
Отделно се оплака," задавам въпрос в класа по материала- гробна тишина, все едно за пръв път изпитвам и чуват за тоя предмет " Simple Smile , това при гимназистите. Какво ще правим вика- не знам.
И моята само рови в хладилника- няма изхранване.А как е дръпнала за последните месеци- не е истина.Направо жена.Аз съм заспала вечер преди нея със сигурност.
вчера мина теста по ЧП- 11 от 20.Яко химия.И само вика- няма време, но си остави 5 мин явно да прати верните отговори (те излизат като предаваш) на някакво момче, явно от класа или другите 6 ти. Уговорка имала. Wink
Викам, на теб да ти ги бяха дали Simple Smile че имаш нужда. Вика, споко, почва биологията скоро. Та така, бутаме някак си.
И аз не вярвам да ги върнат март.

# 580
  • София
utro77, започнаха все по-късно и по-късно да си лягат, защото не им се налага да стават толкова рано. Но аз трябва да остана след тях по ред битови причини (пускам пералнята с дерехите, които са носили през деня, забърсвам банята след тяхното вечерно "плискане" иначе мухлясва, вечно забравят някоя лампа светната или храна, която ще се развали извън хладилника). В същото време сутрин ставам преди всички и така аз не си доспивам. Затова скръцнах със зъби и казах, че не ме интересува, изисквам две прости неща: в 23.00 да са в леглата и по пода да няма учебици и тетрадки. Как ще ги спазят не ме интересува. Ако не се представят успешно на вечерната ми проверка, на следващия ден са без интеренет за забавления (само за учене). Пиша в множествено число, защото гадничко ги обвързах в екип: ако единия не се справи и другият е баннат. В противен случай, в 22:30 настава бой и скандал за банята и всеки прехвърля боклуците си на другия. А така се подсещат взаимно, уговарят се кой кога ще се къпе и даже докато синът е в банята, щерката понякога му подрежда учебниците, ако усеща, че той няма да смогне навреме.

# 581
Аз с лягането съм намерила цаката. На наборката всяка вечер ѝ прибирам телефона в спалнята /без петък и събота/. Като ѝ прибера телефона и изключа компютъра, до 30минути се е приготвила и е в леглото. Може да гледа телевизор или чете книга, но бързо заспива.

# 582
  • София
Учителката на моята по ЧП се пенсионира в края на 1-ви срок. Сега са с нова учителка и щерката е доволна - по-добре обяснявала. Но подозирам, че текущия материал ѝ е по-приятен (все още са на химия) и затова дава висока оценка на учителката Simple Smile Ако пак я бяха погнали с физика, не знам каква щеше да е реакцията.

Отказала съм се да се боря с голямата... Нощна птица е. Може да легне в 3 през нощта и да спи до 3 следобед на следващия ден. Брат й е пълна противоположност - рано ляга, рано става.
Сега най-проблемна ми е малката - спи на обяд в градината и е ад вечер. А сутрин не може да стане. Стискам зъби още малко. Като почне училище наесен, поне в началото няма да го има този проблем, съдейки по големите.

# 583
Също като Вита Simple Smile Вземам му всичко вечер ,но той обича да чете и не му е голям проблем .Ляга си в 9ч. и в 10 вече е заспал с книгата Simple Smile Сутрин си става бодро и готов за часовете!

# 584
Не знам как е при другите девойки, но наборката се е превърнала в ужасно мрънкало. Недоволството, мрънкането и лошото настроение са постоянно състояние при нея.

Общи условия

Активация на акаунт