Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Обичам" Топлофикация - тема 5

 • 4 985
 • 158
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 42 932
За уведомяването добре ни уведомяват, но какво се случва с текущата сметка, хем я има, хем не мога да я платя. Нямам намерение да им звъня и да се набутвам на 0700, щом ми излиза, че нямам задължения, няма да се натискам...

Човече, вие имате по-висока сума за топла вода, отколкото за отопление на имот и то посред зима! Абсурд!
При нас винаги е така. От последната изравнителна за годината: 459 лв. за топла вода, 226 лв. за отопление.

В много топъл апартамент сме и караме почти само на сградна. Единствено в детската дъщеря ми пускахме преди да направим изолация, защото има външна стена, но след изолацията и с външни щори нощем, дъщеря ми спря да го пуска.

птица, ами то наистина си е топло. В момента:
Скрит текст:
Нощем е с 3 градуса надолу.
Вие колко градуса поддръжате?

# 16
 • Мнения: 1 213
Не се сърди, човече,
Скрит текст:
има приложение за трансформиране на 0700 в мобилен номер, който вече се таксува според твоя план. В случая е 02/9024950.

Аз обичам да ми е топло, всичко без банята е на 3та степен и е около 24 градуса.
Сметката за януари е 92 лв.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 16:22 от mama_na_nana

# 17
 • Мнения: 42 932
Разбирам, но имам предвид, че всеки имот е различен, има по-топли и по-студени, затова и сметките са различни.
Ние тези теммператури ги имаме без да пускаме, в предишния ни апартамент с парно на макс и електрическа печка, повече от 20 не знам дали сме вдигали.

При нас в банята няма лира, само 2 дебели тръби, които са нон стоп горещи, 400 единици им начислява Техем. Т.е. не можем да ги регулираме, въпреки че ни е жега вътре. Затова вратата стои отворена, но пък топли стаите, така че не се губи топлината.

П.П. Заради конденз в спалните направихме външна изолация есента. Пред едната спалня има балкон, който остъклихме, на другата сложихме външни ролетни щори, които се пускат като се стъмни. Без тях пак има малко конденз. С 2-3 градуса се вдигна вътрешна Т.
Честно казано нощем не ми е добре, въпреки че дори не сме вадили зимни завивки, с по едно памучно одеало спим. Преди на 18-19 градуса + олекотен юрган ми беше перфектно. Но поне се спасихме от реките по прозорците и стените.

  # 18
  • Мнения: 10 794
  Добре, де, този конденз откъде? Какво е обяснението?
  И друг път съм чела, че обезводнявате с влагоабсорбатор, и съм се чудела защо! Уж толкова топло в апартамента, а много влага!?
  Освен да е точно от непускането на радиаторите през зимата? Навън студ, вътре над 20, но от какво!? От опаковането на къщата и спирането на естествената вентилация? Парното, като е включено, изсушава. Като се и отвори 1-2 пъти за по няколко минути, да се смени въздухът, и няма проблем с влагата. Поне при нас, пу-пу, е така!

  А за това, че все ви е топло - шегувам се, знаеш Simple Smile
  24 градуса е наистина доста топло. Още 1-2 нагоре и аз ще пусна климатик за охлаждане Joy
  При нас е нормално. С навсякъде пуснати на 2 радиатори поддържаме 20-22/3 градуса. Ходим си облечени, завиваме се с одеалце. Тези дни дори ми беше по-хладно и увеличихме врътките на 3 през деня.
  Парите са подобни. Повече са като сума, но и апартаментът е доста по-голям.

  # 19
  • Мнения: 42 932
  Да, нашият е малък, 60 квадрата, затова и сметките са малки.

  За конденза - северни спални, въздухът е топъл, стените и стъклата - студени. Ако не спи никой вътре, няма конденз, но от дишането ставаше страшно - кондензираше в/у тях, водата увеличаваше още влагата и ставаше омагьосан кръг. С пуснато парно се изсушаваше само прозореца, под който е радиаторът, а в стаите не се дишаше от горещина.

  Мъжът ми звъня до Топлофикация, това си е сметката, просто още не била качена на каса.
  Другото е уведомяване Simple Smile

  # 20
  • София
  • Мнения: 3 723
  Нашите топломери уж са с дистанционно отчитане. Така казаха като в края на сезона отчетоха водомера. Защо ни идват пак прогнозни сметки? Имате ли идея?

