За секциото с любов ♡

• 261 409
  • 6 028
  •   4
Отговори
# 6 015
Аз родих в 21:50 и в 06:00 сутринта ме вдигнаха на крака. Ревях и крещях от болка, направо не искам да си спомням. 🥴 След няколко часа една доста сърдита акушерка дойде и ме премести в стая, само дето не ме накара да бягам. Молих ѝ се да ми донесе количка, защото болничната стая беше далеч от реанимация. Започна да ми се кара как другите родилки вече се разхождали, а аз съм се лигавела - това на няма и 15-16 час от секциото. Имах чувството, че ще ми се пръснат шевовете от напъване, толкова ме болеше. Не ми дадоха помпа, не ми обясниха как да стимулирам. На следващия ден прочетох тук във форума, че е хубаво да цедя. Не ми дадоха бебето, едвам го видях набързо в отделението за новородени. Не искам да си спомням за престоя ми в болницата, ужасно беше.

В заключение, запушиха ми се каналите, беше много трудно да тръгне млякото. Бебето е на 2 месеца и кърма има около 30-40 мл и то не на 3 часа, въпреки всичко, което направих. Приех го, но отношението е като цяло преживяването беше все едно си боклук в затвора убил човек.

На всяка от вас, споделяща, че кърми и е имала добро отношение се радвам и се надявам да има по-добро отношение към хората в болниците.

# 6 016
Ужас, що за отношение, лигавела се била родилка! Тази злобила защо изобщо работи в болница, ако за нея пациентите се лигавят

# 6 017
  • Sofia
В БГ болниците има много такива индивиди.

# 6 018
Ох, за мен най-ужасното нещо след секциото беше невъзможността да стана. Направо ми се ревеше - опитаха да ме раздвижат 6-7 часа след операцията както е по препоръка - почти припаднах. След четири-пет часа опитах отново - същото. Сутринта, вече бяха минали 20-тина часа от секциото, пак същата работа. Направо се смазах психически, чувствах се аз самата не просто като страшна лигла, ами като недъгава едва ли не, че не мога да се изправя на крака. На четвъртия опит, близо 30 часа след операцията, успях да стана без да ми пищят ушите, да ми причернява и да почвам да падам. Персоналът беше много любезен, виждаха, че ми е безкрайно криво и не са наливали масло в огъня допълнително. Питах защо става така, отговориха, че при някои жени просто се случва. Не съм имала значителна кръвозагуба или усложнения по време на операцията и се възстанових бързо иначе. Контракциите на за свиване на матката много ме боляха първата нощ, но после нямах проблеми. Друга моя приятелка каза, че всяко кърмене е било съпроводени със страшни контракции и болка. При мен беше така след второто раждане - всеки път на гърда направо ми се доплакваше от болка.

# 6 019
  • Melmak
Здравейте, като бъдеща майка влизам тук да чета. Надявам се да няма лоши истории, а само позитивни. Предстои ми раждане през (надявам се) началото на април ако всичко е наред.

# 6 020
Лоши неща се случват, но са рядко и аз не съм тук да плаша никой, на мен се е случило нещо лошо, но съм жива, матката ми е запазена, така, че остава просто лош спомен. Лично аз бих посъветвала да раждате в болници, които си имат интензивно и каквото и да се случи ще могат да се погрижат за вас и бебето.Леко раждане на всички!

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 09:50 от Antilop_9723

# 6 021
Велт, аз бях по същия начин като теб със ставането след секциото. Спаси ме кафе. 24 часа след секциото на визитация казах на лекарката, че кръвното ми е много ниско и буквално ми причернява при опит за ставане и тя предложи да ми направят едно кафе. След като го изпих, казах на мъжа ми да отиде за още едно 😁 и 10 мин. по късно станах и ме преместиха.

