Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 782
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
И на мен нещо не ми излязоха сметките на Блуайс, ама сигурно аз не разбирам. Докарах средно 19% нетно, а ако махна инфлацията пак съм на далавера, от колкото да стоят ей така по сметките. Точно от тези не очаквам да забогатея Simple Smile
Аз не правя регулярни вноски. Събирам и чакам да падне, и на един път вкарвам.

Луна, активна ще съм ако паднат цените. На определени места имам нужда от още някой друг дял или акция и един спад би ме накарал да купувам.
 Инфлацията би трябвало да размърда краткосрочните намерения, не толкова дългосрочните.
Понеже и аз не съм първа младост, стратегията ми няма нужда от чак такова пренареждане. Наредена е за определени цели. Знам какво ме очаква следващите 10 години, поставили сме си цели, които да гоним, правим каквото трябва - пък  каквото стане!

# 586
  • инфантилно и разглезено хлапе
И на мен нещо не ми излязоха сметките на Блуайс, ама сигурно аз не разбирам. Докарах средно 19% нетно, а ако махна инфлацията пак съм на далавера, от колкото да стоят ей така по сметките. Точно от тези не очаквам да забогатея Simple Smile
Браво, повече от отлична доходност имаш. Simple Smile
Пожелавам ти за 2022-ра да направиш над 20%.

# 587
  • Русе
Благодаря, но тази ще се моля поне до нула да падне, а не на минус Joy
Ще вдим какви ще ги свърши ФЕД и до къде ще ни докара.

# 588
  • София
Преди малко видях, че имат и безплатен курс на Стойне Василев. Ако човек няма възможност да отдели веднага необходимите средства за платения, също би бил добро начало според мен.
https://investpro.bg/obuchenia-investpro/bezplaten-kurs-osnovi-n … rulurCTlt0rvQk44Q
Точно този завърших аз. Беше ми предоставен от синът ми, като първи стъпки в инвестирането. Хареса ми много. Пуснете си го на скорост 1,5 иначе  е доста бавно. Водех си и записки отделно. Беше ми много полезно.

# 589
........
....................

Ели_дечкин, значи си с директна инвестиция ,а не със спестовен план?
И ползваш спестовна сметка за целта?
Питам,защото на мен ми казаха,че спестовната сметка е само за спестовен план.

# 590
  • Русе
Да, с директна инвестиция. Когато отидох да питам в началото ми казаха, че трябва да отворя спестовна сметка в евро, чрез която да извършвам покупките. Питах какви са таксите и това беше.  Не съм разпитвала за спестовния план, защото аз имах сумата за директна инвестиция.

Да питам утре "банкерката" си за точното наименование на моята сметка? И дали имат някакви промени в условията? Септември месец правихме нова за баща ми, нямам спомен да са били някакви други условията.
Отивам да търся моите док, да видя дали няма нещо за сметката.

П.С. В банкирането, на типа сметка пише: "Спест.план Pioneer (1PIPR)"
П.С.1 Нямам договор за сметката. Утре ще питам

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 21:52 от Ели_дечкин

# 591
А колко често/при какви условия бихте преразгледали стратегиите, които използвате? Например по-високата в момента инфлация ще бъде ли за вас причина да се насочите към по-активен тип инвестиране, изобщо - кои са факторите, които оказват влияние върху решенията, касаещи портфолиото ви?

Тази година ще разкарам всички активно управлявани фондове с изключение на спестовния план.

Честата смяна на стратегията не е добра идея.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 22:58 от Daystar

# 592
Ели-дечкин, благодаря! Директната инвестиция има ли годишна такса за управление, както е при спестовния план?

Daystar,спестовния план може ли да се прекрати преди изтичането на срока му/3,5 или 10 години/? И има ли някакви неустойки?

# 593
Ели-дечкин, благодаря! Директната инвестиция има ли годишна такса за управление, както е при спестовния план?

Daystar,спестовния план може ли да се прекрати преди изтичането на срока му/3,5 или 10 години/? И има ли някакви неустойки?

Фондовете имат годишни разходи без значение как си купиш дялове.

Планът може да не се прекратява. Ако нямаш пари този месец просто пропускаш и срокът се удължава с един месец. Никой не те гони, че не си направил вноска.

Може да изтеглиш всичко и спреш когато поискаш, но няма да ти върнат входните такси. При мен за 120 вноски с отстъпката те бяха 12 евро -2400х0.005.

# 594
Този "Богат татко, беден татко" на 3 пъти почвам да го чета и толкова ми изтъпява, че зарязвам... А чета бързо, хората ми се чудят даже. Обаче то ми звучи като детска книжка, поне началото, което на 3 пъти препрочитах... Нали, и левълът, и езикът са малко все едно на човек, който чете Стайнбек да му дадеш чиклит от Космополитън, дето ги слагаха лятото със списанието. Уточнявам, че съм чела български и английски варианти, ако евентуално оригиналът е на японски.

Честно казано, лично на мен повече ми помагат научни статии и анализи, отколкото подобен тип "амбицираща" литература. Но не е нужно всички едно и също да четем - който каквото си харесва и му е комфортно.

