Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 59 723
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Интересува ме и с хормоните дали има проблем?

Не е изследван пълният пакет, за да може да се каже дали всичко е наред. TSH винаги се тества с FT4 и FT3, и трите се тълкуват заедно.
Но това, което си изследвала, изглежда наред, да.

Благодаря! Изследвах това, което ми назначи ендокринологът.

# 526
Здрасти denis,

Поради висок андростендион ми беше препоръчала да направя още изследвания, би ли ми помогнала с разчитането?
С какъв специалист ще е най-добре да се консултирам?

Глюкоза               4.73   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - I-ви час ( 60 ' )      7.88   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - II-ри час ( 120 ' )      5.88   mmol/l   3.30 - 7.80
Инсулин            6.7   мkU/ml   Cутрин на гладно до 15
Инсулин I - ви час      44.8   μU/ml   За оценка от лекар
Инсулин II - ри час      33.8   μU/ml   За оценка от лекар

На 3-ти ден от МЦ:
17 OH Прогестерон/Progesteron       4.36       ng/ml     ЖЕНИ: фол.фаза 0.2-1.3; лут.фаза 1.0-4.5; менопауза 0.2-0.9

На 4-ти ден от МЦ:
Тестостерон/Testosteron       1.930       nmol/l     0.290 - 1.670     ECLIA
DHEA-S             14       umol/l     2.7 - 9.2     ECLIA

Скрит текст:
Това са старите изследвания, в случай, че ти помагат да се ориентираш в ситуацията

Prolactin     267.4   mlU/l       90.0 - 523.0
FT 3     5.280   pmol/l     2.250 - 6.000
FT 4     16.23   pmol/l     9.15 - 23.86
TSH     0.746   mU/l     0.350 - 5.000
Андростендион   ↑   4.60 ng/ml     0.30 - 3.50

На 3-ти ден от МЦ:
LH      6.4       U/l     фол.ф. 2.4-12.6;   ECLIA
FSH     8.1       U/l     фол.ф. 3.5-12.5;     ECLIA

На 26 г съм, при УЗ всичко бе наред, опитвам се да регулирам МЦ, който винаги е бил на 32-40+ дни, пък и прескача понякога.

# 527
Здравейте ,

на 32 години съм и изследванията за правени на 3ти ден от МЦ .

P.S- преди няколко поста бях пуснала изследванията но все още нямаше резултат от Инхибин.
Ще бъда благодарна за коментар на вече пълният резултат

# 528
  • София
Здрасти denis,
Поради висок андростендион ми беше препоръчала да направя още изследвания, би ли ми помогнала с разчитането?
С какъв специалист ще е най-добре да се консултирам?
Скрит текст:
Глюкоза               4.73   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - I-ви час ( 60 ' )      7.88   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - II-ри час ( 120 ' )      5.88   mmol/l   3.30 - 7.80
Инсулин            6.7   мkU/ml   Cутрин на гладно до 15
Инсулин I - ви час      44.8   μU/ml   За оценка от лекар
Инсулин II - ри час      33.8   μU/ml   За оценка от лекар

На 3-ти ден от МЦ:
17 OH Прогестерон/Progesteron       4.36       ng/ml     ЖЕНИ: фол.фаза 0.2-1.3; лут.фаза 1.0-4.5; менопауза 0.2-0.9

На 4-ти ден от МЦ:
Тестостерон/Testosteron       1.930       nmol/l     0.290 - 1.670     ECLIA
DHEA-S             14       umol/l     2.7 - 9.2     ECLIA

Скрит текст:
Това са старите изследвания, в случай, че ти помагат да се ориентираш в ситуацията

Prolactin     267.4   mlU/l       90.0 - 523.0
FT 3     5.280   pmol/l     2.250 - 6.000
FT 4     16.23   pmol/l     9.15 - 23.86
TSH     0.746   mU/l     0.350 - 5.000
Андростендион   ↑   4.60 ng/ml     0.30 - 3.50

На 3-ти ден от МЦ:
LH      6.4       U/l     фол.ф. 2.4-12.6;   ECLIA
FSH     8.1       U/l     фол.ф. 3.5-12.5;     ECLIA

На 26 г съм, при УЗ всичко бе наред, опитвам се да регулирам МЦ, който винаги е бил на 32-40+ дни, пък и прескача понякога.
Здравей!
Според мен имаш ИР - не е страшно, по-добре да го знаеш и да си спазваш определен режим на хранене.
17ОН Прогестерон, Тестостерон и ДХЕА са високи - това са андрогени. Причина може да са НбЖ, функцията на яйчниците, но и ИР  ... и ако контролираш тази ИР, има вероятност, някои от тях да се нормализират.
Трябва да се консултираш с Ендокринолог - не се притеснявай и това може да се контролира.
Добре е да приемаш добавки за подпомагане на О. - инозитола напр. директно си действа на андрогените ( нормализира ги ... доколкото може да направи това една добавка, но много често резултатите са добри)... а когато има О., има прогестерон, а само той естествено и нормално може да контролира тези отклонения при андрогените.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолога.

