ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът дистанционно продължава, осмокласни майки с винце се успокояват

• 26 107
  • 790
  •   1
Отговори
# 240
По повод олимпиадите мисля, че всяко училище си определя датата за общинския кръг, както и задачите в него. Катето ще ходи утре на химия, а другата неделя на биология. Голямо вълнение пада, че ще се види с някои деца. Какви времена дойдоха, да се радваме на среща по време на изпит.
Това е така, но олимпиадата по математика за 4. и 8-12. е изключение и е еднаква за цялото руо. И НОИ беше изключение, но вчера мернах съобщение за нея и имаше опция и вкъщи да се прави и вариант с други задачи май имаше, не задълбах.

Ния засега иска с творческо писане да се занимава. Влече я и киното, например сценарист, такива работи. Но за профилиране в училище си иска математика и ИТ Simple Smile. Та не зная къде, какво и как ще е.
Затова много се израдва като откри този либерал артс, в който първите 2 години можеш да учиш базата и за две специалности и после да се профилираш.

# 241
И финално с най-голяма тежест ще са изпитите в самия университет Simple Smile
Видяла съм достатъчно отличници от гимназията, които въпреки МГ и мат.профили, нямат елементарни знания
И аз.
И за мен приемите следва да наблягат основно на конкретен приемен изпит с най-голяма тежест в бала.

Като гледам масово чужбинските университети са без изпит, а само с кандидатстване по документи и есета.
Често искат матура по определени предмети също.
Всеки си има свои изисквания.

Интересно ми е децата ви имат ли някаква професионална насоченост, тоест знаят ли с какво искат да се занимават в бъдеще. И да наблегнат на тези предмети които ще им трябват.

Да. Малкият знае, големият не беше сигурен. От ранна възраст малкият има конкретно желание. Даже сам си откри училището и как се кандидатства там.
Да набляга за сега чак не, но поне едни шестици гледа да оформи там и се занимава по малко допълнително, за сега не усилено. По-засилено, живот и здраве, след 10-ти клас.

# 242
  • софия
На този етап сме наясно само какво не иска:)
Без математика, физика, химия е при нас 🤪
Вятър я вее на бяла кабила и чака принца на белия кон. Дори и да ни роди внуци не е казала, че иска.

# 243
  • Между гори и планини
Този тест направих. Не е точно за професия, а какъв тип в даден човек. Интересен е.
https://www.16personalities.com/bg

# 244
  • Някъде в Европа...
На този етап сме наясно само какво не иска:)
Вятър я вее на бяла кабила и чака принца на белия кон.
Не е глупава 🤣 и щом и деца не споменава - мдаа, въобще не е глупава 😉

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 12:04 от AIR

# 245
От една страна се радвам, че повечето предмети приключват в 10 клас. В момента имат 15 предмета и ако едно дете не е особено упорито е много трудно да се подготви подобаващо по всички. Тук дори не говоря за отлично представяне, а да не се излага.Наистина е много трудоемко.
От друга страна, нашият набор беше с избор на 3,4 профил с кандидатстване след 7 клас. Лично моят син избра професионална гимназия в крайна сметка. Но особеното(също и при съучениците му) беше, че пропускаха паралелки и дори цели училища заради 3,4 профил. Така напр, моят син категорично се е противял да учи история(за мое огорчение) и въобщеэне писа цялата хуманитарна гимназия. А тя ни е кажи-речи махленска. Обаче, в 9 клас невероятно интересен начин на преподаване и изпитване, преподава господин(момчетата се впечатлят от преподаватели мъже), високи оценки, почти само отличен, защото въобще не се държи на помнене, а на мислене(което пак се случва на база учене, но не и наизустяване) и хайде, историята любим предмет. Ама, късно е либе за китка. Никак не вярвам в СУ например, да му зачетат история от ПГ в 8-10 клас на равна основа с история, от 11-12 клас като профилиращ в профилирани училища. Би било несправедливо.
Вашият набор поне имаше късмета да избира профили в 10 клас. Едни са мотимите в 7, други-в 10.Всъщност, като го пиша и в това не съм сигурна, май в нашия град отново имаше места с фиксиран 3,4 профил, защото се сещам, че колежки споделяха за профили.
Тъй като е в ПГ, която му е по вкуса и интересите, основно се говори за военно училище или за ТУ. Понякога се прокрадват екзотични идеи за право напр, но го отрязвам, за да няма разочарование още с допускане за кандидатстване.

