За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 347
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
Doli, в упътването на моя желатин на листове пише само да се накисне предварително в студена вода, и като набъбне да се изстиска от водата и да се добави направо в топлата манджа, в твоя случай в бульона. 

# 271
Обещах да децата, че ще направя домашен салам. Някой , ако е правил от пилешко месо, моля за рецепта.

Аз днес ще правя.
Сварих в тенджера под налягане за 2ч.-5бр цели пилешки бутчета с 1морков,глава лук,чесън,дафинов лист и розмарин.
Като се обезкости месото се добавя 200-300мл бульон,40гр желатин,сол,черен пипер и 2-3с.л.сок от червено цвекло/за цвят/.Всичко се пасира и се сипва в пластмасова бутилка.Престоява в хладилник 24ч ,после се реже бутилката и полученото приличало на мортадела/хамбургски или подобните малотрайни колбаси.
Ще видя утре какво се е получило и дали става за ядене 😋

Сподели после какво се е получило!

# 272
Doli, дай и снимка да видим. МНого ми стана интересно това предложение. Хич не звучи трудно.

# 273
Пепчо, 20 крила, какво са като тегло.  Мариновах 2.4 кг крила, които са огромни с по 3 с.л. от всичко ама май ще е малко.

# 274
Нивеа, не съм Пепчо, но понеже често купувам точно определена бройка крила, мога да ти кажа, че 12бр (големички са тези, които продават в месарницата) излизат 1,150-1,200.

# 275
Пепчо, 20 крила, какво са като тегло.  Мариновах 2.4 кг крила, които са огромни с по 3 с.л. от всичко ама май ще е малко.
Достатъчно е да са оваляни в маринатата, но ако ти е малко сложи още 1 доза.
Напоследък все не мога да случва на едри, хубави крила.

# 276
  • Sofia
Не се стърпях и пробвах пилешкият салам...не е това което си мислих,но е най-вкусният пастет който съм яла 😋

Може би не стана,з-то сложих по-малко желатин.Нещо не уцелих дозата.Добавих нарязани черни маслини.
Много е вкусен,но сега пък ме притеснява,че не е траен и как да го съхраня 🤔 Ако сложа в бурканчета и ги стерилизирам дали ще стане? И колко минути да ги варя?

# 277
  • София
Какво точно означава "десерт в чаша"? Може ли да споделите вкусни и лесни за изпълнение идеи?

# 278
# 279
  • Sofia
Какво точно означава "десерт в чаша"? Може ли да споделите вкусни и лесни за изпълнение идеи?
Например чийзкейк в чаша - https://morrennaa.blogspot.com/2020/04/blog-post_26.html
или няколко други варианти в чаша тук - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC
или дори нещо такова - вместо в чаша, в хрупкави кори -

Та общо казано - бисквити, вафли, целувки и подобни... карамелизирани; печени; свежи; замразени, сухи плодове със сладолед; крем; извара; сметана; мусове (и с чия)  ...  ядки, семена, шоклад, разни топинги/сосове поръски и т.н.

# 280
  • Sofia
Може ли да се замразява домашен пастет?

# 281
Не, кофти е после като текстура
Това примерно https://pep-4o.blogspot.com/2013/06/blog-post_20.html?m=0
Като можеш да импровизираш с всякакви продукти, които стават за сладкиши

# 282
  • Пловдив
Някой да е правил подобно белтъчено руло тип Павлова ми се струва че е ...?
Скрит текст:
Това са съставките...
5 ingredients
Produce
1 3/4 cups Raspberries
Refrigerated
6 (8 1/2 oz/240g) egg whites, large
Baking & Spices
1 1/2 cups Sugar
Nuts & Seeds
1 cup Hazelnuts
Other
2 cups (16floz/450ml) heavy whipping cream, (whipped )

# 283
  • София
Здравейте, търся тесто за пица, може би по-твърдо, защото искам да го разточа, искам тънко тесто, много тънко. Моля за рецепти, и може ли половината количество брашно да е бяло, а другата половина - царевично? Може ли да се замразява?

# 284
Това правя аз, но слагам по- малко брашно. То не е твърдо, напротив- лепкаво е, но блатът винаги е със супер коричка, тънък е. Пека на около 180- 200 градуса, без вентилатор, около 15-20 Мин ( докато кашкавалът се запече):
https://ladyzone.bg/recepti/naj-hubavoto-testo-za-pica.html

Общи условия

Активация на акаунт