Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 958
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Новата такса е голямата изненада. Доколкото разбрах за първи клас трябва да е 10 500. Дано 12к да е само за ПУК или да има опция за избор, макар че се съмнявам по-големи ученици да искат да са на училище до август.

Аз клонях повече към Питагор, но накрая избрахме СС по съвсем практични причини. Притеснява ни много новата локация на Питагор и мръсния въздух в района. Получихме от тях и много противоречива информация относно ремонта на бъдещата сграда - цялостно или частично ще бъде завършен до 09/2021, какво ще се случи с двора, огради и т.н. Вероятно са възможни и трудности около намирането на качествени преподаватели поради разширения прием тази година, засега липсва и яснота за случващото се след 4 клас. Събраха се повече въпросителни за съжаление.

Чак сега изчетох новата тема и оставам страшно изненадата от новината за БШ. Миналата година поне имаше и стандартен прием на два класа в ПУК и тайно се надявах да продължат в тази посока. От разговорите с родители съм останала с впечетлението, че повечето са много доволни от обучението в класическите паралелки тази година (в това число и ние).  Интересно как ще продължат децата в първи клас и какво е наложило странното решение да продължат само с прогресивни класове...Expressionless

Аз съм в шах, основно от това, че се информирам от форума за новите условия. На нас ни казаха 10500 за 1 клас. Дори да е само за ПУК е редно да ни кажат, именно за да не се чудим по форуми. Според мен вариантите са 2:
1. таксата досега беше 9500 (не я качиха миналата година заради ковид) и сега я качват на 10500. Искат да я качат плавно до 12k-но догодина, няма как наведнъж с 3к. А новите ученици са нови все пак и е по-вероятно да приемат нови условия.
2. наистина е само за ПУК, именно заради летните месеци, а и Монтесори материали са най-много при малките и най-скъпи.

Вторият вариант е по-приемлив, една година на висока такса се преживява. Лично аз лятото не бих го пускала на училище, или ще избера за 2-3 седмици някакво по-различно. Но не всеки има варианти.

При всички положения ми е странно и ме притеснява това постоянно покачване. Ми те след 5г ще са двойни таксите, ако средно с 1000-2000лв растат. Знам, пазар е, ама както е писано тук- нашите заплати почти не мърдат и скоро луксът ще е твърде голям...

Явно за да обявят такива такси интересът е голям въпреки или заради прогресивните паралелки. Аз лично не вярвам да ги напълнят, но да видим.

А тези 2 класа изцяло външни ли ще са, от детската градина нали също идват деца?

Бтв идеята на училището вече е да си там от 3 годишен до 18 годишен- ДГ, основно, гимназия. Което отваря въпроса доколко ще ги подготвят за НВО. Увекинд май бяха на същата схема, кой друг? Азбуки?

Вие какво мислите за това в един комплекс от 3 до 18г?
Те си казаха за това, че спират приема на класически паралелки, мисля последна година ПУК имат от детската градина и от 2022- само прогресивен ПУК (самата ДГ няма да има трета класическа група, само Монтесори- поне така знам, да не подведа някого).
Но за тази странна такса 12к е новост за мен Sad изобщо разочарова липсата на прозрачност.

Lee, вие къде записахте детето- нали Вие бяхте приети в СС и Питагор? Или оставате в БШ?

# 151
  • Пловдив/София
Дано е щастливо детенце в СС. Поздравления още веднъж Simple Smile

# 152
До колкото знам от друга моя позната, четвъртокласниците са една паралелка от общо 4 деца, не знам как и в този формат не могат да обърнат внимание на едното 🤪

melindak,
Моя позната тази година си премести детето от ПУК на Иззи във Фюжън. Детето й не успявало да се ангажира с материала, следователно губи интерес, не взима участие, върви на зле, а учителите услужливо пък не се и стараели да променят случващото се.
Интересно... поради същата причина наши приятели преместиха четвъртокласник от “Фюжън”. Преди това имаха лош опит с “Петър Берон” и сега са в държавно училище + частни учители по математика и български.

# 153
  • София
Миналата година беше в 4 клас с други деца от Петър Берон. Това се възмущаваха нашите приятели, че просто са го квалифицирали детето, че не се справя и не са положили усилия да променят това.

# 154
  • Пловдив/София
Да споделя няколко думи за ОТ. Отидох с нагласата за ужасна база и страхотни учители и програма (по отзиви от форума). Излязох с почти обратите впечатления Simple Smile) Базата им си е супер- много зеленина, много площадки за игра, влакове, децата бяха УАУ. Вътре широки стаи, малко студено, но сигурно защото уикенд. Само гадно е, че на няколко метра (съседен корпус) има много боклуци и цигани/майстори- много гнусно беше (а аз не се впечатлявам по принцип). Но децата не могат да ходят там така или иначе.
Откъм програма за първи път виждам презентация по самото учебно съдържание- с подробности, примери. Очевидно е, че обучението е приоритет (както трябва да бъде) и си разбират от работата. Тук да вметна лирическо отклонение- припомних си единствената петица по БЕЛ- когато се учи теория на граматиката (как се наричат разни морфеми и не знам си какво). Винаги съм се чудила защо побъркват децата с тази теория, като ако просто прочетат няколко книги, интуитивно разбират правилата за писане. Поне аз ако трябва да ги цитирам- не мога, но мога да открия всяка грешка. Та, мразя я тази суха теория, но тук неприязънта е към МОН„ ОТ не са виновни, че това трябва да преподават. Уви остава впечатление за много суха материя и досада.
Учителите и директорката нито ме впечатлиха, нито отблъснаха, но това е много субективно.
Единственото, което ми е като червена лампичка, са тези часове по 50 минути. Специално попитах дали няма кратка пауза за първи клас поне- не, просто сменяли дейности, да не им омръзва. Свиквали със седенето. Да, ама неслучайно има изискване за максимум 35 мин за малките. Много си е 6 блока по 50. И излизане само по обяд, евентуално следобед за закуска, защото трябвало да се учи Simple Smile Така си е, но децата учат в свободна игра не по-малко, отколкото в структурирана среда...говорим за 1-2 клас все пак, не за 5-7ми. И междучасията са само 3 (поправете  ме, ако не съм разбрала)- за плод, обяд, следобедна закуска. Но пак да кажа, храненията под строй са структурирано време, кога остава време за тъпеене и игра, освен част от обедната (поне е дълга- 70 мин).
В повечето ЧУ са по 35 мин часовете, нали? После има кратки междучасия?

А да, впечатли ме отстъпката за второ дете- 30%. И таксите са по-човешки, та за хора с две деца е идеален вариант.

Това са впечатленията, да завърша, че отидох с много високи очаквания, защото не съм срещала негативни коментари май само за това училище. Така че е нормално да видя и леки минуси, но общите впечатления са добри. Определено повече ми хареса от КО (според мен са един тип училища, затова не сравнявам с Изи например).
Не искам да ми обяснявате как в училище само се учи и колко съм зле да мисля за междучасията, нека си седи като информативен пост, ако може.

# 155
Днес е първи ден на детето в Цар Симеон-ще прекара два дни в училището да видим как ще се чувства, преди да решим дали да я запишем, Имам притеснения, защото не е толкова социална, притеснителна е, в държавната градина имаше някои проблеми с деца, които искат да се ...доказват да кажем,  и затова и се насочихме към частно училище. Не искам да я стресираме и със сложни приеми, тестове и тн.

Ако тук нещата не са ок и не се чувства добре, ще проверим и в другото частно уилище в Банкя ... така че ще съм благодарна за мнения и препоръки ако сте били в такава ситуация. Аз стискам палци днес да мине всичко добре в Цар Симеон.

# 156
Изобщо не са един тип училища КО и ОТ. Съвсем различен тип са.

# 157
Ако има 6 блока, трябва да има 5 междучасия. Иначе излиза, че два блока са слети и стават 100мин. без пауза.
Мунчо, успех на детето!
Ако е притеснително, най-голяма роля ще играе учителката, за да изгради колектив и да впише всички деца в него.

# 158
Като видна махленска клюкарка, в ФБ Майките на София се заформи поредната дискусия за ЧУ. Има няколко доста негативни коментара за ИЗИ, както и един за "изчезващи" деца от СС Wink

На който му е любопитно: https://www.facebook.com/groups/435920013231489/permalink/1848593991964077/

# 159
  • Пловдив/София
Изобщо не са един тип училища КО и ОТ. Съвсем различен тип са.
Защо, Мецане? Сигурно си прав, по-навътре си. Моите впечатления са бегли- залагане върху класическо обучение, с много мат и англ, никакъв акцент върху изкуствс или артистичност, сходни сгради (тип стари на БАН), поносими такси. Прекрасна алтернатива на ДУ с много добро усвояване на материала. Старание за НВО. Но далеч от иновации, Монтесори, изкуства тип Изи или Фюжън. Повърхностно е, признавам, моля те сподели конкретни разлики. Интуитивно е моето до голяма степен.
Дъждец, преди часове като физическо и музика сменят стаята, но не е междучасие официално май.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 11:09 от Пипи2013

# 160
  • София
Нека да стои поста на Пипи, ще помоля и аз, напълно информативен е и верен във всичко. Напоследък получавам страшно много запитвания за ОТ, а тук си е събрано всичко.

# 161
Ама те ОТ са "старо" училище. Монтесори, прогресив и рекламни иновации търсете в начинаещите или тези със сменени директори и собственици грам неразбиращи от образование. Wink Сами си правете изводи за причините.

Абе страшно е забавно във фейса... Има потребители, които са си плюли в устата и повтарят едно към едно характеристики за някои личности, които съм чувала от много близки приятели. 

# 162
Ама те ОТ са "старо" училище. Монтесори, прогресив и рекламни иновации търсете в начинаещите или тези със сменени директори и собственици грам неразбиращи от образование. Wink Сами си правете изводи за причините.

Абе страшно е забавно във фейса... Има потребители, които са си плюли в устата и повтарят едно към едно характеристики за някои личности, които съм чувала от много близки приятели. 

Споделете какво пише за тези, които не са членове на групата...

# 163

Споделете какво пише за тези, които не са членове на групата...

Аааа, не мога да преразкажа толкова постове, а и емоциите на потребителите трудно ще усетите.

# 164
Кое е другото частно в Банкя? Фоти ли?

Общи условия

Активация на акаунт