  # 21
  • Мнения: 5 162
  Нашите топломери уж са с дистанционно отчитане. Така казаха като в края на сезона отчетоха водомера. Защо ни идват пак прогнозни сметки? Имате ли идея?
  Да, защото водомерите ви не са с дистанционно отчитане. Трябва абсолютно всички разпределители и водомери да са дистанционни (на всички жилища към абонатната станция), за да има релано потребление без изравнителни и прогнозни сметки.

  # 22
  • Мнения: 6
  Здравейте, от известно време започнах да следя стриктно сметките си за парно и топла вода към Топлофикация София, защото установих, че 90% от съседите плащат много по-ниски сметки.
  За информация, от месец ноември насам всеки месец плащам между 220-280 лв сметки /за 3 радиатора в 3 стаи по 15 кв.м./. Във фактурата пише, че е Прогнозно потребение....
  За сравнение 90% от апартаментите във входа /6 етажа 17 активни апартамента, панелка/ за тези 3 месеца имат сметки между 60-90 лв.
  Убедена съм, че повечето изпозлват парно.
  Искам да попитам според вас от къде идва тази разлика. За всички тези 90% които плащат ниски сметки. Предстои им голяма изравнителна сметка в края на сезона или има друг проблем, който аз не разбирам.....
  P.S за сравнение миналата година получавах сметки около 110-140 лв. сметки и в края на сезона ми изпратиха изравнителна сметка от 1600 лв.
  От тези 17 апартамента има още един съсед с подобни високи сметки, като моята.

  Предварително благодаря за вашите отговори и се извинявам, ако повтарям сходен въпрос.

  Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 11:44 от valpetkova2809

  # 23
  • Мнения: 10 794
  Няма как да знаем защо плащаш толкова, а те доста по-малко Simple Smile
  Предположения:
   - топлите се нормално, всичките ви радиатори работят нонстоп по 24 часа, леете повече топла вода (виж си кубиците топла вода), а съседите са по-икономични, не включват радиаторите или ги включват само от време на време.
  - някои съседи лъжат, ползват парно, но манипулират отчетните уреди или подменят радиатори по време на сезона и разходите им се пишат на вас.

  Това, че са ви еднакви апартаментите и всички имате по 3 радиатора не е гаранция за нищо. Съседите може въобще да не ги пускат тези радиатори (виж сметките на Не се сърди човече по-горе). да са им санирани апартаментите, а вашия не е, или просто предпочитат да студуват, но да икономисват.
  След като сте имали толкова много за доплащане миналата година, нормално е сега месечните ви сметки да скочат двойно.
  Виж си разхода на топла вода. Ако сте голямо семейство и непрекъснато взимате вана и миете чинии на ръка, може и оттам да идва разликата.

  Ако имате крадливи съседи, за съжаление, няма справяне с тях. Докато Топлофикация и домоуправители нямат право да влизат в къщите и проверяват за измама, няма спасение от такива.

  # 24
  • Мнения: 42 932
  valpetkova2809, може да държите по-висока Т у вас, в сравнение със съседите си. Ако сте последен или 1-ви етаж, това също влияе. Водата също е фактор. Миналата година са ви давали прогнозни на база по-миналата. След изравняването са се видели реалните ви показания, които са били по-големи. За този сезон прогнозните са на база миналата година, т.е. по-високото потребление. Дори да харчите по-малко, това ще се види чак при изравняването.
  Можете да погледнете показанията си и да сметнете грубо колко е реалното ви потребление, съответно да не плащате всички сметки до изравняването, а само колкото сте изхарчили. Няма лихви за прогнозните сметки.

  П.П. Ние например харчим повече вода от съседите ни, но по-малко парно. Всеки има различни нужди, в някои апартаменти са по-малко хора и топлят по-малко, в други повече.

  # 25
  • Мнения: 6
  Благодаря Ви за ескпресните и полезни коментари (Птица и Не се сърди човече)! Наистина научих полезни неща, а това че отговорихте толкова детайлно и бързо, заслужава дълбока признателност.

  Ще дам малко повече информация за статута. Предпоследен 5 ет. сме (от 6). Саниран е апартамента. Когато пусна радиаторите на 3, особено на 4 наистина са топли/горещи. 3-членно семейство (2-ма възрастни и малко дете). Мисля, че консумацията на топла вода ни е икономична (и при къпане и при миене) Simple Smile

  2 от радиаторите работят нон-стоп (само този в кухнята го спираме и пускаме, само последните няколко дни, защото е по-студено).

