9 ФЕГ - 5

• 78 137
  • 773
  •   1
Отговори
# 210
ЗаСлон, коя специалност в нпмг го влече детето? Чувала съм, че много деца от фег готвят биология и химия, нямам идея дали странично или тези профили са добри. Ако е за математика и изберете фег, то надграждането ще го готвите самостоятелно, като чак състезателна няма да се добие самостоятелно, но поне в 8 клас имат време за да изрешаване на 2 сборника, нещо още дребно допълнително и учебника. В 9-ти с всичките разказвателни - едва ли, но ще мисля вариант.

# 211
  • София
Въпросът ми е странен, но при дете без превес на желанията/възможностите е съвсем обикновен Simple Smile

ако детето няма превес на желания и възможности, защо изобщо гледате към НПМГ? Освен ако не ви е супер удобно и близко училище, разбира се...

аз съм правила избора между НПМГ и ФЕГ миналата година, но детето ми имаше силно изявени възможности и интерес към един от профилите в НПМГ.
изборът беше, най-просто казано, между наука и език в гимназиален етап.
победи езикът, защото преценихме, че науката е по-добре да се остави за университетския етап, докато езици се учат на младини.

двете училища са несравними, освен в това, че и в двете се обучават деца с интереси и възможности.

# 212
  • София
Инициали на двамата?

може да са преподавали на сина ми...
Ами направо ще я цитирам едната - Елза Садулова. Единственото, което ме възпира да подам оплакване срещу нея е , че дъщеря ми не иска да предприемам това действие. За другата ще спомена само инициали, защото все пак си мисля, че при нея повлия много силно това, че учиха ДО, от както учат присъствено има значително подобрение, но за съжаление това се случи само за месец, нейните инициали са Д.Н.

За Садулова нямам какво да добавя. Родителите на децата от нашата паралелка се организирахме и подадохме жалба (не само срещу нея, но и срещу преподавателите към този момент по ФЕ - 2 броя, които за две години не успяха да надградят в необходима степен знанията на децата и някои от тях си останаха на нивото от подгответо), последва среща с директорката, резултат - смениха преподавателите в 11 клас на паралелката   и нещата уж потръгнаха в 11 клас, в 12 клас имаше отново крачка назад. Преподавателите, които коментирам, са непоклатими със същите гафове 2 години след сагата ни, видно от вашите мнения. Едно момче родителите избраха да преместят в друго училище (частно), след като стана ясно, че амбициите им за големи знания и уважително отношение няма да бъдат постигнати.

Д.Н. не си я спомням добре като начин на преподаване, още повече, че сина ми е по старата система и оценките от 9 клас по разказвателните предмети не влизат в дипломата му. Вероятно е била ниска по този предмет, макар да съм сигурна, че е преподавано на български език. Догодина, ако сте при Ю.М .ще е интересно, тя е с претенции, че владее до съвършенство ФЕ и преподава 'невероятно'. Но реалността е, че поставя оценките според настроението и симпатиите си към децата. Благодарение на нея, поне 2 момичета от класа на сина ми намразиха предмета и се отказаха да следват медицина. В дипломата на сина ми този предмет е с най-ниската оценка (4.00) измежу всички 18 предмета, грозеше го опасност да му остави тройки  в 10 и 11 клас, добре че прояви разум и за годишна остави оценката от първия срок. Та на втората задължителна матура, детето все пак избра да се яви на биология и оценката му е отличен 5.53, без да е ходил на уроци или консултации, само след прочит на двата учебника, за да си припомни материала  (че беше с профил БЕЛ и история, а интереса му към историята беше смазан от Садулова и Никифорова). Можете лесно да си направите изводи.

За третия преподавател по този предмет нямам отзиви, дано да е свестен, да преподава с желание учениците му да получат необходимите знания, но и с нужното уважение към тях.

# 213
  • София
Притеснихте ме с тази Садулова. Синът ми обожава историята и ще я пише като профилиращ. Дано има късмет да не поеме тя профилиращите 11 и 12 клас.

# 214
eternity, о да, въпросната Ю.М. преподава на половината випуск от деветите класове, същите проблеми споменават близки деца. Въобще историята и биология са късат клечка явно. По тези предмети проблемите са много сериозни. Ние също имахме среща с ръководството по повод на тези учители и други проблеми.

# 215
  • София
бихте ли пояснили в какво се изразяват по-конкретно проблемите с въпросните учители и предмети?

неглижират преподаването, преподават лошо, имат свръхвисоки изисквания, държат се лошо с учениците, поведенчески проблеми от общ характер - какво по-конкретно?

питам съвсем сериозно и добронамерено, защото прочетох вече доста постинги за огромни проблеми, но не успях да разбера какви са те.

# 216
  • София
Присъединявам се към въпроса на jam. Понеже в момента ставам свидетел на голям бунт срещу учител в друго училище, от който съм повече от доволна и аз, и сина ми.

# 217
бихте ли пояснили в какво се изразяват по-конкретно проблемите с въпросните учители и предмети?

неглижират преподаването, преподават лошо, имат свръхвисоки изисквания, държат се лошо с учениците, поведенчески проблеми от общ характер - какво по-конкретно?

питам съвсем сериозно и добронамерено, защото прочетох вече доста постинги за огромни проблеми, но не успях да разбера какви са те.
Ами мисля , че от всичко изброено в повече или по-малко. Въпросната Садулова не успя да предаде около 30 урока от материала, не 3, а 30, това е скандално! Има напълно неясни изисквания към децата. Както дъщеря ми каза"Нямам проблем да науча, но не зная какво". При въпросната дама за тестове се учи с дни, но повече от оценка среден не е изкарала дъщеря ми,  на устни изпитвания е малко по-щедра. Говорим за учещи деца , които искат да знаят, но вече не желаят да чуят за история.
За биология проблемът е в това, че се учи твърде детайлно, предвид броя на часовете, тук отново имаме много непредаден материал изобщо, докато цяла година се дъвкаха никому ненужни детайли.

# 218
На 11 страница от текущата тема съм описала проблема в общи линии. Нямам какво повече да добавя.

Подкрепям написаното от Госпожа Рада във всичките му детайли. Дъщеря ми преди 9 клас се беше ориентирала към профил БЕЛ и история. Сега не иска и да чуе за история, въпреки доскорошния си интeрес в тази област.

Helene S, разбирам намека ти. Ще почакаме и ще видим, при вас може да е различно Wink

# 219
  • София
Чудих се върху инициалите, проверих в школо защото не знам имената на всички. Синът ми харесва въпросната госпожа по биология. Хем не му е най-лесния предмет. Доколкото знам и класът няма оплаквания.

# 220
Чудих се върху инициалите, проверих в школо защото не знам имената на всички. Синът ми харесва въпросната госпожа по биология. Хем не му е най-лесния предмет. Доколкото знам и класът няма оплаквания.
Аз затова казах, че не се случиха дистанционно нещата с нея, тя изобщо не успя да предаде материала, повече от половин учебник остана без да се разгледат темите. По едно време буквално зацикли преподаване и комуникация. А и имаше определени конфликти с нея. Но от както са присъствено потръгнаха нещата.

# 221
За сметка на това, нашият клас имаше сериозни проблеми с нея. И да, нещата бяха най-зле по време на ДО. При ПО проблемите позатихнаха.

# 222
  • София
Историята и географията са любимите предмети на моя син, а излиза, че двама от четиримата преподаватели по история не струват! Много лошо така. Бащата на Садулова им е преподавал в университета – много точен човек, а Сия Никифорова завърши два курса преди мен (завършила съм история). Защо така тези жени не се справят, много неприятно? А в 9ти клас кои предмети ви бяха на френски? Има ли учебници по тях или се кара на записки и изцяло на френски ли се преподава в тези часове?

# 223
  • София
В 9 клас по спомен имаше учебник само по химия. Историята беше на френски също и един предмет ми се губи, май географията беше.

# 224
  • София
Историята и географията са любимите предмети на моя син, а излиза, че двама от четиримата преподаватели по история не струват! Много лошо така. Бащата на Садулова им е преподавал в университета – много точен човек, а Сия Никифорова завърши два курса преди мен (завършила съм история). Защо така тези жени не се справят, много неприятно? А в 9ти клас кои предмети ви бяха на френски? Има ли учебници по тях или се кара на записки и изцяло на френски ли се преподава в тези часове?

