Мнения за Американски университет Благоевград

• 62 176
  • 516
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Ако студент има повече натрупани кредити, както сина Ви - това дава ли му възможност в някой от семестрите да запише по малко кредити, тоест по малко от 15 на семестър ?

# 121
Снощи след поредната онлайн среща , дъщеря ми започна да записва курсовете, защото  в някои групи вече нямало места. Голямо лутане беше, първоначално натрупа много часове в определени дни , а други останаха празни, но накрая горе - долу се получи добър график поне за сега, ако не реши да промени нещо.  В момента вторник има само 2 лекции, а петък нагласи 1 ранна, за да може да пътува след като приключи. Събраха се 16 кредита. Не знам как се е справила с подбора на курсове, искаше ми се да започне с по- лесните , а да остави трудните за втория семестър, когато вече е свикнала с промяната,  но каквото излезе. Тя ме успокоява,  че можело да се откажеш от някой курс още в началото ако решиш че, не е за теб и евентуално да го запишеш по късно. Разчитам на нея да се оправя сама , защото  английският ми  не е на ниво😆 за да мога да й давам съвети .

# 122
Снощи след поредната онлайн среща , дъщеря ми започна да записва курсовете, защото  в някои групи вече нямало места. Голямо лутане беше, първоначално натрупа много часове в определени дни , а други останаха празни, но накрая горе - долу се получи добър график поне да сега ако не реши да промени нещо.  В момента вторник има само 2 лекции, а петък нагласи 1 ранна, за да може да пътува след като приключи. Не знам как се е справила с подбора на курсове, искаше ми се да започне с по- лесните , а да остави трудните за втория семестър, когато вече е свикнала с промяната,  но каквото излезе. Тя ме успокоява,  че можело да се откажеш от някой курс още в началото ако решиш че, не е за теб и евентуално да го запишеш по късно. Разчитам на нея да се оправя сама , защото  английският ми  не е на ниво😆.

а колко курса трябва да са общо и колко кредита

# 123
Тъй като дъщеря ми ще е първа година и знам само това което тя ми казва , а тя пък го научава от онлайн срещи е , че се стремят към 16 кредита, а всеки курс има различен брой кредити. Видях с 3 и 4 кредита и с 0 , той е задължителен. Така че е индивидуално,  как ще се достигнат броя кредити. Може би по-запознати от мен могат да дадат по-точен отговор. За сега и ние сме още в очакване.
На мен пък ми е интересно как се формира оценката - след изпит в края на семестъра, след поредица от оценки през целия семестър или по друг начин. Доста време мина от моето следване и то в Бг Вуз, така че нещата сигурно са доста различни 😄.

# 124
Снощи след поредната онлайн среща , дъщеря ми започна да записва курсовете, защото  в някои групи вече нямало места. Голямо лутане беше, първоначално натрупа много часове в определени дни , а други останаха празни, но накрая горе - долу се получи добър график поне за сега, ако не реши да промени нещо.  В момента вторник има само 2 лекции, а петък нагласи 1 ранна, за да може да пътува след като приключи. Събраха се 16 кредита. Не знам как се е справила с подбора на курсове, искаше ми се да започне с по- лесните , а да остави трудните за втория семестър, когато вече е свикнала с промяната,  но каквото излезе. Тя ме успокоява,  че можело да се откажеш от някой курс още в началото ако решиш че, не е за теб и евентуално да го запишеш по късно. Разчитам на нея да се оправя сама , защото  английският ми  не е на ниво😆 за да мога да й давам съвети .

Как става записването?

# 125
Записването за курсовете става през личния профил на студента на техния сайт. Общо взето всичко се върши по електронен път.  Единствено доколкото  разбрах дипломата и медицинският картон ще занесем лично. Мисля , че и те могат да се изпратят , но на нас ни е на път за Гърция, така че ще се отбием на място.

# 126
  • Варна
Извинявайте, че отговарям едва сега, но бях в командировка. Отговарям по ред, най-вече от  личен опит (тъй като съм алумна).

Алегра, повечето кредити не те освобождават да записваш по-малко курсове (няма как да запишеш по-малко), а напротив - освобождава ти време да вземеш някой допълнителен електив в редовната програма. Идеята е, че си отишъл там, за да учиш Simple Smile.

Наистина всяка първа седмица на семестъра има такъв add/drop week, когато можеш да махнеш някой курс и да запишеш друг, но само ако намериш такъв със свободни места (което си е рисковано). Идеята на тази седмица е да влезеш в една или две лекции на преподавателя и ако прецениш, че не ти харесва начина на преподаване, да има някаква възможност да го замениш. Реално, първокурсниците сега записват една програна, НО по време на ориентейшъна, ще правят placement tests по математика и английски и ако случайно не ги издържат, ще трябва да направят замяна в програмата - напр няма да могат да вземат статистика и редовна математика първия семестър, а вместо това ще учат някаква допълнителна математика, която да ги изравни. Същото е и с английския, само че се отнася до редовните Gen Ed по литература. След като излязат резултатите от тестовете, всеки един фрешман има среща с ментора си професор, по време на която менторът трябва да валидира програмата (да потвърди, че е балансирана, че е в съответствие с изискванията и т.н.). Така че ако се налага, менторът ще даде съвет. ВАЖНО е, че ако фрешмънът пропусне тази среща, изрично е записано, че програмата му се канцелира и ще запише само тези курсове, които са останали след повторна среща с ментора. Всичко се случва в единна ел среда - много е удобно, вижда се в реално време има ли конфликт на времевия интервал, кредитите, краткиет описания на курсовете... Организацията е перфектна.

Иначе записването на кусрове винаги е на следната база - всеки е разпределен чрез  лотариен принцип в определен времеви интервал (след първия семестър това обикновено  е ден и час и е в рамките на един час) когато ще може да запише курсовете, които иска и които са останали. Преди това е имал обаче около седмица да  ги подготви в системата и записването реално е много бързи пръсти да потвърдиш или избереш нещо друго, което е останало. Но не се притеснявайте. Синът ми този семестър беше разпределен в група в последния ден и последния час на записване и въпреки това се наложи да замени само един курс от планираните.

Копие от дипломата трябва да изпратят в някакъв срок през лятото, ще получат мейли за това, а оригиналът и мед картон се представят най-късно до 2 дни от началото на ориентейшъна. Реално записването в общежитието не може да се извърши без преглед на мед картон.

Не се притеснявайте, всичко е идеално организирано. Децата ще имат и втори ментори, второскурсници, всичко ще им бъде обяснено. Целият ориентейшън е за запознаване с правилата и социализация - ще имат игри, партита и много поводи за общуване. Ще им бъде обяснено даже как да ползват библиотеката (американската библиотечна система е малко по-различна от българската). Ще станат екип.

Последна редакция: пт, 28 юни 2024, 09:26 от Manzhelka

# 127
А това записване започнало ли е вече? Защото моята дъщеря нямаше възможност да се включи в срещата и не е получила информация за нищо такова

# 128
  • Варна
А това записване започнало ли е вече? Защото моята дъщеря нямаше възможност да се включи в срещата и не е получила информация за нищо такова

Това трябва да го каже някой от настоящите първокурсници. Няма как да знам какъв е графика.

# 129
да вече започна записването за кредити

# 130
  • Sofia
Здравейте,

Радвам се че темата се оживи и има толкова полезна споделена информация!

Моето дете също е пропуснало онлайн срещите, че ходеше на работа но явно ще трябва да прослуша записа им.

Да ви питам как изглежда медицинския картон? С нанесени имунизации и килограми и ръст...като здравно профилактични карти които всяка учебна година се даваха в училище?

Правилно ли се ориентирам че курсовете които записват за първия семестър нямат общо със специалността? Дали има задължителни и свободно избираеми?

# 131
  • Варна
Здравейте,

Радвам се че темата се оживи и има толкова полезна споделена информация!

Моето дете също е пропуснало онлайн срещите, че ходеше на работа но явно ще трябва да прослуша записа им.

Да ви питам как изглежда медицинския картон? С нанесени имунизации и килограми и ръст...като здравно профилактични карти които всяка учебна година се даваха в училище?

Правилно ли се ориентирам че курсовете които записват за първия семестър нямат общо със специалността? Дали има задължителни и свободно избираеми?

Напротив, имат. Идеята е да пробваш и ако не ти хареса посоката, да я смениш до втората година. Освен това, преди да регистрираш major в четвърти семестър, е необходимо да си изкарал най-малко пет курса от специалността, която искаш да декларираш, така че е силно препоръчително да записват и предмети от желаната специалност още от първи семестър.

# 132
Медицинският картон е бланка от самия университет, в която се нанасят  ваксини, алергии и  позволение тяхно медицинско лице да оказва помощ при нужда. Предполагам,  че от някъде трябва да се изтегли бланката и личния лекар да я попълни.

# 133
Здравейте!
Следя ви с интерес, тъй като имам син, който сега ще бъде 11-и клас в 91 НЕГ и, въпреки че засега не иска да учи "за вишу", все пак взе да споменава АУБГ. Успехът му обаче няма да е цвете, предполагам ще се върти около 5.00, като и по математика едва ли ще има средно повече от 5.  Той работи от една година за чужда компания. Занимава се с фейсбук и инстаграм реклами, изкарва сносни пари за възрастта си и за времето, което отделя (поради което и смята, че ако продължи да с развива, образование след 12 клас не му трябва). Предполагам, че този опит ще е плюс при кандидатстването, но и знам, че кандидатстват много отличници, амбициозни и деца с много и разнообразен опит и интереси. Та, да, формално е обявено, че приемат и деца с много добър, не отличен, успех, но  доколко изобщо възможността за това е реална?

# 134
  • София
Здравейте!
Следя ви с интерес, тъй като имам син, който сега ще бъде 11-и клас в 91 НЕГ и, въпреки че засега не иска да учи "за вишу", все пак взе да споменава АУБГ. Успехът му обаче няма да е цвете, предполагам ще се върти около 5.00, като и по математика едва ли ще има средно повече от 5.  Той работи от една година за чужда компания. Занимава се с фейсбук и инстаграм реклами, изкарва сносни пари за възрастта си и за времето, което отделя (поради което и смята, че ако продължи да с развива, образование след 12 клас не му трябва). Предполагам, че този опит ще е плюс при кандидатстването, но и знам, че кандидатстват много отличници, амбициозни и деца с много и разнообразен опит и интереси. Та, да, формално е обявено, че приемат и деца с много добър, не отличен, успех, но  доколко изобщо възможността за това е реална?

Отидете на отворените врати през есента и ще разберете повече.
На нас ни предстои сега от септември да кандидаства ( 12 клас ще бъде).
Оценяването на кандидата, доколкото разбрахме, е комплексно. Успехът наистина има голямо значение, като ни беше обяснено, че при успех средноаритметично три години назад ( обикн. 9, 10 и 11 клас, освен ако не кандидаства годината след 12 клас) трябва да е поне 4.50, иначе няма шанс.

Общи условия

Активация на акаунт