За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 294
  • 734
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Може ли рецепта за пандишпаново руло за начинаещи? Четох, че по принцип ставало сухо и някои слагат заквасена сметана.

Това е любимото ми руло и съвсем не става сухо: Нежно руло с мармалад.
Какво е натурално нишесте?

Означава чисто, без никакви добавки (бои, аромати и т.н.).

# 316
  • Варна
Пилешките крилца нямат нужда от вода, и без това си пускат. Ако се притеснявате дали няма да останат сурови, може да се покрият с фолио за 30-40 минути и после да се запекат. Аз също в повечето случаи ги завъртам.
Правя и с марината с мед и кетчуп, но понякога с една по-странна, но ние си я харесваме. Смесвам равни части сол, черен пипер, червен пипер и кимион. Правя кашичка с олио и ги омазвам.
Имам въпрос. Днес си купих боб Мунк. От любопитство. Утре ще имам гости и се чудя дали мога да го сложа в салата или разядка? Идеи за рецепти?

# 317
  • Sofia
...Имам въпрос. Днес си купих боб Мунк. От любопитство. Утре ще имам гости и се чудя дали мога да го сложа в салата или разядка? Идеи за рецепти?

Салата с елда, боб мунг, зеленчуци, ябълка и лешници

# 318
stenly
Салата с мунг - варен мунг, червен лук, репички, стърган морков, магданоз или кориандър, лимон, чер пипер, сол.
По-лесна салата - варен мунг, лук, джоджън, олио, оцет, сол.

# 319
  • софия
Как е по-добре да се сиропира кадаиф, за да не се степа - топъл сироп - студен кадаиф или топъл кадаиф - студен сироп? Наведнъж ли да сиропирам или на два пъти?
Изчетох сто рецепти и във всеки от двата варианта пише, че било правилното, и се обърках кое е.

# 320
  • Sofia
Как е по-добре да се сиропира кадаиф, за да не се степа - топъл сироп - студен кадаиф или топъл кадаиф - студен сироп?...
Изчетох сто рецепти и във всеки от двата варианта пише, че било правилното, и се обърках кое е.
Звънче, така си е - и двете са правилни, защото идеята е да се шокира печивото. Оттам нататък, всеки си има предпочитания, намира едното за по-добро от другото и така. Simple Smile
Но пък дали наведнъж да го сиропираш не знам, но си мисля... ако е наведнъж няма ли да се разпилее.. затова аз бих го направила постепенно.

# 321
  • Бургас
Благодаря на всички, които ми отговориха за млякото с ориза.
Сложих ориза да поври с вода и добавих млякото. Сложих 2чч ориз, 1л пр мляко и вода на око. Този път го оставих леко по течно, че в повечето случаи, го правя мноооого гъсто. Харесаха го повече.

Сега имам друго питане. Правих кисело зеле със свинско в гювеча. Обаче червеният ми пипер, се оказа, че е лют. ММ яде и се припотява, пуфка.... Не обича люто. Та, има ли вариант да се отнеме лютивината?
Мисля да изпека кисело зеле и да го добавя в гювеча, да се разреди яденето, но мисля, че пак ще люти 🤔

# 322
  • Sofia
Сега имам друго питане. Правих кисело зеле със свинско в гювеча. Обаче червеният ми пипер, се оказа, че е лют. ММ яде и се припотява, пуфка.... Не обича люто. Та, има ли вариант да се отнеме лютивината?
Мисля да изпека кисело зеле и да го добавя в гювеча, да се разреди яденето, но мисля, че пак ще люти 🤔
Просто си разсъждавам... преди да добавиш ново зеле, да сложиш големи парчета хляб при готовото ястие, да попие... и към новото зеле да добавиш ориз...

Последна редакция: сб, 06 фев 2021, 10:42 от Morena

# 323
Мисля си ако направиш със зелето бурния, зеле с ориз дали ориза няма да отнеме от лютото.
А и на ориза не му трябва дълго готвене.

# 324
Може ли рецепта за пандишпаново руло за начинаещи? Четох, че по принцип ставало сухо и някои слагат заквасена сметана.

Въпрос на вкус. На повечето хора им е ок, на мен ми е сухо и твърде сладко в класическата рецепта.

# 325
Искам до сваря в тенджера под налягане телешко месо, което не е от младо теле, но не знам колко време да го варя. От същото месо варих 4 часа в обикновена тенджера и затова искам да пробвам в тенджера под налягане. Някой може ли да ми помогне, защото много рядко използвам такава тенджера?

https://bg-mam.ma/p/297129/24207181 - скоро направих това руло и много ни хареса, така че който търсеше рецепта за руло може да го пробва.

Последна редакция: сб, 06 фев 2021, 13:53 от ✿ 𝐀𝐯𝐚𝐥𝐨𝐧 ✿

# 326
  • софия
В тенджера под налягане варя телешко месо около 40 мин.
Тази тема ми е незаменима за тенджерата - https://m.bg-mamma.com/?topic=98477

# 327
Скаморцата става ли за кюнефе?

# 328
В тенджера под налягане варя телешко месо около 40 мин.
Тази тема ми е незаменима за тенджерата - https://m.bg-mamma.com/?topic=98477

Звънче, благодаря ти! Не знаех, че имало и специална тема, записвам се да я следя.

# 329
  • софия
Скаморцата става ли за кюнефе?
Не. Подходяща е моцарела за пица.

Авалон, темата отдавна не е активна, но информацията в нея е винаги полезна 🙂

Общи условия

Активация на акаунт