Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 39 747
  • 777
  •   1
Отговори
# 465
И това е обсъждано. Не помтя подробности. С търсачка ще ги намерите отговорите..

# 466
По случая на Пинко - по закона едната година календарна от януари до декември ли се смята или от месец април 2021 до месец април 2022?

# 467
Календарна.
Пише си го черно на бяло в чл.51, ал.2 ЗУЕС.
Календар да почва от април ...няма.

# 468
  • Sofia
Интересно е кога се предивяват претенциите.

Примерно, на първи януари 2021, като заявите, че няма да ползвате повече от 30 дена? Какво става ако по-късно се окаже, че сте ползвали повече от 30 дена - например започвате да живеете септемрви месец - предполагам, че дължите вноски за първите 9 месеца?

# 469
Попада тогава  в другата хипотеза..при която отсъства над 30 дни, и му трябва реш.на ОС за да плаща 50% за времето на отсъствието. Ако не му разрешат...плаща си пълната вноска за режийни.

# 470
По повод Пинко. При нас досега винаги сме влизали в положение и сме гледали 12 месеца, а не календарната година от 1.01 до 31.12. Животът е непредвидим и сме влизали в положение. Като почина наша съседка и остана само дядото, нали само за него почнахме да събираме пари, да не сме искали до края на годината по половин такса и за нея Sad Няма входа да обеднее ако някой спре да плаща 5 лв, то  друг обикновено се нанася в друго жилище и така си има едно постоянно текучество на обитатели...

# 471
След смъртта си вече не е обитател. Не се събира за нея така или иначе.

# 472
Това е ясно, малко лошо съм написала. Исках да направя аналогия. Когато почине не се събира такса, ама на наследниците, които не са обитавали жилището до момента и няма да го обитават защо пък да се взима за режийни.... Та в такива случаи, които сме имали ние просто ги смятаме на 12 мес база без значение кога са наследили (ами ако беше на 02.01?)... и ги освобождаваме от режийните... Някак ми е абсурдно да им искаме пари на хората. Според мен в ЗУЕС просто не е конкретизиран и засегнат този момент, а е дадена една по-обща хипотеза, когато просто някой си заключва имота и не го ползва с години за по-лесно пресмятане от 1.01 до 31.12....

# 473
Нали само починалия е обитавал. Защо на наследници да се събират режийни...това не го разбрах.
Починалата и обитавала до см.си е плащала режийни. След см.си..не дължи. Нито наследниците които НЕ обитават.

Тук не става дума за отсъстващ за да се прилага чл.51.
Става дума за смърт.
Друго е..както при моб.оператори при смърт на абонат, договорът се прекратява. По-особена хипотеза е...

# 474
Нали само починалия е обитавал. Защо на наследници да се събират режийни...това не го разбрах.
Починалата и обитавала до см.си е плащала режийни. След см.си..не дължи. Нито наследниците които НЕ обитават.

Тук не става дума за отсъстващ за да се прилага чл.51.
Става дума за смърт.
Друго е..както при моб.оператори при смърт на абонат, договорът се прекратява. По-особена хипотеза е...

Ами точно, при Пинко разбрах, че е описаната от мен хипотеза и че сега искат да им събират по половин такса?! По този повод коментирах, че не гледаме от 1.01 да не е обитаван 1 година и не ползваме хипотезата, че трябва да дължи 1/2 такса.

Това написа:
"По моя случай майка влезна в болница на 4 февруари и от болницата не е излизала почина на 4 Април, до края на март съм плащала пълна такса.
Никой не е от Февруари насам, а и и няма да обитава апартамента , както казах. Да, платих за фонд ремонти пръскане и други, но отказах да плащам 1/2 такса за подръжка/консумативи. " А те настояват, че им дължи по 1-/2 такса....

# 475
Един закон не може да предвиди всички случаи и подслучаи, той все пак само очертава основните рамки. Както е положението с детските, данъците, пенсиите и пр. Знаете, само 1 лв. отгоре те вкарва в друга категория и край на помощите, увеличенията или приспаданията. Не може без да се сложи някаква черта. Но докато при държавните плащания мърдане няма, на място и междусъседски е възможно договаряне и влизане в положението. Защо при тях не се получава тя си знае, но със сигурност има причина.

# 476
Ето какво намерих за вноските за режийните при смърт на единствен обитател. Пинко правилно е отказала.

https://www.universumv.com/index.php/common-space-services/socia … death-to-no-dutty

Аз мисля по същия начин.

# 477
ябълка , Ами пропорционално добавяте останалите проценти до тези 100 към всеки апартамент. Или ако Ви остават 30% те се явяват 100% от неразпределените. Ако някой има идеални части по НА явяващи се на 2%, то ще му прибавите още 0,6% и ще стане с 2,6%. Това е описано и в ЗУЕС. По него съм се водила и съм преизчислявала процентите в нашата сграда. Накрая трябва да получите 100% като сумирате преизчислените ид.ч.
.

Така и направих. Да видим сега битките на събранието.
Благодаря!

Втори въпрос: Нужно ли е да искам от Общината разрешение за ремонт? Да не дойдат да ни спрат смяната на покрива?

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 16:38 от ябълка

# 478
Ето какво намерих за вноските за режийните при смърт на единствен обитател. Пинко правилно е отказала.
Това е така! И без закон, логично е просто. Затова и недоумявам защо при Пинко са последвали претенции, скандали и дори блокиране на чипа (а как става това блокиране на конкретен чип?)
Обаче изниква друг въпрос. От починалия такси няма, но от наследниците, следващите собственици? Ако въобще не се мяркат, ясно, но ако непрекъснато наминават, влизат, излизат, ползват асанкьор, влачат багажи, пускат други хора?
Питам по принцип, конкретният случай е само повод за въпроса ми?

# 479
Наследниците ще са обитатели и ще се приложи чл.51 тогава..в която от двете хипотези влизат, по нея. За режийните това.

Фонд ремонт не се прекъсва...собственик все има.

Общи условия

Активация на акаунт