# 6 022
LieToMe, на мен пък направо ми казаха да не си пипам гърдите.....след седмица, когато вече си бяхме заедно с бебчо вкъщи положих много усили, но стигнах до макс 50-60мл. и то сутрин, а на следващите около 10 мл.....много ме е яд, че нямах кърма 😔

# 6 023
Към момичетата, на които им предстои - звънете на доброволен консултант (НАПК, Ла Лече Лига) - преди секциото, след него, по-добре рано отколкото късно. 90 процента от проблемите, които водят до ниско количество/липса на кърма са плод на грешните практики, които старата школа акушерки и лекари препоръчват из отделенията.  Стискане, непипане, пристягане, неядене, непиене, грешна информация относно съвместимостта на лекарства, даване на голяма добавка от самото начало... всички това са фактори, които с правилната помощ, подкрепа и информация могат да бъдат избегнати. Да, има жени с обективни фактори да нямат достатъчно количество (много сериозна кръвозагуба, хормонални проблеми, хипоплазия, щитовидна жлеза), обаче това са една съвсем малка част от жените на фона на тези, които получават грешни съвети. Била съм там, с болки след секцио, липса на адекватна информация, мастит, заплахи за операция и само много четене и търсене на подкрепа ме спасиха. Секциото само по себе си не е причина да не може да се кърми. Потърсете помощ и имате реален шанс за успех. Heart

# 6 024
Имам 4 раждания секцио. Никога не ми се е удавало лесно да започна да кърмя. А съм кърмила успешно по цяла година после. Но това е било стартирано с мъка, с много неуспешни опити и рев. Никога в болницата нищо не ти обясняват. Накрая стигнах до извода - просто постоянно слагаш бебето на гърдата и така нещата задължително тръгват. Но почнеш ли само с помпа, бебето отвиква и не знам как ще се получи. Успех на всички!

# 6 025
  • София
Да бе точно задължително тръгват Simple Smile Пред 2 мастита бях, запушвания, разранени зърна и т.н.
За да се сложи това бебе някой трябва да ти обясни как, за да не се окипазиш здраво!
Втората ми дъщеря беше с лицева асиметрия. Слагането на гърда не беше проблем, а какво стана със зърната ми сшед това. Така или иначе дълго не продължиха нещата, но консултант си трябваше.
Задължително по болниците трябва да има кой да Ви покаже как се случват нещата и ако има проблем да контролира също!

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 11:26 от I.R.

# 6 026
Трябва, и ако оставим даже кърменето в смисъла му на хранене на страна, защото бебето няма да умре от глад, то адекватната помощ ще спести много болка, самообвинения и лутане на майката, което ще доведе до това цялостно да се чувства по-добре.
Има бебета и майки при които "слагай на гърда и ще се оправите" действа супер, обаче да, при лицева асиметрия, проблеми с гърдите, къса юзда и редица други състояния си е нужна помощ. Понякога съвсем малко побутване променя нещата коренно. 

# 6 027
A, аз между временно си четях всякакви съвети и прилагах Simple Smile Ама първия път 2000 година нямаше много по въпроса, тогава се измъчих зверски. Даже не знам как не се и отказах. Факт е, че в болниците не помагат особено, да не кажа, че пречат.

Мен в Майчин дом преди 9 години доста ме навикаха, че не мога да си кърмя бебето, пък съм имала други деца вече. А то беше много ситно моето бебе и въобще не потръгваше работата. Ревях си по цял ден и от болки, и от този неуспех. Съчувствие не видях голямо, само по едно време една сестра каза нещо от сорта: "Тя е зле, оставете я да прави каквото иска". Но не навсякъде е толкова кофти, предполагам.

Сега като се замисля, май имаше някаква консултантка по кърмене там, но не я видях на живо.

# 6 028
В моя случай да слагам бебето на гърда нямаше как да сработи, защото бебето не захапваше. Което всъщност е типично за бебета, родени няколко седмици преди термин, дори да не се водят недоносени (моето беше недоносено, но много близко до 37 гс). Ако имате планово секцио за преди 39 гс, че някой път даже и тогава, моля прочетете повече по въпроса, защото на тези бебенца им е по-трудно да сучат, а и са много поспаливи и заспиват на гърдата, преди да са се наяли. Тези проблеми се подобряват значителни, като наближи датата на термина, но междувременно е важно гърдите да се стимулират и бебето да яде. Всъщност, никога не се знае на вас дали няма да ви изтекат водите по-рано или пък да тръгне раждане по-рано, та всички бременни е хубаво да знаят, че бебе, родено преди 39 гс не е същото като бебе родено близко до термина.

Ето един линк от официален източник, но не е за всеки разбираемо :

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&ur … FcWonEzzcmkRotZqP

Ето тук два подкаста по темата:

https://podcasts.apple.com/ky/podcast/late-preterm-and-early-ter … 9?i=1000630136423

https://open.spotify.com/episode/79pCu2aSWu4XDcP0nNDnoV?si=FDL305u3RteK0y0FwqGv2Q

Ако някой има материали на български, да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт