Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 322
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
А защо трябва прозорецът да е нон стоп широко отворен? Достатъчно е да има леко открехнат прозорец в края на стаята или отпред до катедрата или пък всяко междучасие да се проветрява за по 5 минути.

# 181
  • shumen
Да,но госпожите са решили,че цял ден трябва да отварят.

# 182
  • Deutschland/HE
Не мога да повярвам, че учителите държат непрекъснато отворени прозорците, все пак и те са в същата стая. Най-добре е на всеки 20минути да се проветрява за 5минути и в междучасията през цялото време, като децата излизат от стаята.

# 183
  • Ямбол
Аз пък не мога да повярвам, че ако някой ученик каже, че му е студено и помоли да се затвори прозорец, учителят ще откаже.

При нас прозорец винаги е отворен, но е топло, дори горещо. Масово учениците ходят по къси ракави, парното е много силно, а и навън сега е меко времето. Случвало се е някой да помоли да затворим и веднага затваряме.

# 184
Абе не знам дали леко открехнат прозорец върши работа да се сменя въздуха постоянно.

При нас сме в голямо помещение, с маски, постоянно открехнат прозорец и ей на, имаме двама заразени един от друг, при тия условия е станало.

Сега стоим на течение като хахави.

# 185
Аз пък днес съм впечатлена от отговорното отношение на учителката на детето по БЕЛ.
Ходила е да си прави PCR (не знам поради каква причина, няма клинична картина) и е казала, че часовете няма да ги провеждат присъствено, а дистанционно.

Осмокласникът стои на постоянно отворен прозорец, каза, че не е студено.
При третокласничката отварят регулярно, като докато е затворен прозореца са на включен въздухопречиствател. Тя каза, че напоследък е изключително нетърпима жега в класната стая. Онзи ден се е събличала по тениска с къс ръкав.

# 186
Не мога да повярвам, че учителите държат непрекъснато отворени прозорците, все пак и те са в същата стая. Най-добре е на всеки 20минути да се проветрява за 5минути и в междучасията през цялото време, като децата излизат от стаята.
Сигурно не ви разбрах. Предлагате всяко междучасие целия клас да излезе в тесния коридор и там да се смести някак с класа от съседната стая ли?
Това е приложимо само ако са присъствено по един два класа на етаж не повече иначе дистанцията отива по дяволите.

# 187
  • Варна
Вкъщи като проветрявам не излизам от стаята, нито пък на работа. Мисля, че и в училище не е нужно. Чак пък толкоз, ще сложат якетата за 5 минути, докато се проветри, ако е чак толкова студено, все трябва да се отварят тези прозорци.

# 188
И тук опряхме до специалистите, които трябва да седнат и да сметнат колко куб. м . въздух трябва да има за един човек при престой за един учебен час и според размерите на стаята да дадат  допустимия максимален брой ученици. Както го смятаха за в ресторантите примерно.  За колко време се обновява въздуха. ...Ако класа е по-голям , може би трябва да се редува по половин клас през седмица....
Не знам. Разсъждавам си ...
Все трябва да се опита това или друго. Да променим ...нещо , като видим че не е ок. Ако повтаряме едно и също и резултатите ще са ни все еднакви.

# 189
  • Deutschland/HE
Нямам предвид да излязат в коридора, а на двора, на чист въздух. При нас часовете са на блокове и децата имат две големи междучасия след втория и след четвъртия час и да, всички излизат на двора! само ако вали силен дъжд не излизат, излизали са и на -5градуса. Играят, движат се, изяждат си закуската донесена от вкъщи. Това се отнася за всички, както за малките, така и за големите. На двора има дежурни учители.

П.С Дъщеря ми е десети клас и спазва тези правила. В училището до четвърти клас се спазваха също.

# 190
И тук опряхме до специалистите, които трябва да седнат и да сметнат колко куб. м . въздух трябва да има за един човек при престой за един учебен час и според размерите на стаята да дадат  допустимия максимален брой ученици. Както го смятаха за в ресторантите примерно.  За колко време се обновява въздуха. ...Ако класа е по-голям , може би трябва да се редува по половин клас през седмица....
Все трябва да се опита това или друго. Да променим ...нещо , като видим че не е ок. Ако повтаряме едно и също и резултатите ще са ни все еднакви.