# 246
  • София
И при нас никой нищо не бил казвал за олимпиади.

По мейла изпратиха информация. Възможно ли е да не го е видяла?

# 247
  • София
Според мене е възможно който не иска да ходи на олимпиади, удобно да е пропуснал и мейли, и призиви за масово явяване.
Последното го пиша по повод разликите, които вечно констатираме с Хепи, а всъщност кой знае дали наистина е така. 😃

# 248
Така така Simple Smile
Ама ако го пишеше на сайта, нямаше да има паника посред нощ Joy,щях да проверя

# 249
А, Доня, този го направих и аз и децата. Скоро в седмокласната се въртеше Simple Smile Ама за професионална ориентация не ме насочи особено. Иначе за характера е интересно, да.

# 250
  • Между гори и планини
Да, обърках се. На професионална ориентация ни водиха в края на гимназията във Варна. Интересен тест беше с около 200 въпроса. Тогава ми излезе , че не е желателно да се занимавам само с химия и математика. За всичко друго бях повече от добре. Дори психолозите бяха изненадани. И за това, понеже ми е интересно от всичко, си останах неориентирана. Сменям професии генерално през няколко години, като ми стане скучно и повече не виждам развитие.

# 251
  • София
Наборът се обади, че е свършил. Както каза сам бил стигнал до краен отговор на всички подточки, сега въпросът е дали е верен отговорът Simple Smile Звучеше много спокоен и доволен.
Все така се случва, че когато съм му набрала нещо, защото е несериозен по моите стандарти, той вземе, че ме опровергае.

# 252
  • София
На тези тестове за професионално ориентиране според мене не може да се има голямо доверие. Най-малкото защото човек ги попълва според субективната преценка за себе си, а тя не е задължително да е обективна.
Ето тези дни се разправям с един нов млад електроинженер и ми идеше да си оскубя косата. Час разговор за нещо, за което с други негови колеги се разбираш за 10 минути.
Въобще не му работеше главата в нужната техническа посока, но пък звучеше важно и нАучно. Сигурно ако попълва такъв тест ще отговори, че блестящо се справя с технически проблеми, детайли и математика. А истината е доста различна.
Между другото в такива тестове, ако са направени както трябва, винаги следва да има група контролни въпроси, за да се види дали човекът не лъже или има неправилна преценка по принцип. Да кажем - "Случвало ли ви се е да закъснявате?". Отговор "не" поставя под съмнение достоверността на целия тест.

# 253
Аз пък влизам да изразя радостта си от работата по първия екипен проект на младежа. По история е, разработват по двойки презентация на тема по техен избор.
Толкова са ми симпатични двамата младежи. Имат сериозно отношение към проекта, съгласуват всичко заедно, обсъждат, търсят информация, разпределят си задачите. Не мога да им се нарадвам. Simple Smile
До голяма степен са придобили този опит от екипната си игра в свободното им време. Ето и една полза от компютърните игри. Joy
Повдигнаха ми настроението за деня.

# 254
  • софия
И при нас никой нищо не бил казвал за олимпиади.

По мейла изпратиха информация. Възможно ли е да не го е видяла?
Възможно е да не е споделила 🙂 Аз със сигурност нямам мейл, но няма да се явявам  аз. В РУА сме, но нищо не е споменавано или изпращано.

Не били изпратили. Може осмокласниците да ги щадят. Не знам от какво. Тази година е песен.
Хмммм....

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 13:35 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт