Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 167
  • 969
  •   1
Отговори
# 135
Колко ще е лихвата, зависи от доходите най-вече. В ЦКБ сега дават 2.5 %, но с доходи над 3000 лв.
Аз съм около 1300 и като държавен служител, плюс прехвърляне на пенсионния фонд при тях ми дават 2,6%

# 136
  • София
Safiren, благодаря за отговора. С точност ГПР 3,92 % ,  лихвен 2,96%. Да, предложиха план - всичко на всичко разликата излиза 8 000 лв надолу, само, че обясниха, че таксите при рефинансиране възлизат около 5 000 лв и е малко безсмислено да го местим. Казаха, че преди Корона вируса са имали чудесни рефинансиращи планове, при които те са плащали всички тези такси от 5 000 лв, но след Короната всичко е променено.
И да се поправя - в Уникредит е настоящия , в ПИБ бях днес- от там е тази оферта.

Скоро рефинансирах - преди месец и половина, от една банка в друга - горе-долу 2000 лв ми излезна всичко - нотариус, вадене на документи - скици, данъчни оценки, т.н. Така че, не знам какво толкова влизат в тези 5 К.
Аз намалих с 11 г срока на изплащане, запазих размера на вноската, а лихвата договорих на 2,6%.

А в коя банка рефинансирахте, ако е удобно да попитам?

# 137
Денизара, в Пощенска.

# 138
Здравейте! Ние сме пред дилемата за сума от около 90 000 лв. дали ипотечен или потребителски кредит е по-удачно. Не сме искали още оферти от банки, но сравнявах в калкулатор и няма много голяма разлика в оскъпяването. Аз лично клоня към 2 потребителски, които трябва с мъжа ми да изтеглим поотделно.  Моля за мнения !

# 139
Потребителски и ипотечен с минимална разлика в оскъпяването ... виждал съм, ама няма Grinning

# 140
Според мен - ипотечен.

# 141
Колко ще е лихвата, зависи от доходите най-вече. В ЦКБ сега дават 2.5 %, но с доходи над 3000 лв.

На човек или общо за семейството?

# 142
  • София

На човек или общо за семейството?

На този, който тегли кредита. Другият е съдлъжник, неговият доход не е толкова важен, но също участва.
Освен това ЦКБ поема учредяването на ипотеката, оценката и застраховката на имота.

# 143
Фиона, колко искате да рефинансирате? 5000лв е много голяма сума. Преди 4 години платихме 1200-1500лв за рефинансиране, остатъка беше 96 000 лв
100 000 лв
Жената каза,че от Корона вируса всичко се било променило. Преди имали програма, с която те покривали тези такси, но сега не. Забелязах, че депозитите им (в ПИБ ) бяха 0% лихва. Отдавна не съм имала депозити - от преди да се омъжа, но тогава помня, че си взимах хубави лихви. А това 0% е просто гавра с хората. Да ти ползват парите, да плащаш 1,50 лв на месец и накрая си ги вземеш по-малко заради месечните такси Simple Smile

Важно уточнение е, че аз като сключвах договора изришно исках вноските ми да са намаляващи, а не анюитетни. Искайте задължително да ви направят оферта и за погасителен план, който е с намаляващи вноски и сравнете двата варианта. При намаляващи вноски оскъпяването е доста по-прилично. Ако можете да си позволите малко по-високи вноски в началото, то крайният резултат ще е по-добър.
Това е много добра идея - какъв доход изискват за намаляващите вноски? В смисъл колко процента трябва да бъде вноската от заплатата?

# 144
  • Сф
5000лв е прекалено голяма сума за разходи за рефинансиране. Поискайте разбивка. Реално най- големият разход е свалянето на старата и сключване на новата ипотека. Другото е някакви си такси за документи и справки, няма как да са 3000лв. Мисля, че нещо те пускат по пързалката, проучи го добре

# 145
В ДСК ми казаха, че нотариалната такса няма да е като при покупко-продажба, но ще е около 900лв поне + всички други такси за сума около 52 000лв, а аз искам 60 000лв. Обаче после щели да ми преведат еднократно 405лв, т.е да ми ги върнат. Те предлагаха и лихва около 3,2%, което не ми хареса.

# 146
Ще търся друга банка. Но искам да го преместим, защото в Уникредит съпругът ми беше теглил 108 000 лв през 2011г. преди 10 години - през 2018 преподписа и главницата пак беше 108 000лв, като за преподписването му взеха 1800 лв. И да, падна с 8 години, но на мен не ми се вижда нормално главницата пак да е същата. 10 години какво е плащал не знам.

# 147
Е, как гланцирана за 8 години няма да падне поне с 8 000? Ужас.

# 148
Това е много добра идея - какъв доход изискват за намаляващите вноски? В смисъл колко процента трябва да бъде вноската от заплатата?
Тъй като първите вноски са малко по-високи, то вероятно и доходът ви трябва да е със същото съотношение спрямо тях. Т.е ако анюитетната ви вноска е 1000лв например, много вероятно е намаляващата вноска да е нещо от сорта на 1100-1200лв(предполагам някъде има калкулатори, с които да се сметне точно). Т.е доходът ви трябва да отговаря на вноска около 1200лв. Добрата част е, че тези вноски с времето намаляват, съответно по-бързо намалява главницата и лихвата се изчислява на оставащата главница. И така не се стига до депресиращото нещо да плащаш сума ти време и като погледнеш - плащаш първо лихвата, а до главницата още не си стигнал. И банките хич не обичат да оферират кредит с намаляващи вноски. Трябва да настояваш да ти дадат оферта. Между другото това наклони преди време и изборът ми на банка - двете големи, към които се обърнах за предварително одобрение, се правеха, че такова нещо като кредит с намаляващи вноски не съществува. По-малката банка ми го предложиха като вариант без да го изисквам. И в крайна сметка не сбърках с избора си. Малко по-горе бях писала, че една банка ме ухажва да рефинансирам при тях с адски неизгодна оферта. Тя е една от двете големи, в които бях кандидатствала първоначално Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 14:07 от Safiren

# 149
Safiren, много полезна информация! Коя е малката банка, при която сключи договора с намаляващите вноски и от която си доволна - ако може да споделиш?

Общи условия

Активация на акаунт