каквото и да смятат, ако има едно заразно дете в класа, и по време на час, и в междучасие ще има други заразени. Повече или по-малко в зависимост от много фактори и честно казано колко ще проветряват няма да е основният. Като седят глава до глава, колкото и да им подухва(а то няма как е да много), пак ще се заразяват - няма шанс просто. Или трябва да се примирим с това, или всички трябва да са с маски нон стоп от влизане до излизане. Което пък явно не работи, се вижда от примерите тук

# 191
Те са го сметнали и дори има стандарт за това

https://www.rehva.eu/rehva-journal/chapter/ventilation-rate-and- … -risk-of-covid-19

according to ISO 17772-1:2017 and EN 16798-1:2019 -   8–10 L/s per person) in meeting rooms and classrooms.

Оттук всеки може да сметне обема на класната стая в куб. дециметри (литри) и да прецени според броя на хората вътре колко пъти трябва да се смени нацяло въздуха й за 40 мин. (2400 s)

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 14:52 от Cygnus

# 192
Днес анкетата за тестването на учениците с антигенен тест достигна и до нашата гимназия. Тъй като беше доста неудачно зададена (съобщение в школо.бг, а отговорите - като коментари), имах възможността да видя нагласите. Честно казано, изумих се. Към две трети са "не", някои с аргументи "Целта на тоя тест ще върнат децата по домовете! Твърдо НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! Здрави деца няма какво да ги тествате. В МОН да харчат парите ни за нещо друго!", "Не, не съм съгласна. Всеки родител е достатъчно отговорен към децата си и себе си и ако има притеснение ще се обърне към личен лекар или лаборатория.", "Не при никакви обстоятелства!". Имаше и въпроси - този тест кръвен ли е? Но иначе са "не".
Това е положението. Присъствено да сме, ама да сме контра на каквото и да било усилие да имаме по-безопасна среда. Аз лично, а и детето ми (тя е пълнолетна вече) предпочитаме дистанционно обучение заради безопасността, но се подчинихме на решението да ги върнат в клас, за да не компрометираме подготовката в последната учебна година. Нямаме нищо против да бъде тествана, въпреки че се чувства напълно здрава. Само че идеята ще бъде изпортена, ако 2/3 останат нетествани. Това в гимназия, където според доклада от училището, към 10% от учениците в епизода на предишното присъствено обучение изкараха кой ковид, кой "нещо" (да кажем, с достатъчно отговорни към децата си и себе си родители наоколо).

# 193
И аз не намирам логиката в тоя отказ, от хора, които твърдят, че държат децата да учат присъствено. Не разбирам какво ги притеснява, смятат, че детето им ще се окаже положително и ще трябва да си остане в къщи ли... Ако е положително не е ли по добре да си е в къщи, а не да ходи в училище, а ако и другите деца са проверени, няма ли да са по спокойни и да изкарат по-дълго присъствено. Странни хора.

Аз все пак питах детето, тъй като трябва в неговия нос да бъркат и честно казано, щом толкова много хора се държат като смахнати, само да беше казало, че не иска, хич нямаше да го убеждавам,  щях да откажа и толкоз. Ай сиктир, то се опитваш да се държиш отговорно, а насреща ти някакви малоумия, губя всякакво желание да пазим когото и да е.

Но то каза, че няма нищо против, така че отговорихме положително.

# 194
  • София

каквото и да смятат, ако има едно заразно дете в класа, и по време на час, и в междучасие ще има други заразени. Повече или по-малко в зависимост от много фактори и честно казано колко ще проветряват няма да е основният. Като седят глава до глава, колкото и да им подухва(а то няма как е да много), пак ще се заразяват - няма шанс просто. Или трябва да се примирим с това, или всички трябва да са с маски нон стоп от влизане до излизане. Което пък явно не работи, се вижда от примерите тук
Не мога да се съглася с това. Групата студенти, в която имахме случай беше от 46 човека. Учиха заедно от 1 септември, в зала без дистанция, умерено голямо, но в никакъв случай разточителна. Ако стоят на чина - може и без маска, в коридора със. Съответно никой не носеше маска никъде, ние преподавателите също. На 10 октомври един от групата си направи тест, защото имал 37.2. От там - цялата група и всичкия персонал имал контакт с тях за последните 48 часа - резултат - студентът и съпругата му, с която са в една група заразени, всички останали не, вкл. не бяха и децата им. Единствената мярка беше - максимално отворени прозорци.
Имахме същия случай в градината на малката - дете със симптоми и положителен тест - единичен случай и за градината и за семейството.

Общи условия

Активация на акаунт