За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 88

• 24 576
  • 782
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
Спи с олекотена завивка и нощница. Като е по-студено навън, му слагам и тънко чувалче. Ни се отоплява стаята през нощта и често и през деня.

Не съм ползвала и възглавница против обръщане.

# 301
Аз никога не съм завивала с олекотени завивки(юрганчета) и подобни.Най-много с едно тънко одеалце,което обикновено изритва и спи отвита.
Спи по боди+клинче или с памучен ромпър.У дома е 22.5-23 градуса денонощно.
Абсолютно същите сме ние.🥰
На годинка и малко няма възглавница.

# 302
  • Бургас
Спи с ромпър, завита с нашата олекотена завивка, защото е при нас, на леглото. 😁
Ние също спим на студено - 17-18 градуса.

# 303
Спи си сам в стаята, и понеже няма кой да го завива по цяла нощ, му взехме пролетно-есенно чувалче. Спи с него и отдолу с ромпър. На 21 градуса Simple Smile
Не съм използвала възглавница до сега. На 1 годинка и почти 3 месеца е.

# 304
Сложное, разбирам те, в началото и аз бях много объркана кое, как, защо. Нещата наистина се нагасят с времето и с опита.
За спането, ако не се лъжа, СЗО препоръчват от началото да се спи по гръб, с главичка на една страна, без възглавница.
Акушерките след раждането обаче ни караха да слагаме бебетата на една страна и да подпирамв гръбчето с кърпа. И така да редуваме лява и дясна страна на всеки 3 часа. Обясниха, че това е точно против задавяне ако бебето повърне.
Аз го практикувах и първият месец след като се прибрахме в нас. Като стана на около 2м. малкият заякна и започна да избутва кърпата зад гърба си и да спи по гръб. За щастие той нямаше рефлукс и не се е налагало да използваме възглавници. Simple Smile

За спането, малкият е облечен с ромпърче а отгоре има зимно чувалче (2.5тог). Спи на около 20-21 градуса.

# 305
Ние имаме зимно чувалче 2.5тог обаче не ще да спи в него. Слагаме климатика на 24 градуса, обаче ще загинем, много е топло. Та купих днес едно олекотено и ще го тествам

# 306
Аз също бих загинала на тази температура,мъжът ми и на 19 ще погине.Пробвайте със завивка и да си спите на хладничко.

# 307
Ние имаме зимно чувалче 2.5тог обаче не ще да спи в него. Слагаме климатика на 24 градуса, обаче ще загинем, много е топло. Та купих днес едно олекотено и ще го тествам

Дали Или, може да пробвате чувалче с крачета, на някои деца повече им допадат. Simple Smile

# 308
Поради каква причина бяхте на ортопед ?
Да, по-горе написаха - прегледът при ортопед е задължителен през втория месец на бебетата - проверяват за луксация на тазобедрените стави.
Нашата педиатърка със стаж над 35 години погледна нещо в краката му и ми каза, че няма нужда и ще ни даде направление като стане на 4 месеца. Да се тревожа ли, че не сме ходили още

# 309
  • Пловдив
Прегледът при ортопед не е на око, интересно как е преценила дали има или няма дисплазия на тазобедрените стави? Ортопедите учат за това и специализират конкретно дя се занимават с деца.
Ранната диагностика на заболяването се лекува консервативно (с ортопедични гащички - Фрейка, или колани - стремена на Павлик), а по-късното откриване на заболяването може да доведе до хирургично лечение.
Аз със сигурност не бих пропуснала преглед при специалист.

# 310
И нашата педиатърка нищо не споменаваше за ортопед. На последния преглед (като беше на 4 месеца) попитах и ни дадоха направление. Имам познати, които въобще не са ходили.. Не знам вече за кое трябва и за кое не трябва да се притесняваме Grinning

# 311
  • Пловдив
Повечето педиатри дават направлени за ортопед на 6 месеца. Аз лично я заведох на 2 месеца на частен ортопед. Исках да я видят, понеже родих секцио, тя беше много едро бебе 4600 гр и да съм наясно как е, защото понякога стават родови травми, зависи как е извадено детето. Също така ортопеда ми показа как да правя гимнастика на всяка смяна на памперс, как да я нося правилно, в поза тип жабка, като за първо дете бях много доволна от насоките и съответно не толкова притеснена дали правя нещата правилно. След това я водих на 6 месеца, после на 1г (тогава ни каза ортопеда, понеже е висока за възрастта си и да следи ставите), после като проходи (към 1 г и 2-3 м) и след това я водих на 1г 6-7 м, защото куцаше. Имам познати, които само веднъж са си водили децата на ортопед. Аз за мое спокойствие я водих колкото е нужно.

# 312
  • Пловдив
Не подценявам практиката на никой лекар, но ако се вижда проблемът с просто око ясно е, че е късно. Прегледът при ортопед минава с ехографско изследване, с проверка на рефлексите, подвижността на ставите. Доста ортопеди препоръчват такъв преглед веднага след раждането /масово не се практикува из държавните болници/ и ако всичко е ок, тогава може да се пропусне този във втория месец. Факторите за дисплазия са много и повечето имаме поне един такъв, без да сме знаели /раждане секцио, първо дете, седалищно предлежание последния триместър, при многоплодна бременност, недоносени деца или такива с наднормено тегло и т.н. /
За мен прегледът при ортопед е един от важните, които не бива да се подминава с лека ръка, все пак костите и ставите ни трябват за цял живот.

# 313
Ами явно ще си го водя след четвъртият месец

# 314

Дали Или, може да пробвате чувалче с крачета, на някои деца повече им допадат. Simple Smile
И с крачета и без и все не е доволен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт