За секциото с любов ♡

• 261 034
  • 6 014
  •   1
Отговори
# 5 985
  • Бургас
Споделям и моята история за секциото ❤

Аз родих със спешно секцио точно месец преди термин и много бързо се възстанових. Бях за задържане в болницата две седмици преди да родя и може би си бях приела нещата и какво следва. Ясно ми беше, че въобще няма да удържа до януари, камо ли до термин. За операцията - въобще не разбрах кога ми сложиха упойката и кога приключи всичко. Поставянето на абоката ме болеше повече от слагането на самата упойка. Още на следващия ден се разхождах и гледах да не се залежавам. Забелязах, че колкото повече лежа, толкова повече ме болеше.

Раздвижването определено си болеше и беше неприятно, но нищо не може да бие по болка натискането на корема и матката в реанимация.  Но като цяло, след това силни болки почти не съм имала, по-скоро опъване и то основно при ставане от леглото и си слагах свещички. Hа всички родилки слагаха антибиотик, обезболяващо и Клексан. Бебето ми беше на АБ, защо е недоносен и в кувьоз, въпреки теглото му. Отделно той имаше неотворен бял дроб и беше интубиран веднага след раждането. Нямаше как да се разминем без лекарства. Обясниха ми, че слагат антибиотик на всички бебета в кувьоз и преждевременно родени.

Раждах в Софиямед. Акушерките бяха страхотни, лекарите също. Много съм доволна от отделението. Прекарах почти месец там и имам доста наблюдения.

На мен кърмата ми тръгна на 3-4 ден след раждането.Бебето ми го дадоха чак на осмия ден и през това време се цедях по 7-8 пъти и му носих кърма и коластра за да се храни, а самото кърмене ни беше много трудно, защото беше свикнал на шишета. Съвет, носите си помпа и се цедете. Поискайте си и стелиризирани шишета да ви дават за да се цедите. Аз си носих бебешко веро и гъбичка за да си мия помпата и молех да ми я стелиризират.

Като цяло  очаквах тежко възстановяне и много ме бяха наплашили. Момичето, което беше с мен в стая ражда естествено и беше зле след това. Всеки организъм е различен и е нормално да изпитваме страх от непознатото.

# 5 986
  • София
Защо се налага натискане на корема и матката в реанимация и винаги ли се прилага?

# 5 987
Прави се ‘изцеждане’ на матката, за да не се задържа кръвта. Нормално е, не е готино, но е необходимо. Слага се и тежест (лед или торбичка с пясък) на корема.

# 5 988
На мен не ми слагаха тежест, единствено в реанимация на няколко пъти ме натиснаха, но аз почти нищо не усетих. Много ме беше страх за това натискане, но или още ме е държала упойката или е било доста леко.
Аз от деня преди секциото имах контракции, които до началото на операцията бяха под 5-10мин и разкритие и едната акушерка каза нещо от сорта "то още по-добре, че си така, защото по-лесно ще се изчистиш".

# 5 989
На мен най-голямата драма ми беше, че още от дете упойките ме пускат много бързо и упойката взе да ме пуска докато ме шиеха, а вече нямаше как да ми бият повече

Иначе имам същия опит като Simllicity

Корема ми се прибра напълно за 2 седмици, Раната бързо зарастна.
Гадно беше само нощта след раждането,  натискането и тн и първия ден след това.

# 5 990
Мен не са ме натискали, имах само тежест.

# 5 991
  • София
Благодаря ви, момичета. Секциото наближава и искам да знам всички неочаквани/страшни моменти. Паниката ме обхваща леко, а имам още време да се шашкам.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 08:06 от Yellow_girl

# 5 992
Не се притеснявайте предварително, в крайна сметка и да натискат е само няколко пъти през около час. По мои наблюдения зависи от болницата, в Софиямед е практика, но зависи и как е реагирала матката на операцията, колко кърви, има ли миоми и пр. Мен ме натискаха, доста е неприятно наистина, но пък матката ми контрахира много бързо и корема се прибра после за една седмица. Не че ако не ви натискат е задължително да има проблем или да си стоите с корем, просто намаляват вероятността от задържане на кръв. Успех Simple Smile

# 5 993
  • София
Тежеста си беше супер на фона на това натискане! Едната веднъж отнесе шамар по ръката без да искам ама ме заболя много! Да е внимавала…

# 5 994
🤣 и аз шамаросах едната стажантка без да искам, инстинктивно беше.
Но следящия ме лекар беше много нежен.
На визитация по веднъж проверяваха нивото на дъното на матката и леко понатискаха, най-гадно беше на първата визитация след раждането, но и това отминава. Не съм го и мислила повече.

# 5 995
  • София
Знам, че слагат обезболяващи, а вие носите ли си и какви?

# 5 996
Аз слагах свещички Профенид, мисля че се казваха, но не ми помагаха за болката. Имах зверски болки при всяко изправяне, дори и ходене, които продължиха около 3 дни.

# 5 997
  • София
Профенид носех и аз (не, че те нямаха там). При мен доста помогнаха.

# 5 998
  • София
И мен не са ме натискали, имах само тежест на корема.

# 5 999
Simplicity, историята ти толкова прилича на моята! Дори в стаята момичето с мен роди естествено и после беше по-зле от мен. При мен беше също спешно секцио. По време на операцията ревах неутешимо, защото ме беше страх страшно много. Такъв страх в живота си не бях изпитвала. Не бях подготвена по никой начин за операция, бях страшно притеснена заради нуждата да е спешно. Общо взето в 19:30 отидох на преглед в 21:50 родих. 🤣 Аз имах избор на екип и акушерка, и тя цяла вечер ме гледаше като писано яйце, както и на следващата сутрин. В момента, в който изкараха бебето ми го даде да го видя, да го докосна с буза и това беше още по-разпалващо плача в мен. 🤣 Толкова ревах, че чак не вярвам. По  принцип не плача изобщо. Сутринта беше кошмар за мен и то по-скоро от страх отново. Аз просто съм такъв човек - мога да устоя на болката, но да не ме е страх. 🤣 Та, първото раздвижване не е готино - факт, ама като станеш веднъж после става все по-лесно. През целия ден сама се движех в леглото, опитвах да стана сама - не се получи всички пъти, но опитите ми не спираха. Вечерта вече ми беше по-добре, а на следващия ден още повече. Постоянно ставах, на всеки 20-30 минути и се разхождах из коридорите, из стаята. Бях се подготвила втория ден, че няма да ми е съвсем безболезнено и нещата се нормализираха. Кофтито беше главоболието - цяла седмица, то и от емоции, плач, адреналин - нормално. Имах и Нурофен и си пиех. През нощта след операцията си казах “Никакъв шанс за второ..” Сега се замислям. 🤣 Болката се забравя, минава и заминава. Гастрит ме е болял много повече и по-дълго. 2 седмици постоянна болка и никакви болкоуспокояващи не действаха. 😫🤣

При мен проблемът беше страха - добре ли ще е бебето, ще съм добре ли аз, ще се справя ли с бебето, с болката и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт