Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 38 885
  • 777
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Посъветвах ги, за година и три месеца ...
Въпроса ми е :правилно ли съм ги посъветвала?
Моралното право е абсолютно на ваша страна, но не мисля, че съветът ви е правилен. Най-лесно е да преглътнете тези 150 лева ако са посилен разход за семейството ви. Все пак сте си решили проблема и жилището ви отново е обитаемо. Мисля, че не си струват разправиите. Има праг на разходи, над които същите могат да се правят само с решение на Общо събрание. Повдигнете въпроса на следващото общо събрание, домоуправител не решава еднолично дали да ги възстанови.
Но да спрат да плащат вноски не е решение, само още конфликти ще докара. Ако ОС реши, може да ви спести тези вноски докато станат 150 лева.

# 286
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не е точно така

предполагам, че не е искате да се съдите, това е достатъчно елегантен начин да поискате парите си и да покажете, че имате право.

# 287
Защо да преглътнат тези 150 лева..не е малка сумата. С нея е направен ремонт на обща част, следва всички да участват в разходите. Най-елегантно е да се приспаднат от бъдещи вноски. Но нека се свика събрание, там да се прочете текста който горе Добри е дала, да се обясни че хората са платили 150 лева, и да се гласува как ще им се възстановят парите-дали кеш от касата, или с прихващане.
Домоуправителят не разбрах защо от него сте ги искали парите? Той не е никакъв. Общото събрание ги решава тези въпроси. Управителят е прост изпълнител на тези решения.
Та обърнете се към съседите, на събрание!

# 288
  • София
Аз не мисля, че отпушване на канал е ремонт и би минал по този член. На теория можете да си отпушвате канал всяка седмица и да правите оборот на близка фирма ( Най-малко твърдя, че случаят е такъв, но бих очаквал да чуя нещо такова на ОС ).
Преди 3 дни имахме неотложен ремонт - спукана отходна тръба ( обща, но в апартамент). Представиха фактура за 459 лева ... И настана бунт! То нека си го пише в закона, иначе. Спестете си разправии, 9 години бях домоуправител, не си заслужава нервите за 150 лева

# 289
Благодаря ви за отговорите, момичета! ❤️
Сумата не е малка, не е и голяма, все пак родителите ми са пенсионери.
Тези пари вече са дадени но не може всеки да си изхвърля боклуците в канала а нашите да ги чистят и при всяко запушване да плащат.
Добре, че това е първото чистене за 25 годишен блок.
От домоуправителя не са искали пари, искаха съдействие за проблема.
Ще постъпим както ме посъветва st. Dobri,
Ще свикаме ОС, ще представим фактура за извършената услуга, имаше и свидетели при чистенето с машината, като са изкарали осем кофи с парцали.
И се надявам на разумно решение на всички живущи във входа.

# 290
Аз не мисля, че съседите няма да разберат. Явно просто не знаят за какво става дума. То е близко до ума, че чистенето на общата канализационна тръба, ги ползва всички тях и е в тяхна полза, а не ущърб.

И да, канализационната тръба, излизаща от блока, е собственост на блока и всички етажни собственици. До мястото, където се включва в уличната канализация. И в наредбата на ВИК си го пише ясно и това, че се отремонтира от собствениците, не от дружеството.

# 291
анджи, разходите са общи за двата входа.
при нас се наложи почистване два пъти в рамките на половин година, разходите се поеха от двата входа (шахтата е обща за двата).
нека вашите напишат в писмен вид, че са заплатили почистването и очакват решение на управителния съвет за възстановяване на платените пари или за приспадане от вноските.
един екземпляр на таблото на входа и един за управителя.
ако имате ОС скоро е добре и там да се обяви в дневния ред.

само на мен ли ми прави впечатление, че събират по десет лева на месец, без значение идеалните части?
или всички апартаменти са абсолютно еднакви?

е то на много места е така - при нас събираме по 40лв, от които към 10 остават фонд ремонт. Така е решено при пускането на сградата в експлоатация от няколко души. Да ама сега има примерно сама жена с 2 малки деца, пенсионер и няколко семейства с по 2 големи деца и кучета - и всички по 40лв. Повдигнах въпроса на едно събрание, тези с многочленните семейства се смотаха, а една дама отговори "Е какъв е проблемът, то тук бедни има ли". Та така...

# 292
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бъркаш вноските по фонд ремонт с тези за текущи разходи.
Simple Smile както е решено, така може да се промени.

общо събрание, повдигаш се въпроса, изискваш се да се впише решението в протокола и искаш да се даде копие от протокола.

не пропускаш да ги информираш загрижено, че незаконосъобразните решения се отменят,а наказанието за вземането им се плаща лично от управителя и съвета.

но се иска четене и внимание към детайлите.
или адвокат, но никога не съм съветвала да се стига до там.

обикновено тактиката "со кротце, со благо..." сработва.

# 293
Ние също сме от нередовните. Събираме по 10 лева на апартамент.
Аз за фонд ремонт смятах скоро такса съобразно ид.части...там може да се промени 9 лв на малките и по 12 лева за големите апартаменти. Горе долу е лесно, кръгло число.
Обаче режийни-ние там нямаме разходи. Само един ток и някоя крушка да сменим. 3 лева на месец са, не повече. Друго нямаме. И си представям по 20 стотинки на ползвател ако е..как ще събирам жълтици, то ще е една хамалогия, връщай ресто...не го виждам хич. Ама хич.

Май преди беше така..разделно събирахме за тока някакви стотинки.

# 294
  • София
teta75, може да е на годишна база или нещо такова - по 6 лева на година примерно. Нямате ли чистачка?

# 295
Нямаме. Само ток.

# 296
  • оттам, откъдето започва България
А кой ви чисти? Thinking

# 297
Аз мия нашата площадка и стълбите до долната.
Би трябвало всеки етаж да си чисти по този начин. Такава е уговорката. Но не го правят, освен на 1 етаж жената.
И е мръсно в момента. Дразни ме.

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 20:45 от teta75

# 298
  • оттам, откъдето започва България
Пробвахме го този вариант - всеки да си чисти площадката и стълбите - отгоре и надолу от площадката. Не ни се получи, защото всеки тарикатееше. Един етаж - чист, друг - мръсен.
Затова решихме да си плащаме на чистачка и засега сме доволни. Жената един път чисти в седмицата, но си е чистичко във входа. Всеки оставя туба с вода пред вратата си, за да има за миенето. (7 етажа сме Wink)

# 299
Ами така си е. Скатават се някои. На 2 етаж ги няма...по селата са. На 3 замитат ма много рядко. Аз съм редовна Joy
Над мен са най- мързеливи..там е много мръсно, като се качвам за таксата го виждам.
Но в момента ни е ценен всеки лев за покрива.

Общи условия

Активация на акаунт