ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 106

• 55 785
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Бях се заклела да не се обаждам, но не мога да се сдържа.
Как ще функционират фастове и гладуване като 1100-1200 калории на ден си е постоянно и продължително гладуване?
Той ще си се нагласи организма с малко и след това пак ще намалявате и т.н.
Сега, тук има и момичета, които от време на време и за кратко време минават на ниски калории, но не са постиянно на 1000 к.
Мое мнение от наблюдения тук и там, но вие си знаете.

Ми 1100-1200кк за мен са ок за диета и при това аз няма да я правя повече от 2 седмици. 
Аз съм на 38г , абсолютно никакво движение в момента, работя отвкъщи, поддържам ,от медицинска гледна точка, доста ниско тегло, но се чувствам добре така.
Когато не съм на диета не мога да си позволя да мина 1500кк на ден. По някога събота/ неделя когато сме на вън и се движим повече минавам на 1700-1800.

# 571
Бях се заклела да не се обаждам, но не мога да се сдържа.
Как ще функционират фастове и гладуване като 1100-1200 калории на ден си е постоянно и продължително гладуване?
Той ще си се нагласи организма с малко и след това пак ще намалявате и т.н.
Сега, тук има и момичета, които от време на време и за кратко време минават на ниски калории, но не са постиянно на 1000 к.
Мое мнение от наблюдения тук и там, но вие си знаете.

Съвсем добронамерено питам - какъв е нормалния дневен калориен прием според теб? Лично за мен 1200 кал. са перфектни. При 1500 кал. направо си качвам. Без значение от какво ще са тези калории. Каквато и храна да поемам, за да направя толкова калории трябва да ям примерно 4 пъти за деня. И, при положение, че нямам почти никакво движение, с тези калории ще си пълнея и то сериозно. Затова се чудя - калорийния прием не е ли индивидуален, на базата на възраст, физическо натоварване и т.н.?

# 572
благодаря, Лейди Simple Smile
знам го това, ама бях цял ден навън и ми беше по- лесно
а и мръсниците вземат по левче за тая разредена водица със сол Laughing
ще се опитам да направя 14 дни

# 573
Да, Lady, но Tania мисля визира концепцията, че организмът оптимизира енергоразхода си, според условията. Ако прекалено дълго си на висок дефицит и ниски калории (1200), това забавя метаболизма и започваш да качваш при нива, които в началото на режима са били умерен дефицит или ок за задържане (1500). Ще ме прощавате за лаишкото обяснение. Ще потърся по-читава статия по темата и ще се редактирам.

Това например е интересно за четене:
https://www.precisionnutrition.com/metabolic-damage
Тук също. В текста има линкове и към научните публикации, на които са базирани твърденията:
https://www.healthline.com/nutrition/calorie-restriction-risks#TOC_TITLE_HDR_3

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 10:48 от evenfall

# 574
Да се включа и аз. Калорийният прием (базов такъв- за поддържане)е индивидуален, да. Изчислява се най-елементано спрямо височината ,теглото и активността (стари формули), а по-осъвременените и по-точни взимат предвид повече мерки. Не веднъж, сигурна съм, сте виждали всички вие, снимки на хора- с еднакъв ръст и килограми, които изглеждат много различно. Аз самата, както писах и с включването си , сега съм почти на килограмите, от които преди доста години започнах да свалям, но външният ми вид няма нищо общо.
На въпроса по-конкретно -за мен лично 1200кк са твърде голяма редукция. В момента се движа около 1400кк и то с ясната идея, че съмз аложила по-сериозна рестрикция. Не мога, а и не мисля че ще е адекватно да ги поддържам постояно.  Реално, с правилният избор на храна няма да има глад, но пък ако доскучава или после не можеш адекватно да излезеш от застой, а тръгнеш да редуцираш още калорийния прием-става лошо.

# 575
Да се включа и аз. Калорийният прием (базов такъв- за поддържане)е индивидуален, да. Изчислява се най-елементано спрямо височината ,теглото и активността (стари формули), а по-осъвременените и по-точни взимат предвид повече мерки. Не веднъж, сигурна съм, сте виждали всички вие, снимки на хора- с еднакъв ръст и килограми, които изглеждат много различно. Аз самата, както писах и с включването си , сега съм почти на килограмите, от които преди доста години започнах да свалям, но външният ми вид няма нищо общо.
На въпроса по-конкретно -за мен лично 1200кк са твърде голяма редукция. В момента се движа около 1400кк и то с ясната идея, че съмз аложила по-сериозна рестрикция. Не мога, а и не мисля че ще е адекватно да ги поддържам постояно.  Реално, с правилният избор на храна няма да има глад, но пък ако доскучава или после не можеш адекватно да излезеш от застой, а тръгнеш да редуцираш още калорийния прием-става лошо.

Така е. Аз също смятам че на едни и същи кг човек изглежда разлисно поради много причини.
Но от обикновените 1500 да мина на 1200 за две седмици, не е чак такъв казус.
За дълга диета си е малко.

Аз лично съм на мнение че няма как да не ядеш и да не отслабваш, но идва някакъв момент в който тялото няма нужда от повече, и ако ти искаш да отслабнеш още, просто трябва да намалиш и калориите.. много базово мисля по тези въпроси, но след толкова години борба с кг и запазването им, при мен нещата стоят така.

# 576
Ето тук има калкулатор
https://www.doctissimo.fr/asp/quizz/visu_form_metabolisme.asp
Жена 60 кг , височина 160 см, 30 години и неактивна: базов метаболизъм (за да функционират коректно органите) 1378 калории т.е. това е минимума. Разбира се, природата е помислила за всичко и има механизъм за съществуване и на много по-малко калории, но за колко време и на каква цена....
Има значение произхода на калориите. Не е просто "влязло/излязло".
Калориите не ме интересуват, намесих се да уточня,че фастовете не функционират при системно недохранване.

# 577
И аз профилактично си ги сметнах. За да поддържам килограмите - 1421 кал, за да отслабвам - 1137 кал.
Жена, 40 г., 57 кг., 156 см., неактивна

# 578
През 2009 като реших да отслабвам бях 80 кг/160. Смело реших да приемам 1200 кал. Беше грешка, умирах от глад, чопвах малко повече, към 1400. Свалих бавно 23 кг за повече от година.
Свикнах да ям малко. Отне ми години чувство на глад. В последствие свалих още 7 кг, след 2013.
Преди 6-7 месеца си вписвах в апликация храната от любопитство колко кал.приемам. Оказаха се по-малко от това, което мислех - макс.1400, дни наред 1200-1300. Сега съм 52 кг.
Имам дни с много ниски въглехидрати. Само протеини-мазнини. Щото нали, искам да стана 51 кг Grinning
Когато ми писне, ям въглехидрати - картофи, ориз, паста. В тези дни очаквам плюс, но чудо, свалям 1 кило.
Какво искам да кажа - да бъдем стриктни през цялото време не служи за нищо, организмът се адаптира и не отговаря.
Заложете си дни на добро хапване, не програмирани, а спонтанни.

# 579
По повод калкулаторите, не помня дали този конкретно бях ползвала преди време, но много прилича. Това за което ви говорих- с повечето мерки.
https://fitbg.net/calorie-calculator
Аз нямам възможност сега да се премеря и да сравня, но ако някой си е вкъщи- да даде отзиви. От даденият калкулатор по-горе, във френския сайт, на мен ми изкара базов 1540, дневни нужди  2387 за стойности 170/75, 30г. и с настройка- активен. Ще редактирам следобед като имам достъп да метър -ако на някой му е интересно за разликата.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 13:08 от k0k0s4e

# 580
  • Пловдив/София
Здравейте, за първи път се включвам в подобна тема. Нищо не разбирам от здравословно хранене и нямам грам воля. Доскоро не беше проблем, защото имах чудесен метаболизъм и в студентски години живеех на Макдоналдс и бях супер слаба...Но след 30+ години и две деца нещата се промениха и сега опитвам да вляза в час.
Не съм дебела, на ръст 174 съм 67 кг, но толкова бях и след раждането и някак ме гложди, че не е ок да не сваля поне малко с годините. Преди първата бременност бях 59-60кг и се харесвах много. До 63-64кг мога да се приема, не очаквам да съм отново 59.

Преди 2 седмици реших да започна Дюкан и учудващо издържах цяла седмица редуване ден на протеини, ден на протеини и зеленчуци. Свалих веднага 2кг и после не мръднах няколко дни, започна да ми прилошава и минах към фаза 3 с надежда да продължа да свалям бавничко. Понякога "прегрешавам" и не спазвам 1:1 всичко, но като цяло опитвам така:
- 1 ден седмично само на протеини (в този ден съм стриктна)- яйца, месо (пиле, пуйка), риба, нискомаслено мляко (кафе понякога с 1.5%, ако нпмаме 0.1%).
- останалите дни опитвам предимно на протеини и зеленчуци, като хапвам и плод, малко тесто понякога (например пълнозърнеста пица или филия пълнозърнест хляб). Твърдо не ям свинско, мазни меса, пълномаслени млека, сладкиши и шоколади.
- един ден седмично (гледам да съчетая с повод някакъв) си позволявам да ям почти всичко- десерт, пица, гледам да е на едно хранене (според Дюкан), но се случва целия ден да ми е "хлабаво".

Липсват ми супите/манджите (готвя за децата и няма как диетична супа), сладолед (има някакви диетични, ще търся), шоколади, бира и вино. Последните понякога по глътки си позволявам.

Учудващо след 2-3 "хлабави" дни на почивка и един протеинов, съм свалила 200 гр и съм точно 65 (прекратих фазза 2 от Дюкан на 65.2). Засега съм доволна, пиша тук за подкрепа, да не се отпусна прекалено, а и ако  имате съвети към слаби души като мен. Открих, че работят режими тип разрешено е това по много, това хич. Не мога да броя калории и количества, не обичам да готвя 100 неща и карам на скара или сухо.
Движението- поне 8-10000 крачки на ден, ако успея (2-3 пъти седмично) правя и тренировка на велото- 15 мин въртя и планк 1 минута.
Лекичко го давам, но ако сваля и задържа до 63-64, ще е супер.

# 581
Дюкан има един много разумен и нов вариант. По памет е седмичен и всеки ден се добавя пи нещо. Мисля,  че го има в края на дюканската тема.
Ти всъщност караш по традиционната протеинова, която е в основата /идеята на Дюкан. Без трици и подсладители, естествено. Едните (едно време) са животинска храна, а другите не са съществували.
Харесва ми идеята/храненето ти и ти пожелавам успех.

# 582
  • Пловдив/София
Дюкан има един много разумен и нов вариант. По памет е седмичен и всеки ден се добавя пи нещо. Мисля,  че го има в края на дюканската тема.
Ти всъщност караш по традиционната протеинова, която е в основата /идеята на Дюкан. Без трици и подсладители, естествено. Едните (едно време) са животинска храна, а другите не са съществували.
Харесва ми идеята/храненето ти и ти пожелавам успех.

Много благодаря за отделеното внимание Simple Smile Не съм чела цялата дюканска тема, че е огромна, само началото. Ще опитам да намеря новия вариант. Първият е много изтощителен- със седмици само на зеленчук и месо, поне при мен започна да става проблем и нямах сила дори да изведа детето в парка.
За трици не разбрах, не ги ли препоръчваш? Ям по 2 лъжици в кисело мляко (днес бях забравила Simple Smile) ). Те май са полезни и няма да навредят.

# 583
Триците ги споменах във връзка с традиционния протеинов режим, който е също 4 етапа, но 4 седмици. Там няма трици и подсладители, но и той е от някъде преди сто години.
По лична преценка. За мен са безинтересни.

# 584
Аз мисля,че бъркам с тия калории... Определено не гладувам,рядко се случва да изпитам глад между двете хранения но съвсем леко. Обаче си мисля,че ям малко... Като ви чета,нямам представа аз колко калории и въглехидрати приемам. А тези калкулатори... И в коя храна колко калории се съдържат... Много сложно ми се вижда. Ям докато се заситя,без да преяждам и после да "пъшкам " Grinning

Общи условия

Активация на акаунт