"Обичам" Топлофикация - тема 5

• 34 024
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Има лихви само върху реалните сметки. Върху прогнозните няма. Не обърквайте хората.

# 601
На първо място служителите объркват хората. Моите хазяи не са чули от комшийката, че има лихви и затова трябва да плащат всички сметки, вместо да чакат изравнителна - служител на Топлофикация им го е казал.

# 602
  • София
Принтирай им извадка от закона /наредбата/, в които е спомената липсата на лихва на прогнозни сметки.
Или ги успокой, че ще си платиш и лихвата - ако я има.

# 603
Не се плащат лихви до излизане на реалната сметка за предходен сезон. Но защо да се трупат задължения? Аз ги разбирам тези хазяи, защото не знаят кога ще си тръгнеш ти и какво ще оставиш в наследство. Може би е добре да се търсят жилища без топлофикация или такива с месечно отчитане на потреблението.

# 604
Лихвата върху неплатените прогнозни сметки я махнаха едва преди две-три години, ако не греша. Jfjallen, ти явно си закачила последната година с олихвяваните прогнози. (голяма дивотия беше! И сега се потрисам като го пиша! Да начисляват лихва на нещо измислено 🙄)
Сега, доколкото разбрах от обясненията в сайта им, се олихвява само сумата за работата на топл. счет., което беше по около 2лв. на уред.
Дори да не се ползват радиаторите, сградната и тръбите в баните си остават, както и топлата вода и винаги ще има някакви пари за плащане в изравнителната накрая. Моят съвет е да се платят първите 2-3 месеца, а с последните да се изчака.
И да, който не иска парно, търси жилище без парно! Иначе е нерви, излишни пари и мъчение за всички страни.

Информация за промяна в % потребление и топла вода трябва да се подава навреме, т.е. преди отоплителния сезон!

# 605
Честни са , поне в това отношение засега нямам проблеми, пък и аз си виждам също сметките. Това, което ме дразни - те сега сложиха климатик, защото парното просто не стопляше. Сметката ми за ток беше 20 лв, сега ще скочи, защото се топля вече на ток. Вече хем трябва да платя тока, хем хазяите искат да си плащам и 120-150 лв прогнозно парно този сезон при спрени радиатори. Имат два довода - че има лихви (което не е точно така) и че все пак ползвам топла вода да се къпя (която е 12-15 лв, не 120-150). Това си е голям разход, аз не изкарвам милиони и те много добре го знаят, не знам какво си мислят.
Ако и миналата година жилището не е ползвано, прогнозните сметки би трябвало да са същите.
Вариант е да сложат топломери с дистанционно отчитане. Така няма да се плаща на база на миналата година.

# 606
Много пъти сме го обсъждали това. За да отчитат реалното потребление и то всеки месец, такива уреди трябва да си монтират абсолютно всички към абонатната станция. При това не само топломери, но и водомери. Иначе не става! Ние имаме такива топломери от няколко години и си караме на прогнозни сметки. Единствената полза е, че в края на сезона не ни обикалят по стаите, а само по баните 🙂

# 607
  • София
Не е вярно за водомерите. До 2025 г. може и да не са дистанционни. Лелята от Нелбо идва всеки месец и отчита радиаторите. А ние имаме задължение да си напишем данните на топлия водомер и да ги лепнем на вратите или да ги дадем на портиера.
Но наистина целия блок трябва да е с дистанционни уреди за парно и всяка есен събираме х 15 лв. за това отчитане. Дават се на Нелбо, те издават касов бон за всеки апартамент.

# 608
Може и да не са дистанционни - да, но ако в момента му минат 10-те години на водомера или е развален, се подменя с дистанционен. Това е за да може до тогава да се поизчистят плавно старите водомери, а не в един момент всички да се юрнат да сменят (както стана едно време с номерата на колите, личните документи и т.н).

# 609
Ние скоро сменяхме нашите водомери. Питаха ни какви искаме, но не са ни налагали дистанционните. Обикновени сложихме.

На първо място служителите объркват хората. Моите хазяи не са чули от комшийката, че има лихви и затова трябва да плащат всички сметки, вместо да чакат изравнителна - служител на Топлофикация им го е казал.
Това си е практика при хазаите. Казват го на наемателите, за да плащат редовно. Има случаи, в които натрупват сметки и изчезват, затова искат да се презастраховат.

# 610
Не знаех, че трябва всички да са на дистанционно отчитане. Не е опция тогава.

# 611
НСЧ, трета зима ми е тук, миналата година имахме уговорка уж да чакаме изравнителната, те платили всичко, та се чудех после за 2 месеца как да им давам 600 лв. Които, впрочем, още 2 месеца и една изравнителна по-късно се оказа, че не е било задължително да давам.
Сега даже се сетих, че платиха последните 3 месеца накуп и лихви не е имало. Още повече се зачудих защо ми излизат с това за лихвите.
Не знам, с тези хора напоследък редовно съм в дилема тях ли прави някой на идиоти, те мен ме взимат за мезе, или друго.

# 612
Защото от Топлофикация имат отдел,който звъни ако не си платил няколко сметки и те заплашва доста нагло,че "ползваш,без да си плащаш". Колкото и да обясняваш на тези хора,че фактурите не са реални и ще има изравняване,те се държат с теб отвратително и ти звънят през няколко седмици. Не е приятен този тормоз, затова хората си плащат и чакат изравняване.

# 613
НСЧ, трета зима ми е тук, миналата година имахме уговорка уж да чакаме изравнителната, те платили всичко, та се чудех после за 2 месеца как да им давам 600 лв. Които, впрочем, още 2 месеца и една изравнителна по-късно се оказа, че не е било задължително да давам.
Да разбираме ли, че изравнителната ти сметка е била под тези 600 лв.?

Ако изравнителната ти е била за малка сума, необяснимо е защо тази година отново получаваш големи сметки!

# 614
Получавам 'правилни прогнозни' сметки. Досега ги плащах. Не искам да плащам останалите до края на сезона, защото съм спряла всички радиатори от повече от месец и съм си платила последната сметка, която е за реално ползвано парно. Топля се вече изцяло на ток. А хазяите искат да плащам и двете сметки - ей с това не съм съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт