Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 184
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
Аз взех на пег перего с материята, която се води, че не задържа петна. Не съм почнала захранване, но не мисля, че е правилното столче за целта, купих го, защото ми се струваше много удобно за предвижване на бебето из стаите като е по малко (И наистина е супер удобно, например да си вземеш душ и да позиционираш бебето пред банята с някоя играчка да те гледа, да готвиш, простираш и т.н.). За захранване каквато и да е материята според мен не е удачно, затова съм решила да взема и mamas&papas bud, тъкмо ще го използвам при пътуване и по ресторанти. Икейското столче според мен е много добър вариант, просто трябва да приемете, че е само и единствено за хранене.

# 421
Не бих купила Прима Папа. За мен това столче не е подходящо за ЗВБ. Само като гледам колко чаркалака има около таблата и веднага си представям как ще се пъхва и залепва сладкият картоф, доматения сос на пастата и овесените ядки с малини. Почистването на кожата ще се стори като най-малкия проблем. Може и да изглежда много сладко сега, обаче като почне детето да яде по 2-3-4 на ден вече не е толкова забавно.

# 422
  • София
Здравейте, в момента нямам време да чета темите назад. Пробвах с търсачката, но мненията са доста стари. Та, въпросът ми е за столчетата. Много ми харесват тези на Peg perego (Prima papa follow me). Но се чудя дали не се почистват трудно, имайки предвид голямата цапаница, която очаквам? Гледам, че хвалят икейските столчета, но те нямат опора за крачетата, нямат възглавница и изглеждат доста неудобни. Вие от кои столчета сте доволни? Търся максимален комфорт за бебка, не държа да се почиства лесно, но държа да може да се почиства и да не остават петна.

Никой не е супер майка 😉 Такива няма, дори някой да се напъва да изглежда така.
Имайте предвид, че с бебе на 4 месеца всъщност времето ви е доста. В сравнение с времето с 3-4 и нагоре годишно. Защоти ходите и на работа. А с първокласник съвсем. Казвам го малко извън темата, но защото работя с родители на малки деца и с бебета и тези, които най-са убедени, че нямат време и другире трябва да се съобразят с тях са тези с малко бебе, най-често първо дете. Наричаме го синдром на първескинята. Казвам ви го без лошо чувство, шеговито. Просто, защото всеки ти говори как това е най-гадната възраст и после ставало по-лесно. Бебешката възраст е Рай. Да, после може да си говорите с детето, но времето е кът и има 1000 други фактора, които ви усложняват живота. Наслаждавайте се на това време, не си давайте зор, не се затормозявайте с хамалогии и си запълвайте свободното врвме с интересни преживявания с бебето. После времето става по-малко.

И за столчето- аз нв бих взела такова. Имах дадено от сестра ми такъв тип. С две подложки, едната гумирана и се маха. Трзи огромни разгъващи се крака ми бяха страшно неудобни. Столчето ми беше тежко. Хич не го харесвах и с шарениите по него.
Взех си икейско и се родих. Всичко се разглобяваше, нямаше тапицерии. Имах възглавничка, която никога не съм ползвала. Децата нямат нужда да им е меко, като ядат, те не са там да спят. Единствено може да е полезна възглавничката, ако им е широко и им е трудно все още да пазят равновесие изправени. Трябва да са им свободни ръцете, а не да се крепят на тях и да са сгънати, като охлюви.
Седалката на икейското столче се побираше в съдомиялната ми Laughing Аз направо взимах цялото и заедно с бебето го носех в банята и с подвижния душ ги къпех едновременно.
Ползвах икейското столче общо 3-4 години. Никога за това време не съм се сещала, че трябва да има нещо под краката.
Не е нужно да е икейското. Има и други, които са на същия принцип и нямат излишни джаджи и тапицерии.

# 423
Основното ни столче за хранене е Chipolino Rotto, доволна съм. Материята е еко кожа, чисти се бързо. Може да се използва и само седалката, което го прави удобно при пътуване.
За къщата на родителите ми взех прехваленото икейско столче - супер неудобно. Моето дете изобщо не иска да седне в него,задържа се най-много 2 Мин.
Възглавницата изобщо не я е ползвал, с нея буквално беше като риба в консерва сплескан от всички страни.

# 424
И аз ще съм офтопик, ама днес го дискутирахме и с приятелка и не мога да се сдържа да не напиша нещо.
Хайде, сега синдром на първескинята. Супер, че след пет години ще имаме по-малко време, ама на човек му е належащо и тревожно това, което му е на главата в момента, не това, което ще му е на главата, като стане детето в първи клас. От всички, които ми казват
"наслаждавай се на момента сега, понеже после няма да имаш време и ще ти липсва", нито един не си спомням да се е наслаждавал на липсата на сън покрай коликите, на адаптационната криза, на чуденката 'рефлукс ли е, не е ли' или на безсънните нощи покрай зъбите. Две години по-късно" "наслаждавай се".
Аз направо се чудя за какво се притесняват майките на 4-годишните... 14-годишните могат да натворят 1000 пъти повече глупости.

