Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 38 881
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
Сега ? е
Гараж имат ..спират си вътре кола + пред гаража си! спират 2 ра кола , нали правилно разбрах?!
Имат ли нейде из този двор ре платено паркомясто...НЕ доколкото става ясно.
Значи са в нарушение!
Какво може да направиш и да си в закона.
Искаш общо събрание с дневен ред паркиране в двора и пред гаражите. Обсъждате го пишете си протокол. Ако сте взели с необходимия кворум , че това не може да бъде така.
Като паркира въпросната персона пак така след взетото решение, Ти си в пълното си право да се обадиш и да викнеш паяк да я дигне , като им показваш копие от протокола.
Така докто не се научи!. След 2 рия паяк се научават като олекнат 130+ лева. много бързо свикват Wink

# 271
Не чети ЗУЕС.
Казусът ти е по ЗДвП...чети там и питай в КАТ.
Аз не съм шофьор, не познавам ЗДвП.

# 272
Сега ? е
Гараж имат ..спират си вътре кола + пред гаража си! спират 2 ра кола , нали правилно разбрах?!
Имат ли нейде из този двор ре платено паркомясто...НЕ доколкото става ясно.
Значи са в нарушение!
Какво може да направиш и да си в закона.
Искаш общо събрание с дневен ред паркиране в двора и пред гаражите. Обсъждате го пишете си протокол. Ако сте взели с необходимия кворум , че това не може да бъде така.
Като паркира въпросната персона пак така след взетото решение, Ти си в пълното си право да се обадиш и да викнеш паяк да я дигне , като им показваш копие от протокола.
Така докто не се научи!. След 2 рия паяк се научават като олекнат 130+ лева. много бързо свикват Wink

да, сега четох закона - само това мога да предприема. А всъщност е по-зле, отколкото си мислите - те имат и платено парко място, и гараж. На паркомястото им беше досегашната кола, а гаражът празен. Това - както си решат. Сега с втора кола пак гаражът им е празен, а втората кола пред него, щото не й се вкарвала колата в гаража. А аз искам да си ползвам моя, ама едва влизам в него... Прочетох за глобите, да. Дано съседите проявят разум и гласуват адекватно. Но ако не го направят, може реално всеки да почне така и тогава вече ще стане брутално...

п.с. и сега се замислям дали ударно да не се оплача от всичко наведнъж, че тези не са се спрели, откакто са тук - първо имаха котка, която по покрива идваше на терасата ми, буташе саксиите и ядеше храна, ако открие(а аз съм на 5ти последен етаж и не очаквам някой да ми яде мезето, докато съм влязла за чаша вино). После изчезна, дойде куче, което лае и в 5 сутринта, и в 11 вечерта. Заградили са си половината коридор на етажа с врата. И сега това с паркирането. Имат 2 апартамента - в началото крещя, че ще плащат като за един, после явно разбра, че е против ЗУЕС и за 3 години назад плати за два. Ама по другите въпроси докато не подам някъде оплакване, явно няма да се спрат...

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 13:26 от fairytale lady

# 273
За мен са излишни драми това.
Колите стават все повече. Места за паркиране почти няма.
Всеки си намира варианти..Wink

Паякът вашия протокол ли ще гледа? Не мисля...
Имат си наредба те. Работят по нея. Не по протоколи на ОС.

# 274
За мен са излишни драми това.
Колите стават все повече. Места за паркиране почти няма.
Всеки си намира варианти..Wink

Паякът вашия протокол ли ще гледа? Не мисля...
Имат си наредба те. Работят по нея. Не по протоколи на ОС.

т.е. според вас да си оставим всеки да прави, каквото си иска? То къде отива смисъла на всякакви наредби и закони тогава? Който иска да живее на село по собствени правила, може да иде на село. Но в града няма как всеки да си безчинства - именно защото сме много хора

# 275
Абе закона за движение по пътищата май не регламентира паркирането пред гаража в двора....
А кучето и котката не разбират от общо събрание - ще лае кучето и преди 5 часа, защото му се пишка...
Но пък са длъжни да им плащат такса за домашни любимци /подсказвам/...
Май най-бързото решение е "Каско" и да паркираш както искаш, а не както можеш.

# 276
Моля, не ми слагай думи в устата. Не казах че всеки може да безчинства.
Написах, че вашия протокол едва ли ще хване ред пред паяка.
Написах да питате в КАТ, да проверите в ЗДвП и в местните наредби, уреждащи паркирането.
Няма лошо, направете си протокол. После на кого ще го показвате обаче този протокол?
Друг вариант е негаторен иск по чл.108 от ЗС, пред съда...да осъди съсида да спре да паркира там, защото ви пречи да упражнявате правото си на собственост.
Този 'двор" не е ясно с какъв статут е...улица ли е, вътрешен ли, зелена площ ли, друго ли.

