ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021 година - тема 4

• 23 598
  • 792
  •   1
Отговори
# 120
  • София
За момент се обърках в коя тема съм Joy Баткото е 10 клас и трябва да избере 2 профилиращи предмета, освен двата езика, определени при приемът му в 8 клас. Провеждат се разяснителни кампании (поне в неговото училище), предлагат се профили, деликатно водим домашни разговори на тема "на къде след училище". За наборката още не съм с нагласата, че трябва да се мисли в посока реализация някой ден. До преди година искаше да става археолог, но не съм сигурна, че е наясно в детайли какво включва професията. 
На сайта на МОН има секция за кариерно ориентиране, има и за избор на гиманзия. Аз сега трябва да придумам баткото да попълни теста за 11-12клас, но може и наборката "да мине под ножа".
ето това е: https://orientirane.mon.bg/?m=111
в секцията "въпросници" има 7-8 клас.

# 121
Интересно. Ще му покажа тези въпросници.
Относно бъдеща професия казва, че би станал ветеринарен лекар или фермер. Неговите мечти и желания са много простички, нищо общо с грандиозните планове на брат му.
За след седми клас нямам кой знае какъв избор в нашия град. За големия нямах никакви чудейки за профила, а само за това дали да си остане в нашия град или да замине. В крайна сметка той реши да остане, което и предвид кофти ситуацияра в момента беше по-доброто решение.
Малкият със сигурност продължава тук, но не съм още наясно кой профил е по-добър за него - математически или чуждоезиков. Ще го мислим догодина.

# 122
При синът ми нямаше голяма дилема, вървеше му математиката и след 7клас записа профил с програмиране, след гимназия отново се е насочил в тази посока.
При наборката няма изявена силна страна и интерес в дадена област. Аз съм на мнение да се насочи към езиците от практическа гледна точка, но времето ще покаже....

# 123
Не мисля, че учителите предават по-качествено при присъствено обучение. Щом сега отбиват номера, след  като много добре знаят, че някой родител може да стане свидетел... Наистина не намирам основателна причина да твърдят, че ДО е пречка да си вършат качествено работата, след като дори няма проблем с дисциплината - децата са заглушени и никой не пречи на учителите да си предават урока. Двайсет и пет минути са си двайсет и пет минути. Особено, ако никой не ти пречи.
Свестните учители са свестни и в присъствена форма, и в ДО. Винаги има начин да заинтригуват децата, да проверят обективно знанията им, пък било и с отворен учебник. Винаги си личи, ако детето не е чело урока.

На 25 въпроса на контролно за 25 минути как именно да търсиш верните отговори, ако не си чел? Много ясно, че няма как да стане за една минута да намериш урока, абзаца, да прочетеш и да цъкнеш верния отговор...

Да не говорим, че като толкова много настояват, че децата преписвали, могат да направят контролното с включени камери, но не го правят / не знам защо/.

ДО ме притеснява единствено заради липсата на жив контакт между децата.
Но изглежда това е само мое притеснение. Дъщеря ми всъщност се чувства отлично, общувайки само със сестра си и братовчедка си. Заяви, че изобщо не й се връща в училище.

Вярно, че с ММ ходим на работа, но и двамата имаме минимален контакт с колеги.

На този етап ДО ми дава известно спокойствие по отношение на ковид.

Про нас са с включени камери на контролни и класно, а също и по английски.

# 124
  • София
Оформиха ни първата срочна оценка в Школо, по БЕЛ. Вижда му се края на срока.

# 125
  • Mars Hotel
И аз мисля, че им е рано за професионално ориентиране на децата. Моята от много малка искаше да става архитект, но вече няма такива амбиции. По едно време искаше да се занимава с компютърна графика, но и това май мина на заден план. Сега е на тема езици и иска с това да се занимава, но няма идея какво точно.
Иначе езиците ѝ вървят, обмисляме немски или италиански след 7 клас. Пак тогава някъде ще я натисна да вземе САЕ по английски. Учи испански като втори език в момента, но не ѝ е на сърце. Сама се занимава с финландски в Дуолинго, пише думи прилежно и повтаря фрази по цял ден, но е стигнала до безбройните им падежи и виждам как ѝ увисва нослето леко. Дано не се откаже.
Другата възможност, която обмисля е политически науки или международни отношения. Ако все пак реши да учи нещо такова вбъдеще, ще ми ще да завърши някъде в чужбина.

# 126
Мойто диване изобщо не знае какво иска, говорили сме, обсъждали сме, и още не знае.

Днес им казаха оценките по ЧП, мойта има 5.

А сега да си попитам, тези които са на ти с това нещо наречено рационални числа, уж ги посхванах, обаче одеве учителката даде една от задачите ( от няколко уч. часа се упражняват в час и си ги пита, отделно им дава и малко д. р. ) та задачата е следната:
( -8 ) + ( +10 ) = ?
отг. беше написан: - 2
така и не схванах защо се изважда а не се събира, и защо знака е - вместо +. 
Благодаря предварително за отговора.

