За секциото с любов ♡

• 262 765
  • 6 039
  •   1
Отговори
# 5 580
Доста "майки" го превръщат в нещо, чрез което легитимират своята "нищо друго постигналост". 🙂

Май това е цялата работа

# 5 581
Честно казано, това как са родени и хранени чуждите деца, слабо ме вълнува. Нито бих защитавала секциото, нито бих се засягала от майките, родили естествено. Синът ми е роден секцио главно по мое желание, и не е кърмен заради 2 тежки абсцеца и не водя диалози по тия теми.

# 5 582
Аз имам проблем и с двата лагера - и тези само за АМ, и фанатиците на тема кърмене 🙃 Но това е мое мнение, неекспертно.

В родилното например почти нямаше лекар, който да ме вземе насериозно, когато се опитах да стимулирам производството на кърма - бях отделена от детето си, а исках да го кърмя, когато можех да го взема. Даже една акушерка ми каза "Виждам, че сте от индоктринираните", когато влезе в стаята, докато се цедях. Кърменето при мен не започна никак леко, 2 седмици ми трябваха, за да се получи. Всички около мен директно ми казаха да не си давам зор, единствено една златна акушерка (не от родилното) ми помогна. Педиатрични светила се изредиха да ми обясняват как АМ едва ли не превъзхожда кърмата по състав, което е пълна измислица. Моят старт с храненето на новородено беше баш такъв - ти си едва ли не тъпа, че ще кърмиш.

От друга страна, не разбирам каква е тази мания да се кърми до първи клас. Имам позната, чието дете горкото на 6.5 месеца щеше да почне да й яде от чинията само, а тя настояваше да е само на кърма до 7-мия месец. Ето това например не го разбирам и няма да го разбера - защо си мъчиш детето, като то дава ясни признаци, че иска и човешка храна? Също не разбирам вдигането на блузата от детето, без да пита може ли, удобно ли е... Другият ми проблем е, че много кърмачки използват кърменето като универсално средство за успокояване и така и не си правят труда да разберат защо аджеба реве бебето, ако например е кърмено скоро и всички останали нужди са му оправени. Въобще, има една част от кърмачките, която сякаш настоява детето им да е залепено и зависимо от тях възможно по-дълго, което не се отразява добре на самото дете впоследствие.

Кърмата е най-добрата храна през първите месеци, спор няма. Но ако не става, не става и толкова, не обричаш детето си на смърт, ако е на АМ. Не съм и против кърменето, не съм и против АМ, но съм против тежката комплексарщина и от двете страни.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 15:52 от leah_ve

# 5 583
Аз още кърмя сина си, който е на година и четири месеца. Не защото аз много искам или защото ме гони някакво налудно разстройство на психиката, а защото той иска. И не виждам каква е разликата между дете на година и половина, което си търси адаптираното мляко вечер/нощем/ сутрин и това което търси гърдата на майка си. И двете са еднакво деца с една и съща нужда, но само на едното майката е нещо чалната 🤣
Някога действително децата са се кърмели доста след годинката. Сега това не е така, защото все ок майката следва да се върне на работа. Но както винаги, най-компетентни в изказванията за кърменето са жени които или изобщо не са кърмили или са кърмили малко 🤷♀

# 5 584
Ако не искаме да бъдем momshame-вани, заради начина, по който сме родили и хранили, може би не е ок да шеймваме и другите и да твърдим, че не са постигнали нищо друго 😉

leah_ve, много добре казано.

# 5 585
Да, двоен стандарт. В България те гледат в родилното странно, като се цедиш и искаш да си запазиш млякото ако сте разделени с детето. Едва ли не, какво се занимаваш с глупости там, да ти дадем лекарства и проблема е решен. Пък после мед. лица почват да те обвиняват.
Да кърмиш много е важно (до вчера ми тикахте лекарства) и всеки път трябва да се оправдаваш като девственица, защо така се е получило. Защо малко кърмата и подобни.

# 5 586
Здравейте, момичета.

При раждане секцио изисква ли се обезкосмяване и на гениталиите, или е важно само коремът да е обезкосмен?

# 5 587
Не, а и на корема те могат да подрежат косъмчетата, ако има нужда

# 5 588
Не, а и на корема те могат да подрежат косъмчетата, ако има нужда

Благодаря, Zimk02!

А преди да те боцнат със спинална упойка четох, че мажат с обезболяващо, за да не се усеща и може би да не мърдаш. Има ли нещо такова?

# 5 589
Аз не съм в България и бях с епидурална, но мен си ме боцнаха с лидокаин първо и чак тогава упойката

# 5 590
Аз не съм в България и бях с епидурална, но мен си ме боцнаха с лидокаин първо и чак тогава упойката

Доколкото четох, в България слагат спинална упойка. Май никъде не попаднах на поставена епидурална такава. Ще попитам АГ-то.
Доколкото знам, епидуралната те пуска по-бързо. Но защо тогава не се използва предимно тя и тук. А може и аз да бъркам.

# 5 591
Абсолютно съгласна

Ако не искаме да бъдем momshame-вани, заради начина, по който сме родили и хранили, може би не е ок да шеймваме и другите и да твърдим, че не са постигнали нищо друго 😉

# 5 592
Здравейте, момичета.

При раждане секцио изисква ли се обезкосмяване и на гениталиите, или е важно само коремът да е обезкосмен?
Моят разрез е доста ниско и попада в окосмената област. По-добре ги махни, но в краен случай и те може да го направят.

# 5 593
Здравейте, момичета.

Моят разрез е доста ниско и попада в окосмената област. По-добре ги махни, но в краен случай и те може да го направят.

Да, тази част се достига лесно. По-надолу вече е трудната част, та затова се питах дали е необходимо. Но май при нормалното раждане е по-важното там да е обезкосмено.

# 5 594

Доколкото четох, в България слагат спинална упойка. Май никъде не попаднах на поставена епидурална такава. Ще попитам АГ-то.
Доколкото знам, епидуралната те пуска по-бързо. Но защо тогава не се използва предимно тя и тук. А може и аз да бъркам.

Моето секцио не беше планирано. Епидуралната беше за естествено раждане, но когато се видя, че на бебето му пада пулсът, трябваше секцио. Тогава просто ми увеличиха епидуралната. За планово секцио се прави спинална навсякъде мисля

Общи условия

Активация на акаунт