  Лично аз се съмнявам в съседите си и това, че икономисват толкова много от парно.
  Виждам, че голяма част нямат климатици. 80% от тях са живеещи собственици от построяването на блока (80те години), което навява на кооперираност, ако има измама.
  Видях сметките на всички съседи за последните 3 месеца и наистина 14 апартамента са в този нисък диапазаон. Моето семейство И жена с две деца от 4 етаж (и двете сме наемателки) сме със сходни сметки. Може би следваща стъпка е да следя и сметките за ток Grinning

  Наистина миналата година са давали прогнозни на база предходната година (в която година-2019, никой не е живял там). Сега си обяснявам ниските сметки през миналата година.

  Ще започна да следя показателите си, както ме съветвате. "Няма лихви за прогнозните сметки" - още нещо ново за мен!

  Донякъде ме успокоява факта, че където и да сме живели сметките никога не са били под 200 лева (дек. януари, фев) и под 130 лв. през ноември, март и април. НО това, че при съседите има нещо (за мен) нередно, просто не мога да подмина.

  Според вас има ли смисъл да пиша жалби или да вдигам шум сред съседите.... (Не съм такава, но коментарите ви, това, че домуправителя постоянно го няма, никога не е имало сбирка на домсъвет и тн. или че за 2 години не съм видяла чистачка във входа и тази фунцкия на два от етажите я изпълнявам аз... както и ред други несъответствия с нормалното пребиване в този блок ме карат да не стоя безучастно)

  # 26
  • Мнения: 42 932
  Колко градуса поддръжате у вас?
  Колко кубика пише в изравнителната, че сте изхарчили топла вода?
  Няма ли как да посетиш съмнителните съседи, по друг повод, разбира се Simple Smile и да видиш те на какви температури живеят и дали имат топломери на радиаторите?

  Както писах нагоре, ние почти не пускаме парно. 18-19 за спане и 20-21 през деня ни е напълно достатъчно. Други хора предпочитат 23-24 градуса. Различни усещания, различни нужди, различни сметки.

  Ние харчим около 4 кубика топла вода, преди много години, когато нямахме миялна, бяха с 2 повече. Това са 20 лв. разлика. Едни готвят всеки ден по 2 пъти, други веднъж в седмицата, трети въобще. Много вероятно е тук да има още 1 кубик поне. 30 лв. по 12 месеца са близо 400 лв. разлика.

  Има значение и дали са си по цял ден вкъщи или се прибират само вечер и тогава го пускат.
  Има значение и колко пътуват, сега с пандемията вероятно не много, но ние например, лятото 1 месец ни няма, съответно средното потребление на вода ни пада на 3 и нещо кубика. Също така пътувахме някъде всеки трети уикенд, понякога и по-често. Т.е. 2 месеца в годината ни няма, това също е минус в сметката.

  Мисълта ми е, че са много индивидуални нещата, напълно възможно е да няма никакъв проблем.

  # 27
  • Мнения: 6
  Отново благодаря за бързия отговор.
  Температурата е 19-20 градуса.
  Изравнителната ще я погледна малко по-късно, защото не е пред мен.  Честно да си кажа не съм много наясно с показатели, но определено от подробното описание на дадения от вас пример ще взема поука и ще навлезна в измервания, показатели, цена на кубик и ще започна да ги записвам и изчислявам всеки месец. Напълно възможно е да ви представя и анализ в края на сезона Grinning
  Повечето съседи с изключение на домуправителя (който както казах посттоянно го няма) си живеят постоянно и не пътуват дори за кратко време.
  Наистина сте права, че трябва да изуча температурите, на които живеят и най- вече имат ли топломери. Не съм чула дрънкане на тръби на радиаторите през годините (смени и тн), но все пак през деня съм на работа.
  Чувала съм, че спирането сутрин и пускането вечер може да не е толкова икономичен подход, защото при пускането вечер тепърва трябва да наваксва.
  Наистина са индивидуални нещата и е възможно дори и да няма проблем, но с препоръките от вас определено ще погледна на ситуацията и с други очи! И най-вече дано в края на сезона не дойде още една изравнителна от 1600 лв на фона платеното през сезона.

  Искрено Благодаря!

  Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 15:51 от valpetkova2809

  # 28
  • Мнения: 42 932
  Това за пускането и спирането важи по принцип за отоплението, но най-вече за къщи, т.е. самостоятелни имоти.
  В топлофициран блок загряването е на цялата сграда и реално повишаването на Т с радиаторите е малко и не може да се сравни с денонощна работа.

  # 29
  • София
  • Мнения: 3 723
  Сметка от 80-90 лв. може да се направи само от топла вода и общи части на входа. Съседите с тези сметки на практика трябва въобще да не си пускат радиаторите. Не е лошо все пак да пуснете някаква жалба до Топлофикация. Имаха и готови бланки, но може и свободен текст.

  Общи условия

  Активация на акаунт