Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 753
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
  • Русе
Копче, отвори проспекта на фонда и разгледай. В кои фирми и отрасли инвестира, таксите му, доходността, цената, разпределящ или акумулиращ, бенчмарка, реплика или синтетичен.....

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 12:52 от Ели_дечкин

# 631
  • Far away from here...
Благодаря ви! Много сте ми полезни! Hug

да разбирам, че трябва да коригирам по скоро изборът си тук за: AMUNDI FUND SOLUTIONS - BALANCED - A EUR (C)
Код на емисията LU1121646779 и е по добре да остана с 2 отколкото с 3, от които един не конкурентно способен.

От изборените аз имам европейския (20%) и US pioneer (50%). Предполагам, знаете, че може да си ги проследявате директно, без съдействие от банката?

Иначе имам още 2, единият е с отрицателна доходност засега, но си го държа. Т.е не съм сигурна, че споделенето по-долу от DayStar следва да се тълкува в смисъла на "трябва" Simple Smile.  Или по-скоро - сигурна съм, че нищо не "трябва", освен, ако решението не си е Ваше Simple Smile.

# 632
Тръмп не са го гонили,освен в мокрите сънища на "демократите". Той отказа да публикува данъчната си декларация,за което има законно право да откаже...

Което не значи, че не го гониха и не настояваха. Не съм казала, че е показал (не знам какво стана). Използвах случая само за да покажа важността на документа, а не за да влиза в спорове про и анти Тръмп.

# 633

Прочетох книжката. Интересно до колко много изводи е достигнал един... невролог. Simple Smile Стилът на писане е много комуникативен и диалогичен, за мое учудване, наистина я прочетох за под час (без предложенията за допълнителна литература, разбира се). Съгласна съм с много от нещата, които казва, като в чисто американската пенсионна система не съм се задълбочавала (живея в Европа), но дори тя се обяснява в две изречения и съвсем просто.

Бърнстейн е чудесен автор, много интелигентен, добронамерен, а и има чувство за хумор. За да станат ясни в дълбочина концепциите в If You Can, трябва да се прочетат препоръчаните книги.

Силно препоръчвам и тази. Прекалено скромен е, за да я спомене сам.
https://www.amazon.com/Four-Pillars-Investing-Building-Portfolio … ook/dp/B0041842TW

споделенето по-долу от DayStar следва да се тълкува в смисъла на "трябва" Simple Smile.  Или по-скоро - сигурна съм, че нищо не "трябва", освен, ако решението не си е Ваше Simple Smile.

Точно така, "всеки сам си преценя" Simple Smile
Има 1001 фактора при финансовото планиране, повечето от които нямат нищо общо с финансови инструменти, а са свързани с конкретния човек, неговата ситуация, планове и цели. А аз не съм финансов консултант. Всъщност и 99% от финансовите консултанти в България не са такива, не носят отговорност за препоръките си, не са регулирани и т.н.

# 634

..........
Може да преместите плана от един фонд в друг без такси. Последно имаше отстъпка от входните такси за 10 годишен срок и беше по-евтино от 3 и 5 годишен план, така че е за препоръчване. Нямате задължения да внасяте 10 години.

От нач.на годината входните такси са увеличени,като за 5г. и 10г.  план са еднакви и съответно по-ниски,отколкото за 3г. С отстъпка излизат 1,1% ,вместо обявените 2%
Daystar, ти си на мн.изгодна , промоционална вх.такса ,но такава вече няма,за съжаление.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 14:21 от bgroza

# 635
Попаднах на видео, в което става ясно какви са вариантите за инвестиции в пенсионна сметка в обединеното кралство. На светлинни години са от платформите на родните пенсионни фондове. Може да си избираш и в кои фондове да сложиш вноските, колко да са, има ETF-и, Target Date фондове... Малко тъпо ми стана, че нямам възможност да инвестирам по този начин парите, които отиват в смотания ми УПФ.

# 636

Вчера във фейсбук пак бяха пуснали анкета относно декларирането на дялове на ЕТФ-и.
Нападжиите дали умишлено или от незнание изкривяват закона, в който е точно посочено, че задължително се декларират само притежаваните акции, и дялови участия в дружества...
ЕТФ-ите не са дялови участия в дружества, нито акции.

Преди години се поинтересувах трябва или не трябва да се декларират в България ЕТФ-ите в чужбина. Обадих се на националния телефон на НАП за информация. Препратиха ме към друг номер, защото не можели да отговорят на въпроса. Оттам ми дадохда трети номер на друг служител, който също нищо не можа да каже и ми препоръча да отида на място в централата на НАП и да се срещна с някой от методистите им (хората, които реално изработват нормативните актове). Срещнах се с една дама, която потвърди, че тези финансови инструменти, въпреки че за тях не се плаща данък капиталова печалба, трябва да се декларират. Според мен ги възприемат като акции, защото се търгуват като акции. Аз лично от тогава, няколко години вече, чинно си декларирам всичко, включително и платените данъци върху дивиденти в чужбина.

П.П. Най-големият ЕТФ/ETC върху злато е Европа е xetra gold, който фонд няма ter и се търгува на европейска борса.

# 637
тези финансови инструменти, въпреки че за тях не се плаща данък капиталова печалба, трябва да се декларират.

Е да де, ама в закона пише друго и то доста ясно. Писах малко по-напред със съответните членове.

# 638
ЗДДФЛ:

Цитат
Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:

3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) дължимия данък по чл. 67, ал. 4 за придобитите през годината от източник в чужбина доходи от:

а) дивиденти;

б) ликвидационни дялове;

в) (изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) доходи по чл. 38, ал. 5, т. 2, ал. 8, 13 и 14;

4. притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

Декларират се притежаваните акции в чужбина. Според мен възприемат ЕТФ-ите като акции, защото се търгуват като акции. Реално погледнато има някаква логика, защото купуваш акция на фонда, който притежава пакет от акции на други компании. Дали е правилно, не мога да коментирам.

Мисля също, че в цитирания чл. 52 се има предвид, че няма задължение за деклариране когато няма облагаеми доходи - т.е. когато не получаваш никакъв облагаем доход, вкл и заплата. Може би тогава наистина няма задължение да се декларират и акциите в чужбина. Това е само моето "прочитане" на нещата, без да съм сигурен дали е правилно.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 15:51 от Reagan

# 639
# 640
Няма майтап с LEGO Simple Smile

Уоли се е продавал за 50 евро по магазините, втора ръка последно е бил 300 Simple Smile

https://www.brickwatch.net/en-NL/set/21303/WALL-E.html

# 641
  • Русе
Малеее, колко Лего има из нас...че и цели серии.  Ей сега забогатяхме Joy

# 642
Няма никаква логика да се декларира нещо, за което не се дължи данък. Но няма смисъл да го спорим.

# 643
Точно вчера инвестирахме в третия фонд. Вързан е с russell 1000. Можете да прочетете за него. На мен ми изглежда стабилен.

# 644
Няма никаква логика да се декларира нещо, за което не се дължи данък. Но няма смисъл да го спорим.

Според мен също няма смисъл. Вероятно искат да знаят кой какво има. Това си е ценна информация.

Общи условия

Активация на акаунт