# 277
Моля, не ми слагай думи в устата. Не казах че всеки може да безчинства.
Написах, че вашия протокол едва ли ще хване ред пред паяка.
Написах да питате в КАТ, да проверите в ЗДвП и в местните наредби, уреждащи паркирането.
Няма лошо, направете си протокол. После на кого ще го показвате обаче този протокол?
Друг вариант е негаторен иск по чл.108 от ЗС, пред съда...да осъди съсида да спре да паркира там, защото ви пречи да упражнявате правото си на собственост.
Този 'двор" не е ясно с какъв статут е...улица ли е, вътрешен ли, зелена площ ли, друго ли.

написах, че е вътрешен двор, в който има паркоместа(регламентирани и закупени от някои собственици на жилища), зелена площ за децата и оттам се влиза в гаражите, също закупени от някои собственици - всеки гараж е с индивидиален вход, един за друг са залепени и спирането пред някой от тях затруднява влизането в съседните поради скицата на двора - просто няма къде да се маневрира, за да си изправиш колата - срещу тях са паркоместа. площта извън паркоместата реално е общи части на кооперацията. Това според мен включва и частта непосредствено пред гаражите. Т.е по закон никой не може да паркира там, независимо дали пречи или не...

Абе закона за движение по пътищата май не регламентира паркирането пред гаража в двора....
А кучето и котката не разбират от общо събрание - ще лае кучето и преди 5 часа, защото му се пишка...
Но пък са длъжни да им плащат такса за домашни любимци /подсказвам/...
Май най-бързото решение е "Каско" и да паркираш както искаш, а не както можеш.
така е, животното не разбира колко е часа, но пък от друга страна май не е редно да се шуми по това време(независимо купон, къртене или лай е), защото ние имаме право да спим. В общината, проверих, се подава жалба - и предупреждение да получат, поне да знаят, че няма да ги оставя да ми се качат на главата. Аз мога и всеки ден да пускам жалба, ако се наложи...

# 278
  • Sofia
Извинявайте, но никъде, в никой нормативен акт няма записано с колко маневри един човек е допустимо да влиза в гаража си. Има само записано - имате ли достъп или нямате достъп. Вие определено имате достъп до гаража си. Никъде няма определено, че човек трябва да има достъп с една или десет маневри.
Аз не виждам снимката, но е много важно и да се уточни дали мястото пред гаража във въпросната кооперация не е обща част част (т.е не фигурира като заплатена площ към гаража), която принадлежи на всички, защото същото нещо е и с апартаментите - това, ча имаш собственост и външна врата, не означава, че коридора пред вратата ти е лично твой и имаш правото да го завземаш.

По отношение на ЗДвП, ако гаражите и паркоместата са частна собственост, няма как да ги отстранят законно общинските паяци, защото до колкото разбирам автомобила не е на общинска земя (тротоарите около сградите са такава). Но не пречи да повикаш приятел с паяк, който да я закара до наказателен паркинг и да я остави там Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 00:50 от julian

# 279
Следя темата за полезна информация или по-трудни случаи за разрешаване по отношение на общите части, общо казано, защото сме малък вход като отделен адрес, нямаме домоуправител, т.е има един възрастен съсед, който се занимаваше/занимава с много от практичните проблеми, които имат нужда от по-бърза реакция, а аз съм касиер - и всичко това в продължение на 15г., без допълнително възнаграждение. Но, в нашия случай, като цяло, съседите са разбрани -  от 20 апартамента, собствениците са 15 и ако някой си направи труда /в случай аз/ да им напомня за дължими суми, някакъв ремонт, те са ОК, плащат. Но, всичко това може да се приеме като по-частен случай.

По отношение на паркирането в съответния двор - сигурно законово сте в правото си, може би има нарушение, въпросът е, освен многото маневри за паркиране, колко още много усилия ще изхабите, за да се намери адекватно решение, от съответната институция и да бъде законово.

Защо го пиша това, не за да ви откажа от правилни действия, разбира се - пред нашия вход/самостоятелен адрес, на тротоара също се паркират коли - едната е "скъпарска", от време на време /през ден-два/, когато собственика на офиса, който е част от общия имот идва на посещение, а другата е 2-ра кола на хора, собственици и на апартамент и на гараж, в който е 1-та им кола. Тротоарът се води "наша" собственост, т.е ако се разруши, счупят плочки или има други проблеми, ремонта си е за наша сметка. Синът ми, млад ентусиаст /не казвам, че не е правилно/ беше звънял на "паяците" за "скъпарската кола" 1-2 пъти, защото според него, а и аз мисля че  по закон паркирането на тротоар не е законно - ами никой не го отрази, т.е нямаше никаква реакция от отговорните органи. За другата кола - пред гаража, аз говорих със собственичката, тя каза че това са инциденти случаи, когато трябва да зареждат тази кола, т.е. да използват електрозахранване от техния гараж. Но, те са хора, които винаги са готови да платят суми за общите части без проблем.

