Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 39 752
  • 777
  •   3
Отговори
# 450
Нещо не ме слушаш Grinning

Ако ходиш до 30 дни в година, НЕ ПЛАЩАШ РЕЖИЙНИ ПО ЗАКОН!
Ex lege - директно по силата на закона си освободена от режийни, без да е нужно някой да го приема и разрешава.
Сега разбра ли ме?
Децата до 6г също не плащат режийни.

Принтирай им текста от закона.

# 451
Тета, законът си е закон, войната с проклети съседи е кауза бегАла 😂 Сякаш не го знаеш!
Ние например за кучетата не можем да се преборим. Как се воюва с надъхани кучкари! При това не един или двама! На всеки етаж има по куче и се поддържат, и отказват... Ама в закона е казано... Пф!

Но Пинко е в правото си да откаже да плаща месечните такси. Особено щом са й спрели ползването на асансьора! И да се сърдят комшиите, какво! Нали не живее там. За 2 пъти в годината ще се качи и пеша.
Виж, ако двата пъти реално са 20, или се преспива там от време на време, правят се купони, отсядат роднини...
Има и нещо друго. Откога апартаментът е свободен? Ако е отпреди месец-два тогава не попада в условието за до 30 дни в годината и собственикът си дължи поне половин такса, независимо какви са плановете за жилището.

# 452
Така е, да.

# 453
Интересно решение.

Отдаването под наем за 2лв/м е доста символично и не изглежда близо до пазарната цена. Ако са 3кв.м това биха могли да бъдат едни 30лв/месец според района (т.е. ако 700лв е наема на 70кв апартамент или по 10лв на кв.м).

Това, че гарсионерите нямали килери - нима не са и платили много по-малко за тези апартаменти? Или пък на двустайните строителя им е подарил килер и не ги е включил в крайната цена?
Така е, но това е решението на общото събрание. От време на време някой новодошъл поставя въпроса и винаги това се отговаря.
Всяко жилище има килер по наредба. Може да е в жилището, може извън - маза или таван или и двете.
Ако няма килер, не е жилище.
Всички апартаменти имат мази, но освен тях двустайните и тристайните имат и килер в самия апартамент. Гарсониерите имат само мази, затова са решили те да ползват стаичките вместо килер в апартамента. Това положение е от преди 30 години, може би и повече. Доколкото знам е решено на едно от първите събрания във входа.

# 454
Може да поставите въпроса на ново събрание, най-малкото да се актуализира наемът. С тези 2 лв освен една крушка да се вземе, за друго не стигат.

# 455
Лошо в това решение няма, особено щом всички съседи са съгласни, но увеличете малко "наема" 🙂 2 лв. е смешна сума в днешно време - 1 хляб. Поне по 10на взимайте! За една година от няколко такива килерчета ще съберете съвсем прилична сума в общата каса!
По колко събирате на човек месечно? Поне по една месечна такса им взимайте!

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 10:37 от птица

# 456
По моя случай майка влезна в болница на 4 февруари и от болницата не е излизала почина на 4 Април, до края на март съм плащала пълна такса.
Никой не е от Февруари насам, а и и няма да обитава апартамента , както казах. Да, платих за фонд ремонти пръскане и други, но отказах да плащам 1/2 такса за подръжка/консумативи. Чипа за асансьора веднага го спряха , но все така искат 50% ...аз пеша както казах за 2 пъти ходене за една година , нямам драма.
Драмата ми е , че хем половин такса държат да плащам , в която влиза такса асансьор/ток асансьор .../ чипа все пак е деактивиран. Е?!

# 457
Съболезнования за майка ти!
Но по закон сте прескочили 30 дневния срок за годината! Щом се каните и да продавате, ако го направите бързо, съвсем ще излезете от него. Освен това се предполага да има огледи, т.е. пак влизане и излизане на много хора, асансьор...
Разбирам, че ти е болно, обидно и считаш за несправедливо, но по закона са прави да ти искат плащане.
Решението да ви освободят от него вече е въпрос на добри междусъседски отношения, договаряне И човещина!
Щом въпреки плащането на половината такса и рядкото ти ползване на асансьора са ти го спрели, значи нещо от това липсва при вас.

# 458
Налага се да сменяме покрив.
Може ли някой да ми каже, по каква формула трябва да се смята часта на всеки от апартаментите, която трябва да се плати.

Всеки плаща спрямо % общи части, които притежава.

Благодаря за отговора, но като събера % от общите части на всеки апартамент на входа не ми дава 100%.
Тогава как да разпределя общата сума?

# 459
  • София
Наемът на общите помещения към режийните ли е или към ремонти?

# 460
ябълка , Ами пропорционално добавяте останалите проценти до тези 100 към всеки апартамент. Или ако Ви остават 30% те се явяват 100% от неразпределените. Ако някой има идеални части по НА явяващи се на 2%, то ще му прибавите още 0,6% и ще стане с 2,6%. Това е описано и в ЗУЕС. По него съм се водила и съм преизчислявала процентите в нашата сграда. Накрая трябва да получите 100% като сумирате преизчислените ид.ч.

Super Tedi, при нас беше към "Ремонт", така беше решено. Понеже беше добър, години наред фонд "Ремонт" не бе събиран. После спряха да го плащат и на мен се падна честта да го въведа...

# 461
Наемът на общите помещения към режийните ли е или към ремонти?

Наемът е приход.
Не разход.
Къде ще влиза този наем..интересен въпрос Grinning
Може би зависи за какво ще се разходва..
Законът казва само за какво се разходва фонд ремонт, и как се събира.
Същото е и за фонд режийни- от кого се събира и за какво се ползва.
Мълчи къде да влязат тези приходи от наем на общи помещения.

# 462
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
помещенията са на всички, и на тези, които живеят сега там, и на тези, които не живеят в момента.
в този смисъл всички приходи са не на обитател, а на идеални части. Simple Smile значи са към фонд "ремонт"

# 463
Да, има логика да е така.
По силата на Закона за собствеността всеки собственик участва освен в разходите, и в ползите от общата вещ.
Чл.30 ЗС последно изречение.

Значи по обратния ред..ако този наем трябва да се разпредели на всеки с-к, ще е пак според ид.части на всеки.

# 464
  • София
Чудила съм се чисто хипотетично - някой отчита ли пред НАП приходите от наеми на общи части, плаща ли има се данък, трябва ли счетоводител... Ей такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт