Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 171
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
  • София
И от мен въпрос. Simple Smile

В понеделник почваме захранването и съответно предлагането на вода.
Колко пъти дневно предлагате?
Вкъщи ще предлагам от шот, а навън какво да ползвам? Искам да избегна шишето.
Повечето родители предлагат вода след хранене. С чаша. Детето утолява жаждата, но по-важното е, че водата облива устата и малки парченца храна отиват надолу, а не залепени по зъбите. Водата стимулира и слюноотделянето, което помага на храносмилането.
През останалото време- когато си искате.
Ако детето е кърмено и не е нетусиазирано от допълнителната вода- предлагате, но не насилвате. То си утолява жаждара с кърмата.
Може и навън с чаша или шише, на което отвинтвате накрайника/капачката.

# 391
По колко изяждаха децата ви в първите седмици? Има ли някакво нормално ориентировачно количество или е строго индивидуално?

Днес дадох броколи на пара, картоф и пуешки медальончета без сол и с олио от рапица. Същото като нашия обяд. Имах огромен страх с месото и броколито и накрая ги намачках хубаво. Осмука месцето, поотхапа си малко, а аз бях много притеснена да не се задави Grin Водата накрая наистина помага както Дези каза. А пък допълнително всяка сутрин й давам да опита от моите плодове-нектарина, диня, ябълка, банан и др. Не знам дали е ок така на 2 пъти да се въвеждат неща, но проявява голямо желание да ги грабне и оближе. Притеснявам се малко да не е твърде много захар. Зъби няма още.

Welt, ще чакам с нетърпение да разкажеш как върви при вас.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 15:43 от snowwhite12

# 392
  • Варна
Строго индивидуално е. Някой деца хапват доста, други може 2 месеца само да играят с храната (като моите племенички). Някой заместват хранене още на 7-8м, други чак след 1г. Hug

# 393
Моята госпожица днес прави шест месеца! Чувствайте се виртуално почерпени!

Ние започнахме вчера с краставица - какво да ви кажа, грабна я от ръцете на баща си и директно я засмука. Обаче с такъв апетит и желание, че ми дожаля да и я взема.
Днес беше официалното начало с тададам, фойерверки и фанфари. Joy Изпекох сладък картоф, тиквичка и пак и сложих краставица. Последваха 15 минути цапаница, мачкане, ядене и "ох, колко е сладка" от мен и мъжа ми.
Картофът и краставицата повече и харесаха от тиквичката - нея я осмука и хвърли с жест на пълно пренебрежение, после пак пробва и пак не и допадна. Ама тя си беше гадна - аз обядвах същото, но със сол и черен пипер и на мен тиквичката ми беше блудкава. Grinning
Предложих вода от шот и си пийна малко.

# 394
Здравейте момичета Simple Smile

Welt, звучи супер първият ден при вас. Как сте, какво хапвате вече? Честити 6 месеца!

Ние сме в България за 2 седмици и страхът на другите хора около нас да не се задави се пренася и върху мен в момента. Уж бабите са ми свикнали да си настоявам на своите виждания, но всеки ден ми се пробутват пюренца в момента. Вие как се справяте с това?

Една идея: при нас хайлайтът в момента е комбинацията от броколи и картоф. И естествено месцето. Joy

# 395
Сноу, благодаря!
Точно това щях да подхващам като тема.
Извикахме свекърите на гости и понеже бях сигурна, че ще искат да видят как яде, ги помолих да купят един банан.
Първо малко се стреснаха, че и го давам с кората. Те знаят, че захранвам по някакъв хипи метод Grinning, даже свекърва ми е доста информирана, но свекър ми пак пита за всеки случай защо не и направя кашичка.
Детето отхапа и макар че и аз се стряскам много, давам всичко от себе си да запазя спокойствие, да дишам дълбоко и майчините ми страхове да нямат външно отражение.
"Оле, вижте парче в устата!"
"Вземе те и го!"
"Ще отхапе твърде много!"
"Ще се задави!"
"Бръкни и в устата и го извади!"

Аз обяснявам и обяснявам, че в устата не се бърка, че трябва да се има вяра в детето и че не желая да бъде стресирана по този начин.
Другата седмица сме на гости при разширеното семейство, там ще има шоу, убедена съм.

Вчера яде ориз с тиквички, зелена чушка и копър. Не остана хич впечатлена. Grinning

# 396
под формата на каша ли сте давали ориз и тиквички?

# 397
Избягвайте да храните децата, в присъствието на такива хора. Пречат на детето да се нахрани и го стряскат ненужно.
Ако толкова искате да споделите момента с тях, ги помолете да седят и да мълчат просто. Обяснете, че това е начина, по които се храни детето и толкова, да не го стряскат и разсейват.

