Образователен Говорилник: 12-та сбирка на Ордена на Кокичето

• 21 388
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Слава Богу, а аз мислех, че само ММ мандахерца духалка напред-назад...
Аш, намерете топла пилешка супа. С люто пиперче и малко лимон. Сгрява душата, сгрява тялото и е ненадминато помощно средство в борбата с течащи носове.

# 631
  • в страната на чудесата
Аш, защо не се приберете?

# 632
  • София
Аш, защо не се приберете?
Аз със сигурност го обмислях първата вечер, но семейството са ОК да се топлят с духалка Simple Smile

# 633
  • София
Аш, много е неприятно това, явно къщичките не са подходящи. В хотела и двата пъти имах обратния проблем - беше много топло при настаняване /но аз имам проблем с топлото, обичам да спя на студено/, та спирах въобще парното и проветрявах дълго.

Гадамер, мисля, че и аз улучих румънската ваканция в този петък, сигурно сега е празно, но пистите наистина не бяха добре обработени, поспестили бяха от нафтата. А не е редно при цена почти като в Австрия - ние почти всяка година караме в Австрия /с леко разнообразяване в Пампорово и в Боровец за 1-2 дни/, ами цената на картата в Банско е почти същата като в Австрия за 2 с 1 дете, а качеството не е същото /за разнообразие на писти и лифтове да не говорим/.
Ясно, че съм имала лош късмет с тази ваканция - както при Аш с къщичките, защото хотела няма този проблем /а дори и камериерките бяха постоянно с маски в хотела, наистина ми направи впечатление, че мерките се спазваха стриктно/, дяволът е в детайлите - виж как и двете сме с лошо мнение заради специфични условия. Simple Smile

# 634
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, разбирам ви. Ние също караме от години в чужбина, в началото бях wow, сега виждам и недостатъци. Аз в момента си разглеждам тотала - 7 нощувки в хотел, подобен на този, в който сме в момента, с подобно спа и храна, с два дни път в посока, с допълнителни 2 нощувки някъде по пътя или вариант със самолет и рент-а-кар - в никакъв случай няма да ни струва 1500 евро. Банско ми е на час и половина от София. Така че 70 лв карта за деня (100 лв, ако е за бърз достъп), не ми пречи. Има опции за карти за повече дни, в които цената пада. И като сравня с Боровец, където са най-лошо планираните писти...единствено, че е на 45 минути от София и че природата там е прекрасна. На Боровец пистите пред Рила са само за начинаещи, много къси и натоварени, като синята писта за всички учащи пресича през средата черната писта на Ситняковския лифт. Пълно безумие. На Ястребец няма опция да се кара само горе на платото, защото няма допълнителна седалка - като тръгнеш от отгоре, щеш не щеш тръгваш по Ястребец или Попангелов. Това са писти със сериозни червени участъци, а за да слезеш до долу на кабинка преминаваш през зелен ски път, в който сноубордистите и повечето скиори вървят пеша Hushed
Пампорово е по-добре планиран, за съжаление е далеч от София. Така че ако Банско се планира в точен момент (както казах, в момента е празно), не е толкова лошо. Има достатъчно писти, връзки между тях, седалки...

# 635
  • София
Боровец е супер ако се кара по червените писти на Ястребец без да се слиза до кабинката, иначе тези долу пред х-л Рила наистина са някакъв ужас, особено в натоварени дни.

# 636
Добър ден! Естествено, че имах пред вид конкретната тематика.

Велина и на мен ми е сантимент. Правили ли са му ремонт след покупката? Има особен дух и елегантност тоя хотел, въпреки ню-ню СПА-то. Храната е там нещото, което мен ме отказа. Как е сега?

Gadamer, може някой път да дадеш отзиви за хотели в чуждите ски курорти. Тъй като аз не карам, ми трябва някакво развлечение, докато другите членове на семейството се забавляват по пистите.

Моите са доволни от Боровец, но детето все още е с учител по трудните писти.

# 637
  • София
Аз пък съм фен на Маркуджик 3, особено ако е наваляла малко пудричка, няма да мръдна оттам Simple Smile

# 638
Ние в Австрия си наемахме апартамент, кола под наем, че да могат,които не са по пистите да бришат из района. Т.к. от няколко години ходим там, директно се договаряме със собственика ( че дори и глобата за превишена скорост ми плати човека).

