Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 38 782
  • 777
  •   1
Отговори
# 135
@chortiz разбра ли как се изчислява таксата за вход? Ако не си, погледни в закона, а и тук много се писа. Ако въобще не живеете там, плащате само гласуваната сума за фонд ремонт съгласно размера на идеалната ви част. Това е.
 Но ако поради някаква причина няколко пъти месечно ходите там - при нас се разбрахме да се плаща такса за един човек - 4-5 лв, плюс фонд ремонт. За да не клюкарят и да не опяват вампирките.... Общо взето наистина не става с лошо, не се ядосвай и не ги мисли. Ако имаш съмнение обаче, че се мами и се краде от общото, говори и с някой съсед.

Относно асансьора на втория етаж има ли право някой да ме лиши от правото ми да го ползвам??? Дори и Събранието? Малко се съмнявам... Ако дори един човек иска да го ползва ще го отключат и ще пеят. Ако щат не чипове, а компютри да слагат в асансьора, да си изчисляват таксите както могат. Аз съм собственик и част от този асансьор е моя. Ще си го ползвам ако искам.
Като смятат ремонти и ГТП на асансьора, нали всички го плащаме? Защо ще ме лишават от правото да го ползвам тогава?

# 136
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
защото освен ГТП и ремонт, което е разход от общия "фонд ремонт" има и месечна такса, която се плаща на асансьорната фирма и разходи за ток за асансьора.
ще отключат и ще пеят, а ти ще плащаш и ще пееш, ако искаш да ползваш. иначе - не.

между другото, в ЗУЕС няма освобождаване на 1/2... етаж от месечните такси за асансьор.

# 137
За да се спре на първия етаж, трябва всички от етажа да са съгласни. Единодушие да има. Според мен.
Плюс решение и на ОС де..да мине и през тях. Ако всички останали от горните етажи са съгласни, защо пък не.

# 138
... Относно асансьора на втория етаж има ли право някой да ме лиши от правото ми да го ползвам??? Дори и Събранието? Малко се съмнявам... Ако дори един човек иска да го ползва ще го отключат и ще пеят...
Всъщност, съседите от етажа, с отказа си да плащат таксата, я лишават от правото й да ползва асансьора.
А и може би и тя самата, докато не е забременяла и се е сетила, че ще й трябва Simple Smile

Мисля, че по-коректното разсъждение е, че всички етажи ще плащат и ще пеят, пък ако щат да го ползват или не.

# 139
защото освен ГТП и ремонт, което е разход от общия "фонд ремонт" има и месечна такса, която се плаща на асансьорната фирма и разходи за ток за асансьора.
ще отключат и ще пеят, а ти ще плащаш и ще пееш, ако искаш да ползваш. иначе - не.

между другото, в ЗУЕС няма освобождаване на 1/2... етаж от месечните такси за асансьор.

Това защо го написа? естествено че ще плащаме ако го ползваме, какво лошо в това, въобще не съм си и помисляла обратното, +5-10 лева месечно, голяма работа.
Belle, обади се на асансьорния сервиз и ги питай те какво ще ти кажат по въпроса. След това домоуправителя, а ако не се съгласят да ти осигурят достъп до асансьора - и в общината. Обзалагам се, че ако си достатъчно упорита ще ти го пуснат.
Аз също съм на втория етаж, не ползвам асансьора, но доста често ми е трябвал. Не съм се замисляла, че наистина никой няма право да ме ограничава и да ми забранява да го ползвам.

# 140
Преди 2 години и половина, когато взеха решение да го спрат, ние още ремонтирахме, даже не се бяхме нанесли. Направиха анкета във фейсбук групата, в която да гласуваме собствениците от първия етаж. Аз още тогава казах, че някога ще ми се наложи да свалям количка и искам да си плащам, въпреки че не го използвам за момента. Другите обаче не искаха и в крайна сметка “мнозинството” спечели. Може би трябваше да се поинтересувам дали е достатъчно основание това, при положение, че ние не сме съгласни. Със сигурност ще опитам всички варианти преди да се откажа.

# 141
Няма гласуване по етажи! Вие какво..държава в държавата ли сте, етаж в блока със собствена автономия ли /на етажа/?
Grinning

Събират се всички на общо събрание и решавате.

# 142
Който не знае и не пита, когато му е времето, сега се чуди какво да прави 😃.
Ще инициираме едно събрание и ще видим какво ще правим.

Благодаря за включванията и съветите! 😊

# 143
  • Сф
Касиер и домоуправител не е желателно според повечето юристи да е едно и също лице.Заради контрола на средствата и тнт.Но понякога се налага ,а и при по- малка етажност е удобно.И аз знам за няколко случая,защото на никой не му се занимава и става 2 в1

# 144
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз бях домоуправител и касиер, но имахме и контрольор.
важно е да има страничен поглед и контрол, да не е 3 в 1. Simple Smile

ана николова, явно съм сгрешила, но ако прочетеш в предишния си пост, ще видиш, че никъде не си писала, че плащаш или нямаш против да плащаш месечната такса.
 Simple Smile вижда се само силното ти желание да ползваш, защото плащаш ГТП и ремонт.

# 145
Сгрешила си, да. Нямам нищо против да плащам, дори го правя предварително за по няколко месеца.
 Belle също не е казвала, че не иска да плаща.
Въобще не виждам нищо лошо в плащането, когато таксите са изчислени правилно според закона. Проблемът който наблюдавам е, че много хора се поддават на манипулации и не си знаят правата.

# 146
  • София
Здравейте, ползвате ли някакъв сайт, апликация или подобно за улесняване на обмяната на информация между съседите, контрол на касова книга и т.н.
На мен това https://vhod.expert/ ми се струва много готина идея, но май още не може да се ползва пълноценно.

Ако знаете нещо с подобни функции, моля препоръчайте ми.

# 147
Не е удачно. Като се затрие инфото какво правим?
А и искат такси.

Ние си пишем в тефтера. Имаме доста възрастни хора които не ползват технологии.

# 148
  • Къде ли не
В нашият блок, след като разкарахме крадливата бивша домоуправителка, на правихме управителен съвет от трима души. Изпълняваме функциите на домоуправител, касиер и техническо лице  и то безплатно. Горе долу сме взаимозаменяеми и нещата вървят добре. Спазваме всички правила за общи събрания, отчети и събиране на такси. Таксите се събират официално веднъж в месеца и са сбор от режийни и "фонд ремонт и обновление". Винаги има таблица с подробна разбивка и няма скрито - покрито. Фонда ни е малко по - малък от обявеното в закона, но и имаме и един наем, който влиза там. Не е толкова трудно като се прилага закона и има кого да попитаме, ако нещо не ни е ясно!

# 149
  • BG
Има чипове, които са с брой импулси. После се зареждат при домоуправител срешу лев и 50.
Това е добро решение, което може да се доусъвършенства като цената на импулс да е обвързана с етажа,
на който живее ползвателя на асансьора. Smirk

Тази идея е свързана с използването на повече ток, когато ползвателят живее на по-висок етаж ли е?

Общи условия

Активация на акаунт