Чак след годината допуснах свекървата, когато се храни и пак съжалявам, тя не млъква, само го разсейва и накрая нищо не изяжда, защото "ох на баба това, на баба онова, какво хапвал, пък колко вкусно било и т.н." ненужни глупости. Добре, че сравнително рядко се случва, но пък задължително остава гладен.

Малко съм рязка като става въпрос за детето, сигурно се забелязва 😅

# 398
  • София
Чак след годината допуснах свекървата, когато се храни и пак съжалявам, тя не млъква, само го разсейва и накрая нищо не изяжда, защото "ох на баба това, на баба онова, какво хапвал, пък колко вкусно било и т.н." ненужни глупости. Добре, че сравнително рядко се случва, но пък задължително остава гладен.
И при нас е същото със свекървата. "Слагай, бабо, в устачките! Много е вкусно! Ето, виж, и аз хапвам!" А малката седи и ѝ се хили и забравя да яде. И после ми обясняват, че с тоя метод детето не се храни, а само си играе с храната. А ако я оставят на мира, хапва, не огромни количества, но си яде.

# 399
  • Варна
На нашия много обичаха и да му навират телефон насреща, за да го снимат как яде. Ние сме казвали да оставят детето намира и да не го разсейват и за щастие са се съобразявали. Нооо друг е въпросът, че после го изкарват "чувствително/специално/глезено дете", "Той как ще яде в яслата?", "Другите деца спят и ядат по баровете, а на него не може да му говорим даже" ..
И до мен наистина започва да се прокрадва съмнението, че го обгрижваме прекалено много.

# 400
Ох, да, и при мен имаше такива коментари за говоренето и колко е специален. Не съм обръщала внимание обаче. За себе си съм уверена, че тя е просто несъобразителна, а не той специален. Не знам защо е нужно на всяка хапка да му се говори, бебета са, разсейват се. Не им е силен още мултитаскинг-а Joy Joy

А ако ми беше подметнала това за градината, щях директно да изтърся нещо от сорта на, че там ще яде на спокойствие, защото всички ще са гладни и никой няма да му брои хапките и да го занимава със себе си по време на хранене. Пък да се сърди, ако иска.

Другия любим номер й е, след забележка да не го занимава детето, да почне разпалено и на висок тон да обяснява някакви неща (от сорта на каква промоция имало в Кауфланд, каква била сметката за парно на съседката, па как мъжа й добре бил избягал навремето....все въпроси нетърпящи отлагане) на сина си, да жестикулира и всякакви възможни варианти да привлече вниманието и хоп, детето пак гладно, но тя спазвала каквото сме били казали... Joy Няма излизане наглава 🤷 Затова най-добре извън стаята.

# 401
Оф, ужас... знам си, че и моята свекърва ще е същата, направо ми се свива сърцето от сега, а още не сме започнали захранване.

# 402
Тинки, не, не на каша, а сварен ориз със зеленчуци на ситно.
Вчерашния обяд - ориз с тиквички, копър, зелена чушка.

Днешен обяд - просо със сладък картоф, морков, зелена чушка, магданоз.

# 403
Благодаря ви много за отговорите, момичета.

Вероятно проблемът е в личната ми несигурност и затова се влияя от чуждото мнение, иначе нямаше да ме интересува. За целта сега чета повече по темата и ми подейства успокояващо колкосте твърди вие и как държите фронта.

Велт, много ми стана забавно като прочетох поста ти. Проблемът с парченцето го имаше и при нас ,,извади го, ще се задави" Joy то детето се стресна направо.... кулминацията беше днес, когато мама ми подари  готварска книжка с бебешки пюрета. Най-добрата реакция е просто да продължаваме по нашия начин и това е.

Велт, супер идеи за меню. Аз днес дадох спанак на пара, авокадо и ориз. Прие се много добре.

# 404
Запис в темата Simple Smile. Имам госпожица, която тази седмица става на 6 месеца и ще захранвам по метода. Още не проявява интерес към храната, интересно й е, че дъвча, но не е в стил "ооо, това изглежда много вкусно, искам и аз", та ще почакам някоя и друга седмица.
Мисля за първа храна да предложа яйце и краставица. Вярвам в теорията, че бебето вече има някакво отношение към храните, с които майката се храни (ако е изключително кърмено), а по време на бременността и откакто се е родила съм изяла стотици яйца, на седмица минимум по 15 броя.
Въпросът, на който си блъскам главата, е как да предложа яйцето. Аз ги обичам бъркани, но май не е finger food. Варени яйца не ми се иска да давам, защото аз не ги обичам, а и съм чела, че жълтъкът полепва неприятно. Краставицата за малко на пара, нали?

Общи условия

Активация на акаунт