# 639
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Алпите изборът е огромен. Най-бюджетни са австрийските ски курорти, после италианските, най-скъпо е във Франция и Швейцария (там не сме карали, само в Шамони минахме за един ден да се качим на  Aiguille du Midi, който е точно срещу Mont Blanc). Освен цената, има разлика и в разстоянието. 1600 км с кола е различно от 2000 км. Цена и разстояние прави австрийските и италианските зони по-предпочитани. Ние действаме като първо изберем ски зоната, което става чрез препоръка от приятели, после търсим хотел, който или да е на пистата, или да е до лифта, за да не се налага да ползваме кола всеки ден. В началото наемахме къщи, което си е добър вариант и много по-изгоден, но в последните години избираме хотели със спа и храна, защото не ми се занимава с готвене. Хубавото на Алпите е, че няма вариант да няма сняг, а ски инфраструктурата е супер развита и модерна. А бе хубаво си е, ама една ски почивка там ни излиза средно 7-8000 лв, имали сме и по 10 000. Като сложиш пътя, спането, храната, ски картите, да пообиколиш тук там, ресторантите, храната на пистата на обед...Ясно е, че може и по-евтино, дупе знае 2 и 200, ама има все пак един минимум. А и ние умножаваме х 4.
Да си призная, около 10 години караме в чужбина, но вече взе да ми омръзва този път. И със самолет сме ходили, но основно с кола. Тази магистрала от София до Любляна направо ми се повдига вече като си представя още един път да я мина. Ако нямаше Ковид, сигурно сега щяхме да сме в Италия на ски. Но пък ето - преоткрихме Банско, където иначе години наред не исках да стъпя зимата. Междудругото била съм в Кицбюел и през лятото и беше прекрасно ( като изключим цените, това е един от скъпите курорти, направо си е неприятно скъпо), та съм си набелязала маршрути в Алпите и за лятото. Който обича летни трекинги, китни хижи и села, фантастични гледки, Алпите са точното място. Имат страхотна не само зимна, но и лятна инфраструктура.

# 640
  • София
Гадамер, твоя пост все едно аз съм го писала. A на магистралата до и след Любляна сме ѝ свикнали, имаме си едно "капанче" за спане на 30 км. след Любляна в Ракек, с фантастична кухня и евтино преспиване. Обратният път така го организираме, че спим в Требнье преди границата с Хърватска и след това в рамките на деня пристигаме в София.

Днес, докато се возех по нашето Околовръстно, си помислих, че околовръстното на Белград може и да са го завършили...

# 641
Ние със самолет до Виена или Мюнхен и после с кола. Иначе си има нон стоп шатъли и не се налага да се използва кола само за да се стигне до лифта. А и е на границата с Швейцария. Като цени идваше по-евтино да пътуваме до Австрия, отколкото да ходим из САЩ. Канада отпадна поради нередовните полети, нищо, че имахме къща там.

# 642
  • София
Има доста места в Италия, които са удобни със самолет до Милано и след това рент а кар. Австрия ние правим на отиваме през Будапеща, а навръщане не спираме за нощувка, някак съм свикнала.
Вие ми говорите за астрономически суми, явно спите по 4-5 звездни хотели, защото примерно в Ливиньо, ski in хотел със спа ми излезна около 1000 лв със самолет и всичко (бях сама тогава с приятели), а не сме си готвили, само по заведения се хранихме.

# 643
Правили ли са му ремонт след покупката? Има особен дух и елегантност тоя хотел, въпреки ню-ню СПА-то. Храната е там нещото, което мен ме отказа. Как е сега?
Собствениците на Арте го купиха преди около две години някъде. Не е правен ремонт оттогава. Прокрадваха се слухове за разширяване на хотела с още едно крило и строеж на някакви водни съоръжения за деца.
За сега всичко е в застой /слава богу/, предвид и кризата. Храната се промени през годините и на нас ни е ОК, но не очаквай чудеса и някакво голямо разнообразие.
Иначе много, много се радвам, че има още три сродни души тук, които харесват хотела.

Аш, Садлейди, Фенси! Heart

За пръв път отидохме на Велина през....1999г. Голямата дъщеря беше на 4 г. И така 22 години поред, два-три пъти годишно. Колко бързо лети времето.
Няколко пъти сме решавали да сменим хотела и да разнообразим. Пробвахме с Арте, Двореца и Роял, както казах и в предходния пост, но до там. Повече експерименти не мисля и да правим. И реклама повече няма да му правя, ся да не се засилите всички натам. Не е хубаво, не ходете. Sweat Smile

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 12:46 от Фран

# 644
  • Отвъд алеята зад шкафа
Добре де, толкова години ходим във Велинград, изръшкали сме Роял Спа, Макси, Арте и още други, защо никой не ми е казал за този Велина? Сега го разцъках, изглежда много добре. Басейните топли ли са? Храната влиза ли в цената или е свободна консумация?

Общи условия

Активация на акаунт