"Обичам" Топлофикация - тема 5

• 33 556
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Миналото лято квартиранта на един мой имот беше за 3 месеца в чужбина. През това време не си плати сметки от порядъка на 3 х 25 лв. Аз бях спокойна, човека е сериозен и няма да ми избяга, траех си. В същото време и аз бях в друга чужбина и тел. № , който е даден на Топл. не работеше - няма роуминг на него.
Една събота ММ ми се  обади искерно възмутен -  някаква леля от Топл. му звъняла на вратата с напомняне да се платят сметките на другия адрес. През това време съседи  чакали асансьора и чули - резил голям за него. Притеснил се, ядосал се,  опита се да ми се кара. Веднага го контрирах, че и в апартамента до нас, и до другия има съседи дължащи над 10 000 лв. Но никой нищо не им прави - топлят се и се къпят без проблеми. Просто партидите са на името на отдавна починали дядовци.
За мене - настояват и звънят на лесни за сплашване потребители.
Но пък и хазяите на Нарциса ги разбирам.

# 646
Вярно е това с обажданията от Топлофикация и тормоза. Имам съседка, която ми се жалваше точно по този повод, като първоначално са идвали на адреса им да ги търсят.
На какво основание ми е чудно. Наистина. Сигурна ли си, че нямат някоя и друга неплатена реална фактура?
На основание неплатени суми по фактури за повече от година. После дойдоха вкъщи за потвърждаване на адреса/имената. Тогава не знаех защо ги търсят, но в последствие тя ми се оплака, че лично са им звъняли на вратата. Случката е от преди поне  3 години.

# 647
Когато купихме гарсониерата с парно, партидата се водеше на баба, след която имаше още 2-3 собственици преди нас.
Както някой каза, ще звънят там където добросъвестно са подадени адреси и телефоти, че и имена.

# 648
И където обикновено хората си плащат 😉
На тия неплащащите какво да им търсят! Тях или са ги изпуснали тотално или са ги дали на съд и делата си вървят.

# 649
Здравейте, от няколко месеца сме под наем в жилище с парно. Декемврийската сметка беше добре, но миналата седмица получихме от наемодателя новата фактура за януари и се оказа 3-4 пъти по-голяма от декември. Виждам, че е само прогнозна, но все пак да попитам нормално ли е прогнозата за януари да е 3.5 пъти по-висока от декември? Чак такава разлика в температурите не е имало. Или зависи от хората, които са живяли там предната зима? Но тогава пак не мога да си обясня при отчитане веднъж на година май месец как така прогнозата за два последователни месеца ще е с такава огромна разлика? Едва ли предната зима са минавали отделно декември и януари да отчитат. След края на сезона го правят. Цената на количество енергия е същото. Просто прогнозата е за 3.5x по-голямо количество.

Има ли начин да проверим в Топлофикация да не би наемодателят да е вързал 2 адреса под един абонатен номер? Виждам във фактурата, че е "Бизнес партньор" / юридическо лице, и не знам дали не е намерил начин да ни цака. Възможно ли е изведнъж да е регистрирал повече живущи на адреса и това да е покачило прогнозата?  Има ли начин да се проверят тези неща?

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 22:47 от skybye

# 650
Не би трябвало да има голяма разлика между декемврийската и януарската сметки, щом са прогнозни, а не реални.
Топлофикация са променили информационната си система и сега всички сме им бизнес партньори.
toplo.bg/identification-system
Не мисля, че могат да се качат 2 адреса на една фактура. За собствено успокоение, проверете си останалите данни - адрес, номера, във фактурата вижте какво е посочено като кубатура на жилището и колко топла вода. Сравнете с предишната.
Попитайте съседите как е при тях или направо в някоя каса на Топлофикация!
Всъщност, колко сте платили за декември и колко е като сума това 3пъти повече през януари?
Да не е имало заявка, че ще е необитаем апартаментът през този сезон и едва след НГ да са актуализирали информацията?

# 651
Благодаря за съвета. Декември 75 лв, януари 260. Осезаема разлика. Сериозна е сумата за двама човека в тристаен апартамент. Като се отоплявахме на климатик преди, рядко надвишавахме 100 лв. Ще разпитам Топлофикация и хазяина.

# 652
  • София
Ако топлофикация е подала много голяма енергия към топлинния счетоводител, те са я преразпределили и променили базите на хората. Януари беше студен и коефициента на топлофикация е по-висок.

# 653
Що си мисля, че фирмата за дялово разпределение подава към Топлофикация, а не обратното.
При нас сметката е малко по ниска за януари.
Иначе 1 бизнес партньор може да има няколко апартамента.

# 654
Според мен, декемврийската сметка е нереално малка. Вероятно наистина само топла вода и сградна е била начислена, през януари са се усетили, че се ползва и отопление и са понатрупали.
Ние само за един гараж от 20+ кв.м с 2 тънки тръбички през него платихме по 15на лв. през големите месеци.

# 655
Сметката нали е прогнозна?
Значи няма реално отчитане. Това е на база миналогодишно потребление.
Може би живеещите там миналата година да ги е нямало декември месец и да не са ползвали парно и топла вода. И за това е ниска сметката.

# 656
Прогнозните не се ли изчисляват на база общия краен резулта при изравняването през април, не месец по месец според миналогодишните?
Поне аз така си го представям, а какво точно правят, те си знаят 🙂

# 657
  • София
Що си мисля, че фирмата за дялово разпределение подава към Топлофикация, а не обратното.
При нас сметката е малко по ниска за януари.
Иначе 1 бизнес партньор може да има няколко апартамента.
Топлофикация подава енергиите, а ТС ги разпределя. Базите се определят на база на изравнителната от миналия отоплителен сезон, но може да варира в зависимост от месечното потребление в сградата - от него се променя сградната инсталация.

# 658
Ами, то и аз не знам как изчисляват прогнозните сметки, но реших, че така има логично обяснение на разликата на парите в двата месеца.
Ако се изчисляват на база общия краен резултат от изравнителната през април, не трябва ли всеки месец да идват едни и същи сметки? Примерно ако сумата е 1200 лв. , делят я на 6 месеца, когато работи парното и всеки месец ти идва сметка от 200 лв.

# 659
Не изглежда добре. Съвсем буквално. Октомври, когато е примерно 10°, да ти дойде сметка 200 лв, и януари, когато е -10° - пак 200 лв.

Общи условия

Активация на акаунт