Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 57 049
  • 969
  •   1
Отговори
# 885
Банката може ли да увеличи лихвата и ГПР при вече подписана ипотека? Някъде чух, че сега покрай тази инфлация ще вдигнат лихвите

# 886
Здравейте!

Харесали сме апартамент с 3 спални на хубав етаж и гледка по над 2000 евро/квадрат в Бояна. Принципно съм изцяло против кредитите, но разполагаме с около 50% от сумата, и се чудя дали все пак да не хо купим, с оглед на това, че апартаментите и особено от този клас май никога няма да станат по-евтини.

1. Какви са грубо настоящите условия на пазара? Реалистични ли са 2.3% и то без карти, застраховки като част от кредита?
2. Обектът има акт 16 и ме интересува как да организираме сделката - стоп капаро и пускаме запитване за кредит и докато не ни одобрят сумата не подписваме предварителен договор?
3. Какви са шансовете от промени в лихвени процент и вноската, особено извън инфлацията?
4. Какъв процент от месечни ви доход гоните за вноска?

Благодаря!

# 887
запитване в банката може да пуснете за предварително одобрение
с предварителния договор кандидатставате за кредит за конкретна сума и имот
т.е няма кредит без предварителен договор

# 888
Банката може ли да увеличи лихвата и ГПР при вече подписана ипотека? Някъде чух, че сега покрай тази инфлация ще вдигнат лихвите

Ако договорът ви е с фиксирана лихва трябва да се чете, честно казано не знам. Ако е без фиксирана лихва - може.

# 889
"Ипотеката се вписва и има действие за срок от 10 години, като то може да бъде подновено преди изтичане на срока. Ако срокът изтече, без да се извърши подновяване, ипотеката може да се впише наново."
от сайта на Агнцията по вписванията.
Благодаря ти за отговора , а подновяването автоматично ли е от банката , дали има такса?

# 890
Има такса подновяването, но не помня колко е. По принцип банката го прави, но се свързват с теб, за да платиш, и май някакъв документ ти дават.

# 891
  • Сф
Подновяването на ипотеката не е ли пак по материален интерес? Все едно се вписва нова ипотека?

# 892
името няма да напиша във форума, който иска да вярва който не иска, да не вярва, сделката беше 2000г, дано сега нещата да са се променили.
Но съветвам хората да си отварят очите, да гледат хората, с които подписват сделки, да ги запомнят и визуално. Не помня точно каква беше причината да подменят един човек, дали ,че нямал паспорт в момента, или не е могъл да дойде на Предварителен договор и там подписва примерно брат му.

# 893
Здравейте, имам два въпроса ще съм благодарна , ако някой може да помогне : 1. Каква е таксата заличаване на ипотека и 2. ако се купува жилище с кредит има ли смисъл да присъства мой адвокат на самата сделка?

Заличаването на ипотека е към 200 лв. Винаги е хубаво да присъства адвокат на изповядването и да провери всички документи, особено, ако има кредит купуваното жилище.

Жилището, което купуваме няма кредит, т.е погасен е и със заличена ипотека , както и документите са проверени от наш адвокат. Банката пак ще провери всичко и ще възложи изготвянето на нотариалния акт. Не знам дали в този случай се налага наш адвокат да присъства? Или евентуално бихме могли да го помолил само  да прегледа Нот.акт , ако въобще се налага. Надявам се повече хора да споделят как са проценирали Simple Smile
Хайде изяснете си, какво питате и какво ви интересува.

Изяснила съм, а и който трябва ме е разбрал  Simple Smile

Благодаря за отговорите!

# 894
  • пустинята Гоби
името няма да напиша във форума, който иска да вярва който не иска, да не вярва, сделката беше 2000г, дано сега нещата да са се променили.
Но съветвам хората да си отварят очите, да гледат хората, с които подписват сделки, да ги запомнят и визуално. Не помня точно каква беше причината да подменят един човек, дали ,че нямал паспорт в момента, или не е могъл да дойде на Предварителен договор и там подписва примерно брат му.
По принцип за да се стигне до сделка, продавачите са проучени, наследници им, както и историята на имота. Подписан е предварителен договор с въпросните собственици, т.е. вече сте се виждали и им имате личните данни. Сигурно е възможна описана от теб схема, но така представена без подробности, звучи безумно.

# 895
  • София
TaniaTanq, да има такси и то не малки. Доколкото знам, подновяването и новото вписване струват еднакво. Т.е. минава се през нотариус, чиято такса е в зависимост от материалния интерес - т.е. процент от остатъка от кредита и има такса а вписване в АВ /май че е 50 лева/.
Та горе-долу за останала главница от 100 хил. лева на нотариуса се дават:
 - при законна ипотека към 550 лева;
 - при договорна - 1000 лева.
Такса АВ - 50 лева.

# 896
  • София

Разбира се, че може. Лихвите по кредитите са плаващи. Една лихва се състои от твърда (непроменяема) част и РЛП (Референтен лихвен процент), който е плаващ. Всяка банка нарича този РЛП по различен начин, но на сайта на всяка банката е публикувана информация и формулата по която се пресмята този РЛП. Това е задължение по закон. Това означава, че при промяна на параметрите във формулата, ще се промени и тази променлива част на лихвата, а оттам и цялата лихва.

Няма да се промени лихвения процент само ако Договорът за кредит е подписан да е с фиксирана лихва за целия период. Но има договори, в които има включена клауза за "Непреодолима сила" или както е популярно у нас - Форс мажор и ако се реализира, ще има повишаване на лихвените равнища едностранно от банката. Такава непреодолима сила може да бъде например - нарастване на потребителките цени (инфлацията) с 1,5% на месец. Това обаче е написано в Договора. Четете го внимателно, преди да го подпишете.

И накрая - Весела Коледа и Честито Рождество Христово!

Последна редакция: нд, 26 дек 2021, 11:22 от mariangeorgiev

# 897
Здравейте. От 3 години работя във фирма без прекъсване на трудовия стаж, преди месец ме “повишиха” като ми дадоха да подпиша допълнително споразумение, с което ми увеличават заплатата и ме преназначават на нова длъжност,която е в същия отдел, но е новосъздадена длъжност. Разбира се, заради “новата длъжност” имам отново срок на изпитване 6 месеца. Тъй като харесах апартамент, за който искам да изтегля ипотечен кредит, бихте ли ми дали съвет какво да правя?
Съдейки от мнения по форумите, никоя банка няма да ми отпусне кредит докато тече този изпитателен срок, но в действителност аз върша същите неща, които и преди съм вършила, няма действителна промяна в длъжността ми, всичко е само на хартия. Какво да правя? ☹

# 898
Весели празници,
ти си си в изпитателен срок, могат да ти кажат, че не се справяш с новата длъжност и утре да не си  там. Не ти го пожелавам, но  е така - и за теб, и за банката има риск.

# 899
  • София
Не отпускат кредити в изпитателен срок. Може да питате в някои банки, но в момента нищо не може да се направи, докато не мине изпитателният срок.

Общи условия

Активация на акаунт