Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Обичам" Топлофикация - тема 5

 • 4 985
 • 158
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 6
Благодаря!

Така е, през периода без парно сметките ни бяха 50-60 лева.....

# 31
 • Мнения: 1 213
Направете си самоотчет в края на месеца на водомерите за топла вода и единиците на уредите. И така всеки месец, за да видите какви са стойностите периодично.
Мога да кажа при нас колко е кубик топла вода за януари - 7,85 лв. и единица от топломера 0,10 лв. Не знам дали са релеванти единците от измервателните уреди, за да изчислите приблизително потреблението си. Трябва да кажа, че нямаме отопление общи части, а само отопление сградна инсталация, което при някои имоти е голямо перо.
При нас празните имоти, тези без живущи не плащат нищо /преди да преминем на реален, месечен отчет се жалваха всеки месец, че при нулево потребление плащат между 30-70 лв./

# 32
 • Мнения: 16 137
Жалба може да пусне само собственик. Наемател не може, а дамата е наемател

# 33
 • София
 • Мнения: 7 791
Някой тук има ли да е с еднотръбна система от едно време?

# 34
 • Мнения: 10 794
... P.S за сравнение миналата година получавах сметки около 110-140 лв. сметки и в края на сезона ми изпратиха изравнителна сметка от 1600 лв.
Чакай сега Simple Smile 1600 е била сумата за целия сезон или е трябвало да доплатите още 1600 лв. над онези по 100на на месец? Има голяма разликата!
При допълнителни 1600 сега би трябвало да ви таксуват не по 200, а по 300 лв. на месец.
Правя грубо приравняване към нашите миналогодишни и сегашни сметки.

Щом сметките ви и без парно са били по 50-60 лв. как очаквате с парно да са 80-90 като на съседите Simple Smile Не се сравнявайте с тях.
Предполагам, че тази година ще ви връщат пари.

# 35
 • Мнения: 6
Здравейте на Всички,
Благодаря за коментарите и насоките.

Ще започна да правя самоотчетност, както ме съветвате.

Права сте, че жалбата трябва да се пуска от собственика. Преди да пиша тук попитах познати, които са пускали жалби и са под наем и те ми казаха същото.


Знам за един празен имот (съседния до нас апартамент). От сметките виждам, че без да има хора в апартамента, получава сметки между 35-50 лева.

Точно така, миналата годината всеки месец плащах тези 100+ лева.
И август получих колосалната изравнителна сметка, което общо значи, че от ноември до април за отопление и топла вода платих над 2000 лв.

Доближавам се до 300 Grinning от вчера сметката ми е 247 лв.

Не, не очаквам да ми бъдат 80-90 лв с парно. Както казахте в коментарите, може и да съм си ги използвала. Също така ако съседите наистина имат потребление за тези сметки, само мога да се поуча от тях и да си подобря консумацията.
По-скоро не очаквах 90% от съседите да плащат толкова ниски сметки в сравнение с мен. Трудно ми е да повярвам, че такъв голям процент е много по икономичен от мен.
За сравнение сравних сметките с мой близки/приятели в 5 апартамента в 4 съседни блока. Същия квартал, сходна квадратура, членове на семейство и тн. При тях сметките за тези 3 месеца варират между 180-240 лв, пак далечни от тези мой 90%-тови съседи Grinning

Дано сте права с връщането на пари. Ще започна с тази самоотчетност, за да съм по конретна и точна с информацията си.

Още веднъж много благодаря на всички !# 36
 • Мнения: 218
.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 14:46 от mistery

# 37
 • Мнения: 1 609
Наемател може да пуска онлайн жалба към Софийска вода. За регистрация искат в сайта и номер на платена фактура за вода от последните месеци.
Пиша тук, защото бях питала за сметките към топлофикация на сина ми, който е на квартира с други приятели. Тъй като не разбирам от парно нищо, но при изравнителната сметка това лято пишеше, че има да им връщат ....лв. Много не ми е ясно, и на него също, защото съвпадна с намалените цени на газа. Пишеше през август 2020г. в сайта toplo.bg  -  Обща сума за връщане след намаление цените на топл.енергия: 760 лв. Отделно пишеше "Сума остатък за прихващане от бъдещи сметки: 260 лв." Излязоха тогава 7 реда, на всеки пишеше Годишно изравняване Кр. и суми със знак минус.  И оттогава до сега не дължи нищо вече няколко месеца. Попита хазайката, тя казала, че вижда това и са надплатили доста, така ще е докато свърши наДплатената сума. Сега новата сметка още не излязла.
Същевременно установих, че от Софийска вода измисляли големи показания за вода, дори когато заради извънредното положение всички съквартиранти се върнаха по родните места и никой не ползва вода, а идват сметки за вода и то над 70 лв.
Усилено се заех с вода и водомери да разучавам, той ми прати снимка на показанията. Идваха на реален отчет, и вече сметките за вода са нормални, според показание на водомерите. Прави си вече самоотчет на обявените дати. Но се регистрира в софийска вода, нищо, че е квартирант.
Много дълго стана, но може би от надписани показания за топла вода от "Софийска вода" са идвали и големи сметки за парно. У дома всичко ми е ясно,  нямаме проблем, но под наем е по-сложно, особено когато сме от нетоплофициран град и нямаме понятие от парно.
За топлофикация не знам, но поне за Софийска вода се уверих, ще може и под наем човек, да подаде жалба он-лайн.