Така че, относно казуса с паркирането по тротоари, пред гаражи, с празни гаражи, създаването на трудности за другите ползватели на определено/ограничено пространство, надали ще се намери адекватна намеса от отговорни за това институции. Не звучи оптимистично, ама май реалността ни е такава - много закони, наредби, съществуващи само на хартия, а контрол върху изпълнението им - никакъв.

# 280
вероятно си реших проблема с влизането в гаража(от 5 дни я няма колата им там) - снимах, тя точно в този момент беше и лекичко пред моя гараж, плеснах снимката във вайбър групата на входа с молба предварително да ме извинят, но понеже ми е трудно да си влизам в гаража, и моята кола ще стои отпред. Което затруднява няколко души. Пак не им става невъзможно да влизат, но им е трудно, както на мен. На втория ден след поста колата изчезна, пък съседите чувам са тук, т.е. не са на път нещо... Това все още не ме е отказало да подам сигнал, че са усвоили едни 15м2 общ коридор, на който реално всеки апартамент плаща данъка, но да намеря време...

# 281
Здравейте!
Родителите ми живеят на първи етаж в блок с 18 апартамента с два входа.
Преди два месеца ми се оплакаха, че мивките и тоалетната не могат добре да се оттичат. След взети стандартни мерки от наша страна като препарати и отпушвания с жила, ефект нямаше никакъв. Положението стана много зле, разнесе се нетърпима миризма на канал из целия апартамент. Беше невъзможно дори да се спи защото към 8 часа вечерта, миризмата беше адски силна. Освен това изби и голяма влага на стената която граничи с банята и тоалетната.
Обърнаха се към домоуправитела на входа за съдействие и такова им беше отказано под предлог, че сме имали теч, проблема бил при нас и ние трябва да си го оправим.
Тъй като не ставаше вече да се живее нормално в апартамента, извикахме фирма която почиства общите канали.
Т. е. почистиха шахтата пред входа като от там извадиха гащи, чорапи, памперси...
За тази услуга родителите ми заплатиха сумата от 150 лева.
От тогава проблем с канала и миризми няма, остана влагата по стената но предполагам, че е въпрос на време да изсъхне.
Домоуправитела отказва да възстанови разходите по почистването на родителите ми. Блока е на 25 години и никога не са викали такава машина за почистване.
Всеки месец събират общи пари по 10 лв, за ремонтни дейности и постоянно правят ремонти като покриви и смяна на дограми и други козметични ремонти , като разбира се, родителите ми се включват в тези ремонти.
Посъветвах ги, за година и три месеца да не плащат на касиера сумата от 10 лв за ремонт, за да си ги прихванат.
При което повечето живущи във входа се настроиха против тях.
Въпроса ми е :правилно ли съм ги посъветвала?

# 282
Добре че си имате вайбър група.... ние нямаме, а мисля би било улеснение и удобство.

Ако решиш за заграждането на общата част - това е в нарушение на ЗУТ, жалбата може да адресираш до кмета.

На мен нещо взе да ми писва да съм касиер. Принципно не ми тежи, обаче едни тарикати има, които още малко ще ги изтърпя. Останалите са много коректни, когато съм звъннала, дават веднага, други дори идват те да ми носят парите, като дават и за два месеца направо, един даже за година предплати.
Само тия тарикатеят, имат да чистят едни стари пари за две години, на събранието октомври обещаха, че ще ги издължат, когато мина и попитам за тези стари задължения, се казва другия месец, като се върне мъж ми от чужбина....ми върна се льольото, но пак не се издължават.
Друг съсед пък отказа да дава, докато тоя тарикат не се издължал. Даже не ми отваря като звъня. Разбирам и него, има право донякъде, ама и аз не си умирам от кеф да ходя по етажите и да звъня по вратите, в крайна сметка...

И ще взема да им хвърля тефтера накрая, един ток по 2 лева на месец само плащаме, пари има да стигнат за 20 години напред за ток....и да се оправят.

Гьонсурати като тариката мразя аз.

Редът го знам какъв е. Ама исках само да измрънкам.

# 283
teta75 имахме една съседка - не беше платила сума около 50 лв., но се подразбра, че ще се мести. Не отваря, очите не й виждаш.
Пуснахме й една покана от Домсъвета със срок 14 дни да се издължи с обратна разписка, писмо по пощата. Цъфна с получаването на писмото Simple Smile и си плати съответно.
И си съвсем в правото си да изберат друг касиер. То иначе лесно като вървят нещата все някой друг да отделя от времето си.

# 284
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
анджи, разходите са общи за двата входа.
при нас се наложи почистване два пъти в рамките на половин година, разходите се поеха от двата входа (шахтата е обща за двата).
нека вашите напишат в писмен вид, че са заплатили почистването и очакват решение на управителния съвет за възстановяване на платените пари или за приспадане от вноските.
един екземпляр на таблото на входа и един за управителя.
ако имате ОС скоро е добре и там да се обяви в дневния ред.

само на мен ли ми прави впечатление, че събират по десет лева на месец, без значение идеалните части?
или всички апартаменти са абсолютно еднакви?

Общи условия

Активация на акаунт