Книгите на Кийосаки са предназначени за финансово неграмотни хора и по много лек начин обясняват основните на личните финанси и инвестирането. Лично на мен, като човек без финансова грамотност до онзи момент, помогнаха много преди години с идеята за финансовата свобода - изграждане на активи, пасивните доходи от които да надхвърлят разходите, семейно бюджетиране и т.н. Дори с ниската си заплата тогава тръгнах по този път и за няколко години постигнах резултати, които никога не съм смятал, че човек в такива условия може да постигне. Така че да, елементарни са, но именно това им ценното според мен. В крайна сметка си имат таргет група. Научните статии и анализи идват на по-късен етап (евентуално).

Не разбирам защо някои потребители се бутат във взаимните фондове и защо си мислят, че годишна такса от 1,5-2% е малка (повечето имат и входна). С течение на годините тези проценти започват много да тежат и се натрупват сериозни разходи. На всеки 100к лв. се плащат 2к такси годишно, които с растежа на актива се увеличават. Получава се ефекта на сложната лихва, само че във ваш ущърб.

# 595
Не разбирам защо някои потребители се бутат във взаимните фондове и защо си мислят, че годишна такса от 1,5-2% е малка (повечето имат и входна). С течение на годините тези проценти започват много да тежат и се натрупват сериозни разходи. На всеки 100к лв. се плащат 2к такси годишно, които с растежа на актива се увеличават. Получава се ефекта на сложната лихва, само че във ваш ущърб.

Причини много - лесно, не изисква да си зарязваш основния източник на доходи, много големи са, няма данъци и деклариране... Ако нямаше смисъл нямаше да управляват по толкова милиарди.

А за разходите и сложната лихва не си прав. Това, че цифрите стават все по-големи, нищо не значи, защото са си все еднакъв процент. И ако 2% от 100 000 са 2 бона, аз казвам "дай боже да плащам по 50 бона такси, защото това ще значи, че и капиталът ми ще е 2,5 милиона. И нека ми е зле. Изобщо стряскащата сума в абсолютна стойност често проваля доста бизнеси. Виждал съм успешни фирми, в които единият е главен собственик, а дясната му ръка получава 25% от печалбата (примерно) и работи като вол. И докато печалбата е до 200 000 лева всичко е точно - онзи си получава дяла от 50 000 и са първи дружки. Да де, ама в един момент печалбата става 2 милиона и на собственика почва да му се свиди - за какво му плащам аз на този 500 000 лева, бе? Нали фирмата е моя? И не се сеща, че и той сега взема 1 500 000. И се скарват, и се разделят и фирмата почва да запада... Гледала съм го много пъти с перспективни фирми, стартирали след 1989...

# 596
  • Русе
Reagan, хубаво е да има различни гледи точки и съм абсолютно за, но нека да не с назидателен тон, за да запазим добрия дух на дискусията.  Моля.

Докато се наканя да пиша и ЧС се е изказала и ми спести писането Simple Smile. Мерси, ЧС Hug

# 597

Причини много - лесно, не изисква да си зарязваш основния източник на доходи, много големи са, няма данъци и деклариране... Ако нямаше смисъл нямаше да управляват по толкова милиарди.

Един широк ЕТФ на Xetra  не отговаря ли на същите условия? Голям, ликвиден, лесен (купува се и се пордава за секунди), няма данъци (защото е в ЕС). Преводът на пари от сметка в България към сметка във Франкфурт става по банков път и е на цена от 0,50 цента. Няма вход, а годишната такса принципно варира между 0,05 до 0,25%. Единствено първоначалното откриване на инвестиционна сметка изисква малко повече време, но пак всичко става онлайн. 

А за разходите и сложната лихва не си прав. Това, че цифрите стават все по-големи, нищо не значи, защото са си все еднакъв процент. И ако 2% от 100 000 са 2 бона, аз казвам "дай боже да плащам по 50 бона такси, защото това ще значи, че и капиталът ми ще е 2,5 милиона. И нека ми е зле.

Не ми е зле, но просто не виждам смисъл да плащам 50к ако мога да платя 2,5к., при положение че взаимният фонд не ме улеснява по никакъв начин. Очевидно има много хора, които ги харесват, но моето лично менние е, че не бих дал тези пари като такса....освен ако взаимният фонд не се управлява активно и успява да бие регулярно пазара.

# 598
  • Русе
Бърза ликвидност, диверсификация, обхвата на акции, които управляват, пасивността, която все пак докарва добра доходност, незнанието и непознаването на инвестиционната материя....причини, колкото искаш. Всеки си търси неговата.

# 599
  • инфантилно и разглезено хлапе

Проблемът не е толкова във взаимните фондове, а че няма читави такива в България.
Ако имаше, аз пак бих се насочил към тях.

Фондовете имат някои неоспорими предимства:
- човек който инвестира сам в акции, или други високо-рискови инструменти, в общия случай няма достатъчно знания, и не разполага с достатъчно пари и капитал за да си хеджира правилно портфейла срещу пазарен, валутен, или цикличен риск...

- има хора, които нямат никакво желание по цял ден да се зверят в разни графики на монитора, и да следят през 5 минути кое се вдигнало с един процент, и кое паднало с половин... а предпочитат да си дадат парите на хора които с това се занимават, а те да си гледат живота и любимите хобита(примерно)

- фонд-мениджърите като институционални инвеститори имат достъп до хеджиращи инструменти, които са недостъпни за обикновен инвеститор. Това им позволява дори при спад на пазара да запазват, или дори да увеличават активите.

Общи условия

Активация на акаунт