# 127
На така написаната задача, отговорът е +2. Няма как да е -2.

# 128
Тони, не знам защо се изважда, но се изважда. И отговорът е както го  написала Пипилота.
Има си правила, които се спазват.

# 129
  • София
Вчера тестове по БЕЛ, АЕ и ИТ. По БЕЛ - 5 въпроса от причастия и 5 произведенията - това било петминутка и не се броило за тест.  Видях го вечерта, беше го оставила отворен в браузъра. Причастията бяха верни, 2 много тъпи грешки по произведенията - определено е бързала накрая и не е чела всички възможни отговори, а маркирала първия, достатъчно достоверен. Моето дете не може да работи под стрес и за 5 мин определено не може да се организира. По АЕ си е било цял час, беше обявено и в школо. Уж се справила, този път нямало listening. По ИТ ми праща в скайп скрийншотове за някои въпроси, докато течеше теста. Ползва snipping tools, кропва въпроса и го пейства във вайбър на компютъра. Ами много е тъпо да правиш такъв род тест - то една теория, ако ѝ дадат да го направи в ексел, ще го направи. Но така преразказано е идиотско. Въпрос "коя е командата за обединение на клетки в ексел" и дадени merge, wrap, find и още нещо. Обаче, нейният windows, word, excel  са на БГ! Така ѝ дойде лаптопа, така си ги ползва. Команда merge е преведена като "обедини и центрирай". Wrap text е преведена като "текст на повече редове". Интересното е, че на моя лаптоп се оправя, въпреки, че не са на БГ - визуално знае къде се намира командата и как изглежда и я ползва. Но не е запомнила как се нарича в оригинал, а на теста това се иска. Ами помогнах ѝ. Каквото ме попита, ѝ казах. Имала 3 грешки, но било 6. Благодарение на мен. Flushed Признах си...олекна ми Relaxed

Тони, отг е 2, не е -2. Използваш разместително свойство на събирането (+10) + (-8) = 10-8=2

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 11:48 от мандаринка

# 130
Pipilota, благодаря, може и +2 да е било, просто така я запомних, паметта ми е малко къса на моменти, да не кажа през повечето време, Joy
polin_a, и на теб ти благодаря за отговора.

Та се сещам донякъде защо е така, но да я обясня както трябва няма да мога.
А бе то уж лесни тез рационални, обаче много завъртяни някои.
В понеделник по Мат. ще имат мини тест, та ги предупреди да си припомнят фигури и формули и рационални, тъкмо виках че приключват вече с тестовете и да си отдъхнем ама тц.

мандаринка, туй не е подсказване, туй е помощ от приятел ( публиката и 50 на 50 ), хич да не ти е гузна съвеста, то и без това на практика се справят, на теория си иска прочитане и помнене, то кое по - наприд да запомнят децата, споко и дишай дълбоко.

# 131
Този минус да не е всъщност някое тире, което да отделя отговора от останалите писанки. Иначе решението на горния пример си е +2. Мисля, че учителката е направила нещо нескопосано.
Уф, светна ми, че има 4 на теста за причастия от днес. Довечера ще видя какво е объркал. Повече от седмица ги упражнява тези причастия всяка вечер. Един куп тестове и упражнения направи. Знае ги. Какво се е насмотал, не ми е ясно. Предупредих го тази сутрин да не бърза, да чете внимателно, да проверява ..

# 132
  • Варна
мандаринка Аз бих ви посъветвала да смените езика в Excel на английски, след като така го учат. Да не говорим, че преводът на интерфейса на български е объркващ в доста случаи.

# 133
ston, не се вайкай, детето сигурно е блокирало в момента в който са го правили, не е от незнание, при мойта е същото на моменти и затова има и ниски и високи оценки, нашата класна навремето и тя е била така, сама си го каза жената.
Сега е по - важно да имат възможност да си ги поправят, все още има време.

# 134
  • София
мандаринка Аз бих ви посъветвала да смените езика в Excel на английски, след като така го учат. Да не говорим, че преводът на интерфейса на български е объркващ в доста случаи.
И аз стигнех снощи до този извод, но сега ако ѝ обърна езика вероятно ще й трябва време за адаптация. Не очаквах, че някой ще те изпитва да рецитираш команди - ако искаш може и на френски да си ги пуснеш, важното е да можеш да ги използваш. Когато отворих за първи път компютъра ѝ се шокирах, но баткото наклони везните и каза - тя не знае достатъчно АЕ, остави ѝ го така и без това по училищата всички операционни системи са на БГ - знаеш ли колко е странно като седна в училище на някой комп. И така остана. Не можа да се сети в училище на какъв език са съответните...неща. Но те са ДО от 9.ноември, така че може изобщо да не са отваряли ексел там.

Общи условия

Активация на акаунт