# 38
 • Мнения: 16 137
Ако не сте правили самоотчет към Софийска вода, когато не са били в квартирата, те са начислявали според предходното потребление. Затова така се е получило.
Къде се губят суми, които Топлофикация трябваше да не върне?! Това е интересно

# 39
 • София
 • Мнения: 11 625
Наемател може да пуска онлайн жалба към Софийска вода.
 може би от надписани показания за топла вода от "Софийска вода" са идвали и големи сметки за парно.

Двата монополиста нямат нищо общо и никаква връзка между влязлата в имота вода /Соф. вода/ и сумата за нейното подгряване/Топлоф./
Ако мой наемател си позволи да пише жалби за нещо в мой  имот просто ще си тръгне на другия ден.
Нямам нищо напротив аз да пусна жалбата или да отида лично в приемна.  Но нито наемателя, нито майка му съм упълномощавала и затова ще се разделим веднага.
Днес в ел. банкиране дойде януарската сметка 190 лв. Много - малко, това е положението.
Съседката в идентичен апартамент, но без радиатори и без топла вода - 85 лв. само за общи части.
Тока за 1 стая и бойлер го чака и трепери.

# 40
 • Мнения: 10 794
Не й се карай така на жената, де Simple Smile Тя си каза, че не е наясно с парното и топлата вода. А и нищо лошо не е направила! Защо да им се трупат на децата големи сметки.

Кристиния, Топлофикация и Соф. вода не си съгласуват разхода. Едните отчитат изхарчените кубици вода, а другите енергията за подгряване на х кубика месечно.
Но при миналогодишната ситуация си права. И Топлофикация реално е надписала доста, след като си ги е калкулирала тези кубици всеки месец, а реално не е имало никой в апартамента половин година.
Добре поне, че и едните и другите изравняват в един момент и връщат по един или друг начин парите.

# 41
 • Мнения: 1 609
Това е съгласувано с хазайката. Тя знае. Дори е присъствала на идване на място на проверители ли, както там се наричат. Техниците са написали бележка с показания на водомерите, пише водомер топла вода и мислехме, че е свързано със сметката за парно. Това проверяване стана лятото и вече всичко е наред с водата.
С парно не се е занимавал и няма за какво. Жената (хазайката т.е.) си следи да го плащат редовно. И те го правят,но явно са надплатили много, щом вече  6 месеца след изравнителната сметка нямат нищо за плащане. Наистина нищо не разбирам, мислех, че е свързано с консумация на топла вода.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 16:54 от kristinia

# 42
 • София
 • Мнения: 11 625
Кристина, момчетатаза първа година ли са в този апартамент?
Преди тях знае ли се колко души са живели предишната година?
Преди години имах 2 момичета квартирантки, които последната зима не бяха ползвали топла вода. Апарт. е с бойлер и  те си топлили вода с него. Съответно при годишното изравняване О куб.м. топла вода. След тях дойдоха 2 момчета с  приятелки. Ами веднага отидох в  офис на Техем и вдигнах куб. метри топла вода. Все пак 4 души ще се къпят и мият. Така новите наематели си плащаха равномерни прогнозни сметки. Не им се наложи и голямо доплащане след сезона.

# 43
 • Мнения: 1 609
Преди са живеели 4 души. Сега от 1 година са само трима, но единият не стои там, просто си пази стаята.
Може и това да е причината, броят хора е по-малък.

# 44
 • София
 • Мнения: 11 625
Да, за ползването на водата това е причината.  Собственичката е трябвало преди да им започне първия отоплителен сезон да отиде и да актуализира количеството вода.
Нищо, ще си знаят момчетата за после.

Общи условия

Активация на акаунт