Ако ви кажат, че носите увреден плод, ще го махнете ли?

• 18 855
  • 306
  •   1
Отговори
# 120
  • Анкх-Морпорк
Ако увреждането е доказано на 100% и ако е много тежко и нелечимо - да.

Много съм си мислила, дали ако знаех, щях да родя детето си, което има вродена цепнатина на небцето. Мисля, че щях, защото това се лекува с пластична операция, и защото тази аномалия не е свързана с умствено изоставане.

За жалост когато бебето ми беше новородено, лекарите допуснаха грешки с него и сега той има доста голямо изоставане в развитието, на 3 год и половина е и не говори, много малко думи разбира и не се знае дали ще го израсте, или ще си остане с умствено изоставане.
Тъжната истина е, че децата с увреждане у нас получават лошо отношение от медицинските лица - било съвети да се оставят в дом още след раждането, било по-нататък - когато се налага да се посещава детска градина и училище.
Чувствам се много неприятно, когато отказват на детето ми да посещава масова детска градина, когато се опитват да го причислят към някаква тежка диагноза, когато го препращат в градина за умствено изостанали деца, чието предназначение е да не се набива детето на очи.
Не знам как ще бъде после, дали въобще ще ходи на училище и дали там няма да е още по-лошо...
Но отхвърлянето на едно дете от обществото е по-лошо от убийството... ей така го чувствам...

От друга страна, добрите изследвания не са гаранция за здраво бебе, а да не говорим, че биха могли да настъпят усложнения по време на раждането или след него, така че никой не е застрахован... Но ако можех да спестя на детето си това отхвърляне, щях.

# 121
Твърдо да, ако лекарите докажат със сигурност.
Кому е нужно после страданието-  и неговото, и моето...

# 122
  • somewhere over the rainbow
Труден въпрос,надявам се никога да не ми се налага да решавам. Но ме накара да се замисля. Отговорих с ДА,първосигнално. Но това ДА е само при условие,че увреждането е сериозно и нелечимо и че е съм в началото на бременността си /2-3 месец/. Но ако съм примерно в 6-ти месец-ми то си е цял човек. Тогава ще ми е много трудно да реша. Офф,дано не се случва на никой Praynig

# 123
  • somewhere over the rainbow
Не мисля,че тук може да става въпрос за някакви морални норми и категории,а по скоро за личностно усе6тане. Всеки преценява сам какво може да понесе. Аз мога да понеса една загуба на бебето в по-ранен етап. Не съм сигурна,обаче,дали ще понеса мъките на едно вече порастнало дете.

# 124
Аз определено бих го махнала. Не искам да се мъчи детенце и съответно всички около него.

# 125
Прочетох цялата тема. Не гласувах. Изборът е прекалено личен и индивидуален.
Когато родих, в стаята имашеедно момиче, с прекрасно момченце. В 6 или 7 месец, след поредния видеозон, й казали, че бебето е с физически недъг - с 3 ръце и други такива ужасии. Момичето изпаднала в шок и до последно плачела от страх, какво дете ще роди. За щастие се оказа поредната лекарска грешка и детенцето й беше прелестно.
Не знам защо го разказах, не искам на никого да влияя.
mcheuz, миличка, направо ми се доплака. Така искренно ти съчувствам за сладкото мъниче, толкова е миличко... Cry  Спи спокойно вечния си сън, прелесно ангелче  Flowers Rose .....

# 126
  • Варна
Здравейте мили майчета,
мисля че темата е много деликатна и отговора в случая и вземането на някакво решение е нещо много индивидуално. Зависи от много фактори, като например доколко е увреден плода и доколко можем да бъдем сигурни, че това наистина е така..
При мен в 7-мия месец при рутинен преглед откриха вродени аномалии на бебчето. След още няколко направени прегледа при различни други специалисти - диагнозата беше потвърдена. Казаха ми че в така създалата се ситуация било редно да направя аборт, но тъй като съм била вече в напреднала бременност това е невъзможно. Сега мога да кажа съвсем откровенно, че дори и да не бях в така напреднала бременност пак не бих се отказала от детето си. Опитвам се да мисля положително и вярвам, че всичко с него ще бъде наред.
Ще ви разкажа за един друг случай. Става дума за племенничката на моя позната. Още преди да се роди момиченцето са го гледали на 3D ехограф и са казали на майка му, че ще бъде с тежко мозъчно увреждане. Препоръчали са и да направи аборт, но тя и така не се решила. Детенцето се родило напълно здраво и сега е една малка 4-годишна красавица.

mcheuz прегръщам те силно и нека почива в мир твоето мъничко ангелче!  Praynig

Последна редакция: ср, 27 сеп 2006, 20:55 от venira

# 127
  • Варна
Да, бих го махнала колкото и да ми е тежко.

# 128
Дано на никой не се налага д авзима подобни решения.
Но иначе много съм мислила по въпроса и истината е, че все още не знам отговора.Дори с мъжа ми обсъждахме какво бихме правили, ако някои от изследванията покажат, че бебето, което ще родя е с увреждания - и двамата стигнахме до извода, че няма да го махнем, но не ни се е налагало наистина да взимаме подобно решение. Не бих осъдила никой, всеки има право на своя избор. А истината е, че да гледаш дете с увреждане в България няма нищо общо с това да гледаш дете с увреждане в една държава, която има добра политика в тази насока.
Така че това е един много труден въпрос.

# 129
  • София
Само едно нещо знам със сигурност - много по-лесно /ако изобщо може да се каже така/ е да се разделиш с детенцето, което не си притежавал, прегръщал, целувал, обичал...

# 130
 Да, веднага. Достатъчно   нещастни деца и хора има тук, в България.  Имам и роднини, които  са засегнати от тази система. Веднага бих го махнала..  забременях на 39г.   Решихме, че ако амниото   е  дечкото ни е   НЕ,    да и осиновим дете и толкоз.  И щеше да е факт.

искаме още деца..., май ще ги осиновим... стига да има работа. Peace

# 131
Ще предпочета да направя аборт. Не бих могла да съм толкова силна...
За съжаление, не се знае, живота какво би могъл да ти предложи. Понякога се случва да родиш живо и здраво дете, а след време да бъде "увредено", осакатено и т.н. Тогава не би могъл просто да го премахнеш, нали?
Дето се вика: Да чукна на дърво...

# 132
Да,ще го махна.

# 133
Да ,бих го махнала.Защо трябва да се тормози детето.А и докато съм жива ще го гледам,а после накъде.не че ако родя такова дете няма да го гледам,но по-добре ще е за него.

# 134
На мен ми се случи да вземам това решение, но категорично не махнах бебето ...Щях да си го гледам такова , каквото е , щом така е решила съдбата. В последствие Господ си го прибра!

Последна редакция: чт, 28 сеп 2006, 09:58 от krasi5

Общи условия

Активация на акаунт