"Обичам" Топлофикация - тема 5

• 34 048
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
Не ме бъркат радиаторите, бъркат ме фактурите, но понеже по въпроса с фактурите може да се счета пристрастна - искам да им покажа, че бъркат и за двете.

# 586
Закон за енергетиката. Бях слагала точните членове в темата, но става въпрос за физическо отделяне на отоплително тяло. По тази ключова дума търсете.
Чл. 153,ал.5

# 587
  • София
Аз пък друго се сетих - като се махнат радиаторите какво ли ще е зад тях, на стената.  Сигурно ще трябва да се измаже, да е в еднакъв цвят с другите стени. Колко ли време ще се мота собственика?
Помня сагата с крушките и майсторите при Нарциса.
Като не се ползват, какво пречи да си седят на стената?

# 588
Не знам доколко мога да бъда полезна, но свалянето на радиаторите си е работа на хазяите - мисля, че в линка, който са дали по-горе може да се намери информация, но наемателите не могат да се занимават официално с Топлофикация -  наемодателите са собственици.

По отношение на това, че е спряно парното, т.е. вентилите са затворени или е по някакъв друг начин - сметки винаги има тъй като са на база прогнозен дял от миналогодишно потребление, може да има лира в банята без отчитащо устройство, там се начислява по някакъв техен си начин, има топлина за загряване на вода, има сградна инсталация....

За мен, "борбата" с Топлофикация е "кауза пердута" - от лятото на 2020 г. има два празни апартамента, подавала съм заявления, че не се ползват - към топлинния счетоводител, в Софийска вода водомерите ми са с едни и същи показатели, но.... "всяка коза за свой крак" - никаква връзка между тези институции или "стиковане" на информация, и все още продължавам по време на всеки отоплителен сезон да плащам около 120-140 лв. на месец общо за 2-те жилища, пък след това чакам изравняване, корекции, връщане на някакви суми....

Всъщност потърпевши са и 2-те страни - наемодателите трябва да плащат на Топлофикация, вие на тях, но въпросът е при изравняването и налични суми за връщане /в края на лятото/, те ще бъдат достатъчно честни към вас и ще ви ги възстановят.

# 589
По-добре да откачат радиаторите. Така изчезват и уредите.
Ако останат, при нас са с изпарители, течността се изпарява и при спрян радиатор, но пуснато отопление на ток.

А като са свалени радиаторите, ще остане плащането само на сградната.

# 590
Честни са , поне в това отношение засега нямам проблеми, пък и аз си виждам също сметките. Това, което ме дразни - те сега сложиха климатик, защото парното просто не стопляше. Сметката ми за ток беше 20 лв, сега ще скочи, защото се топля вече на ток. Вече хем трябва да платя тока, хем хазяите искат да си плащам и 120-150 лв прогнозно парно този сезон при спрени радиатори. Имат два довода - че има лихви (което не е точно така) и че все пак ползвам топла вода да се къпя (която е 12-15 лв, не 120-150). Това си е голям разход, аз не изкарвам милиони и те много добре го знаят, не знам какво си мислят.

# 591
По-добре да откачат радиаторите. Така изчезват и уредите.
Ако останат, при нас са с изпарители, течността се изпарява и при спрян радиатор, но пуснато отопление на ток.

А като са свалени радиаторите, ще остане плащането само на сградната.
Какво е по-добре е едно, а  какво казва законът е друго (виж ми горния пост).

Нали заради кражбите забраниха да се махат радиатори. Слагаш си измервателно устройство и затворен вентил като не искаш да с етоплиш. Такса сградна инсталация си върви независимо от всичко. И така е правилно, защото си е друго неотплям апартамент в отопляема сграда, и съвсем друго в неотопяема.

Имаше случаи на продадени апартаменто с махнатаи радиатори. Идват новите, слагат си радиатори и пей сърце -не ги декларират никъде, а и проверки не пускат.

Лихви върху прогнозни сметки няма!

тета75, много са ви стари разпределителите. Мисля, че в София почти няма сгради с такива с ампули.