Родителите растат с децата си. И се научават да се справят с проблемите, с липсата на време и с тревогите, докато децата растат. Като се омаловажи липсата на време на майка на бебе на 4-месечно, никой никому с нищо не помага.

И понеже все пак сме в тема за захранване, да кажа, че и по тази тема получих подобен отговор. "Не се втелявай толкова много, ще мине и ще замине.' Ако за нищо не се вълнувам и втелявам особено, а чакам големите моменти (кой ги определя?), може и за тях да съм загубила навика да се вълнувам.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 16:04 от Welt

# 425
  • Варна
Много подкрепям коментара на Welt!

На мен лично не ми харесва и не ми липсва бебешкия период. В началото чувствах вина за това, точно заради подобни коментари, но вече не. Знам, че е нормално. Не всеки е длъжен да харесва точно тази част от детегледането. Някой може да предпочита да гледа бебета, аз пък се радвам, че детето ми пораства, става самостоятелно и все по-лесно за отглеждане и комуникация.

Иначе наистина стола на Пег перего изглежда подходящ за класическо захранване, но за ЗВБ за мен е хард пас. Neutral Face

И вашите мъници ли предпочитат предимно плодове сега лятото? Направо се почудих как да вкарам малко протеин, защото манджите се отказват категорично. Frowning1

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 16:43 от Jinx_

# 426
Присъединявам се към мнението на Welt, много добре казано. Доста често чета в какви ли не групи как с 2, 3 и повече деца е по-трудно отколкото с 1, как с времето става по-трудно, а проблемите по-различни. Така е, но това не прави грижите и проблемите ни сега по-маловажни и незначителни, нито животът ни по-лесен. Единствено насажда чувство за вина, че ни е трудно, "че мърморим", че видиш ли ехей какво те чака, а ти си седнала за нищо да се вайкаш. Пък видиш ли на другите им е по-трудно, пък се справят. Чакай да родиш, чакай да проходи, чакай да стане първи клас... Ей тогава ще видиш какво е трудно. И каква е ползата от това?
Всеки период е труден, но по различен начин. И във всеки период човек има право да му е трудно, да потърси помощ, да падне и да стане.
Лично на мен би ми било полезно да чуя истински съвет за преодоляване на трудност и пестене на време, а не "гледай да спиш сега, че после олеле-малеле" и "още нищо не си видяла".

А по темата за столчето две неща:
- аз също смятах, че на бебето няма да му е удобно без възглавница, но не е така. Нашето столче е Stokke Tripp Trapp, дървено е. Взех възглавница, която се почиства лесно, но все пак трябва да се чисти. Скоро след това я махнах, защото ми омръзна - и без това има сума ти неща за чистене след храненето. Детето си се храни съвсем спокойно и без нея, не забелязвам промяна спрямо преди. Тоест може да дойде момент, в който просто да махнете възглавницата, ако не ви устройва и не е невъзможно бебето да е ок с това.
- таблата - нашата отдолу е с някакви безброй улеи, което прави миенето доста тегаво. Ако може да е просто излята и гладка ще си улесните живота.

# 427

И вашите мъници ли предпочитат предимно плодове сега лятото? Направо се почудих как да вкарам малко протеин, защото манджите се отказват категорично. Frowning1
Тц. Нашият младеж е на 8++  и винаги първо посяга към мръвката , независимо каква е. Първото му зъбче проби преди по-малко от месец. Ние с баща му също сме мръвкари. Само на яйцата , ако са чисти, се назландисва.
И ние сме с икейското столче . Супер удобно. Ползва го с възглавницата, ама той си върви висок и елегантен. Коланите не сме ги слагали, ама и не виждам много смисъл от тях на този етап поне. Сложила съм му шал вместо твърда стъпенка, ама повече от рядко си държи върху него краката.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 17:51 от iren11

# 428
Никой от обкръжението ми не е захранвал детето си по метода и честно казано само на клип съм виждала дечица да се хранят сами. Никой обаче не снима как се почиства после Grinning
Харесах и един лигавник като обръч, но ще изчакам преди да го поръчам, за да видя дали изобщо ще ми е нужен.
Колкото до синдрома - подминете подобни коментари. Изобщо не ми дреме кой какво мисли. Аз работя по малко, фирмата ни е семейна и замествам две от момичетата в офиса. Работя от вкъщи, без да има кой да ми помага. Мъжът ми работи по цял ден, често до след 20:00ч. Майки, свекърви и т.н. също работят и идват само на гости или ние ходим в събота или неделя. Не се оплаквам, напротив - наслаждавам се на прекараното време с детето си. То е дълго чакано и всяка секунда с нея ми е важна. Докато спи или е на активната гимнастика, успявам да напиша някоя и друга фактура, да въведа малко стокови разписки и така. Цялото домакинство също е мое задължение, само храната купуваме готова. Затова написах, че нямам време за чета 11 теми назад, а прочетох само 10-на страници. Все пак времето ми е ценно, детето няма да порасне пак. А на 4 месеца са тооолкова интересни Heart Eyes