Здравейте ,
на 32 години съм и изследванията за правени на 3ти ден от МЦ .
P.S- преди няколко поста бях пуснала изследванията но все още нямаше резултат от Инхибин.
Ще бъда благодарна за коментар на вече пълният резултат
Скрит текст:
Здравей!
АМХ е нисък, но ФСХ и Инхибин В са сравнително добре и според мен ЯР, горе-долу е добре.
АМХ се влияе от много неща - провери за дефицити и ако има ги попълни ( не ми се връща по мненията за да проверявам дали са изследвани или не, за което се извинявам)  - вит. Д, В12, ФК, цинк, селен, мед, желязо, феритин, трансферин, ЖСК...
Може да приемаш и добавките са подпомагане на репр. функция - влияят много добре на АМХ и Инхибин В ( доказано многократно през годините). АМХ, при много от момичетата, само от попълване на дефицитите се повишава... и при теб, според мен, има шанс това да се получи.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 20:41 от denis.

# 529
Здравейте Simple Smile
Денис, може ли да коментираш следните резултати:

За уточнение: след терапия с докстинекс за сваляне на пролактин съм. Миналата седмицата нивата бяха по-ниски, но явно започват отново да се качват Sad
Преди 2 години имах извънматочна и предвид високия пролактин се притеснявам да не се получи пак така..

# 530
Здравейте,
ще ми помогнете ли в разчитането. Имам час при лекаря след празниците. Изследванията са правени на 23 ден. На 40+ съм. Имам проблеми с цикъла - кърви ми няколко дни и после зацапва дълго време (до 13-14 ден).

# 531
Момичета много съм притеснена.Сериозно ли е много ? Някой знае ли как се лекува ? Имам час при др чак за след празниците.Моля ако някой знае нещо да сподели ?

# 532
Момичета много съм притеснена.Сериозно ли е много ? Някой знае ли как се лекува ? Имам час при др чак за след празниците.Моля ако някой знае нещо да сподели ?
Лекува се с антибиотик. Партньора също трябва да се изследва.

# 533
Здравейте, може ли някой да ми отговори прогестеронът ми много ли е нисък?
Прогестерон - 0.10 ng/ml
Референтна стойност жени: фол.ф. <0.1-0.3; лут.ф. 1.2-15.9; постмен. <0.1-0.2
Изследванията са правени на 6 ден от месечния цикъл. Благодаря Ви предварително! Simple Smile)

# 534
Здравейте, може ли някой да ми отговори прогестеронът ми много ли е нисък?
Прогестерон - 0.10 ng/ml
Референтна стойност жени: фол.ф. <0.1-0.3; лут.ф. 1.2-15.9; постмен. <0.1-0.2
Изследванията са правени на 6 ден от месечния цикъл. Благодаря Ви предварително! Simple Smile)
А колко очаквате да е? И защо на 6-ти ден?
Прогестерон се изследва на 2-3 ден от МЦ или на 7-ми ден след доказана овулация.

# 535
Гинеколожката ми каза да изследвам прогестерон, 4-андростендион и DHEA-SO4 в този ден, а към края на месеца когато съм 3-4 ден от цикъла - FSH, LH, пролактин, естродиол. Разбрахме се след като са готови всички изследвания, тогава да и ги дам да погледне, но има доста време и за това питам първо тук. След като излязаха първите резултати, от лабораторията ми казаха, че е нисък прогестерона и за се зачудих и малко притесних..

# 536
Здравей Денис!

Може ли да коментираш изследванията ми? С Хашимото съм и от хипо  функция отидох на хиперфункция след стимулация на овулация. Изследванията са направени след  2 месеца от последната, както ме помоли д-р Начев. Предишния ми ендокринолог имаше съмнения за ИР и пак по препоръка на
д-р Начев направих обремебяване с 75мг глюкоза. Малко странно ми е пуснал изследванията, защото инсулин не се следи на 60-та и 120-та мин, глюкозата само на 0мин и 120мин. Така ми ги пуснаха в болницата, както ги е написал.

# 537
  • Замък сред облаците
Привет, Денис!

Пуснах си профилактично полови хормони на 3 ден от МЦ и бех се радвала да получа коментара ти. Не са назначавани от АГ, 5 месеца след мисед съм и исках да се уверя дали на този фронт всичко е ок, защото цикълът ми стана на 34-35 дни вместо на 30 както беше преди бременността.

# 538
Гинеколожката ми каза да изследвам прогестерон, 4-андростендион и DHEA-SO4 в този ден, а към края на месеца когато съм 3-4 ден от цикъла - FSH, LH, пролактин, естродиол. След като излязаха първите резултати, от лабораторията ми казаха, че е нисък прогестерона и за се зачудих и малко притесних..
може би ви е казала 17 OH прогестерон има разлика..

# 539
Гинеколожката ми каза да изследвам прогестерон, 4-андростендион и DHEA-SO4 в този ден, а към края на месеца когато съм 3-4 ден от цикъла - FSH, LH, пролактин, естродиол. След като излязаха първите резултати, от лабораторията ми казаха, че е нисък прогестерона и за се зачудих и малко притесних..
може би ви е казала 17 OH прогестерон има разлика..
Сега погледах, само прогестерон ми е написала на бележката.

Общи условия

Активация на акаунт