# 592
Мислят си, че щом се наеме едно жилище, то върви с всички разходи присъщи за него. След като няма потребление ще се докаже след изравняването и ще се намали сумата за следващия отоплителен сезон. А към момента на ползване жилището не трябва да има неплатени суми. Ако още в началото са съобщили за високи суми към Топлофикация, не знам къде е проблемът.

# 593
Неплатени суми за какво, нали са прогнозни? Щом ще излиза изравнителна сметка и разходът е прекратен, може плащането да изчака до изравнителната. Идната зима пак ще го играя този цирк, защото пък ще има прогноза за ползвано парно 2 от 4 месеца, пък другия разход пак ще си върви.

# 594
Дали са стари или нови, аз нямам думата.
Все ми е тая какви са.
Уточних, за да обясня, че дори при спрян радиатор, при мен!, потребление се навърта..вода не си ползвал за затопляне на радиатора, но течност изфирясва защото вдигаш Т в стаята с уред на ток. И ще плащаш двойно един вид.
Нарциса си знае нейните, аз само обръщам внимание ..

Нарциса, не виждам как ще се разбереш с хазаите. А тона са много пари хем за ток хем за парно. Да се огледаш за квартира без парно ли, не знам.

При вашите топломери, когато спреш парното, не навърта ли потребление?

# 595
Не навърта при мен - аз съм с разпределители, не с топломери. Не можете ли да смените с разпределители? Да плащаш на един бирник, защото си ползвал услугите на друг, ми звучи пълен ужас.

# 596
Аз не топля на ток там. Парното си върви, ползва се.

# 597
В старото ми жилище имам един спрян радиатор - стои на на нула като Гюро Михайлов машинката.

# 598
Електронни разпределители без никакви изпарители. Ако е спряно си стои на нула, независимо дали стаята се отоплява с друго.

# 599
За съжаление върху неплатени сметки има лихви, не знам процента, но аз лично имах такъв случай - празен апартамент за около година, с подадени документи, мисля че тогава начисляваните суми не бяха големи. Дойдоха нови наематели, аз не исках те да получават сметки с почти никакво потребление и при изравнителната сметка да се получи огромна сума. Подадох документи за увеличаване процента на потребление, аз ли сбърках с този процент, не знаех че този процент влияе и върху този разход на лирата в банята, както и на сградната инсталация, но 1-вата сметка която дойде беше за над 250 лв. и то през 2018 или 2019 г. , не помня. След не знам си колко разговора с топлинния счетоводител, те ми обясниха механизма на формиране на сметката. Аз реших да не плащам, а да изчакам засичането на консумацията. Но, след 2-3 месеца ми се обадиха от Топлофикация, и на тях обясних ситуацията, но те ме посъветваха да си плащам сметките, защото лихвите не са малки, а и докато свърши отоплителния сезон и се направи изравняването, може дължимите суми да бъдат дадени на колекторска фирма, защото имат много стари и нови задължения и така им е по-лесно. Беше обикновена служителка и мисля, че по-скоро ми даде съвет, като каза - ами обяснете на наемателите си, или пък вие ги плащайте, пък след това ще си приберете парите. Наемателите ми бяха руснаци, не бяха ползвали в БГ парно, но все пак разбраха ситуацията, аз платих над 1600 лв. за отоплителния сезон, след което те ми ги възстановиха. За това и преди написах - всички сме потърпевши от системата на Топлофикация.

Подгряването на топлата вода също отчитат на база миналогодишно потребление. Тъй като последните ми наематели след последното засичане, т.е. вече в новия отоплителен сезон /но без парно/ са имали някакво потребление на топла вода, май го бяха изчислили по 4 куб.м. на месец, за това сега, без никакво потребление аз плащам 4 кубика нереално използвана вода+сградна инсталация - 62 или 67 лв. месечно. След 6-7 месеца ще си получа парите.....

Омагьосан кръг от който не виждам изход, добре е че поне  освен сметките за нашия голям апартамент, мога да си позволя плащането и на тези 60-ина лева. Нито е честно, нито е правилно, но при монопол и законова уредба към момента, това е положението май.

Общи условия

Активация на акаунт