# 429
  • Варна
Никой от обкръжението ми не е захранвал детето си по метода и честно казано само на клип съм виждала дечица да се хранят сами. Никой обаче не снима как се почиства после Grinning

Ето малко снимки от нас с първото столче и с икейското:

Скрит текст:

Safety 1st Timba:

Ikea:

Не са най-добрите примери, но все пак се вижда как на първия стол имах да мия 3 реда табли + самите крака на стола, защото е дървен и се цапаше абсолютно навсякъде.
На Икейския стол мия само една табла + около дупето.

Надявам се да е било полезно и да добиеш представа. Един варен картоф и една настъргана ябълка (първите две снимки) могат да направят по-голяма бъркотия отколкото съм си представяла аз. Grinning Успех с избора!

Тц. Нашият младеж е на 8++  и винаги първо посяга към мръвката , независимо каква е. Първото му зъбче проби преди по-малко от месец. Ние с баща му също сме мръвкари. Само на яйцата , ако са чисти, се назландисва.

Уф и при нас беше така миналата година - обожаваше пилешки бутчета, кюфтета и риба. Сега дори любимата сьомга отказва...
Днес е ял само малко сандвич с яйце и сирене за закуска и оттам нататък само круши и нектарини. Confused На крушата сложих малко фъстъчено масло, за да стане малко по-питателно и да хапне протеин, но като цяло е доста зле положението. Дано е  период, ама май вече доста време караме така. Чудя се за хранителен консултант, но май в България не е популярна професия. Иначе постоянно предлагам разнообразни манджи, но нулев интерес...

# 430
Момичета, аз ще помоля за малко съвети, че съм много нова в метода все още. Прочетох книгата на Нориега и скоро ми предстои захранване, но ми се иска да се допитам, тъй като тук сте доста по-опитни.

Как започнахте в началото - само едно нещо ли предложихте или повече?
Мен малко ме е страх да предложа няколко неща наведнъж, защото ми се иска ако има някаква реакция, да мога да разбера от какво е, а не да се чудя и мая.
По колко пъти се предлага на ден в началото - 1 или повече?

# 431
И у нас на мода САМО плодовете Sweat Smile явно е от жегата...

По темата със столчетата - аз съм доволна от kinderkraft fini, но имаме и икейското на вилата. Супер лесно се чистят и двете.

# 432
Пак по темата за първото захранване, но колкото по-приближава времето, толкова осъзнавам как нищо не знам.

1. Тестът дали детето може да стои изправено само- доколкото разбирам, го поставям седнало неподпряно и то трябва да се задържи така една минута. Преди това упражнявахте ли децата да стоят седнали? Може да звучи смешно, но аз съм се концентрирала върху стоенето по коремче, в резултат на което малката пълзи по 10 метра наведнъж без проблем, вози се в детската количка по корем, но никога не е седяла на повече от 45 градуса.

2. Има ли книга, по която се водите какво съотношение мазнини/въглехидрати/протеини да съдържа менюто. Това за в бъдеще, ясно, че първоначално само ще хвърля. Аз вътрешно съм много против тестените изделия, но сигурно децата имат нужда и от тях.

Имаше и още, но забравих, после пак ще пиша.

# 433
Стоенето по коремче е най-важното за момента. А и горе- долу единственото, което трябва да се прави. В смисъл, че е напълно достатъчно за детенце да се развива само.
Не мога да дам съвет за седенето, защото моето дете седна самостоятелно две седмици преди да захраня. Но не съм го подпирала или слагала да седи изобщо преди това, само си се справи.

Относно другото, не го мисли от сега, виж как ще тръгне процеса, докато проядат някакви количества отнема време. А имат и собствен вкус, например моето не иска и да чуе за млечни продукти. Под никаква форма. Успешно се пробутват само в печиво Sweat Smile
Води се по детето. Знам, че звучи супер общо, но е най- добрият възможен съвет.

# 434
Adriana11, моето човече е с алергии , така че от самото начало предлагам по 1 нов продукт. Случвало ми се е да съм малко по-смела и като реагира и да се чудчя от какво е. При нас е сложно , защото го и кърмя на поискване, т.е. реагира и на това, което аз консумирам.

Общи условия

Активация на акаунт