Роднинската връзка явно не е повлияла положително. За да не съм голословна, прилагам цитат от писмото на родителите на учениците от 10Ж клас през учебната 2018/2019г. до директора, като аргумент за това какво не е наред при преподавателите, както помолиха няколко потребителки:

Скрит текст:
"3.   Тази учебна година беше сменен преподавателят по История и в момента на класа преподава г-жа Садулова. Г-жа Садулова не пожела да уважи последната от общо двете родителски срещи, няма общодостъпно обявени часове за консултации, не е предоставила чрез класния ръководител и телефон за контакт. Това може би нямаше да е проблем, ако учениците не срещаха затруднения при използваните от нея методи за преподаване, които доведоха до очевиден спад на успеваемостта по предмета и нивото на усвояване на материала. Убедени сме, че елементарна справка за средния успех на класа по предмета в сравнение с предходната година ще потвърди думите ни. До този момент, месец преди края на учебната година, няма учебник, по който да се преподава. Прехвърлят се копирани, несистематизирани страници. При отсъствие наваксването на материала е невъзможно. Изразяваме крайното си недоволство от демонстрираното поведение и липса на желание за комуникация с нас и предвид профила на паралелката, настояваме следващата година по този предмет да преподава г-жа Калпакова, която предразполага учениците и те с желание учат по предмета."

Всъщност имаше учебник по история при нас и то на френски, но г-жата не искаше да се учи по него, а по нейни ксерокопирани материали с безобразно качество, буквално нечетими. Следващата година преподавател бе г-н Вихрийски и децата се справяха отлично при него, но той преподаваше и изпитваше с необходимото уважение към учениците.

Относно Никифорова - д-р по история! Да постигнеш висоти в научното поприще, не те прави добър преподавател. Не можеш да изискваш академични знания от средношколци, па макар и профилът на паралелката да е история. Устно изпитване  - сина ми: "- ...в района на Горна Джумая....", контриране от страна на г-жата: " - Казва се Горноджумайска околия!" . Следва оценка 4 с аргументация "- Не знаеш основни понятия в историята!".

Друг случай - предупреждава няколко деца, включително и моето, че следващата седмица ще бъдат изпитани. Синът ми по това време караше шофьорски курс, и буквално всеки предобед му беше зает, тъй като предстоеше изпита пред КАТ. Знаейки високите й критерии за оценка, я помоли в тиймса, да го отложи за по-следващата, за да се подготви повече. Никифорова   уж се съгласи. В деня след изпита, наред с другите го вдига и него: "- Подготвен ли си за днес?", при което той чистосърдечно й признава, че е чел, но недостатъчно, защото му е обещала да го изпита следващата седмица. Отговор от нея "-Добре!" и цъфва 2 в школо с аргументация: "- Като те изпитам, ще ти я изтрия..." Добре де, задай му въпрос, като не отговори, пиши му двойка, а не така, превантивно...Някои от вас може да кажат, ми да, права е, като си имате и други ангажименти, разпределяйте си времето и да си намери начин да се подготви. Само мога да кажа, че по тая история, дето е  с блокове почти всеки ден,  уроците съответно се учат  всеки ден, но изискванията за академични знания  са супер високи, като че всеки ще кандидатства с история, и т.н.

Мога да дам още много лични примери, но ще споделя, че в разговор през юни 2020г. с родител на ученик от тогавашния 10ж, сега 11Ж клас, разбрах, че манталитетът й да уронва самочувствието на определени ученици е постоянен. Тогава смятах, че Садулова е най-зле, докато не се убедих лично, че Никифорова я конкурира успешно.

За биологията - в края на 10 клас учебникът не е предаден до края, един от последно предадените уроци е за вируси. Преподава се на ФЕ, който може записва, учебникът е на български. Контролно от две части - първата част устройство на вирусите (естествено не добре описано на ФЕ), втори въпрос - да се напишат няколко значими вирусни заболявания. Това поне моя син не е записвал в часа, някои му казал имената на шарки, а той се сетил за СПИН - резултат от контролното 2. Понеже знам достатъчно биология (свързано с професията ми), помолих да видя работата и я снимах. Добре, съгласна съм, не беше пълен първия въпрос, но как може да зачертаеш напълно верни имена на шарките, а да признаеш за вярно името на вируса на СПИН, написано HIV (т.е. на английски), а не VIH (както е на френски). Аз си направих своите изводи за г-жата.  Уж трябваше да го изпита за корекция, но тя отсъства последните няколко часа и така и не успя да си поправи двойката, остави му 3 за срока, и все пак 4 за годината... Та така.

Общи условия

Активация на акаунт