Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 39 755
  • 777
  •   1
Отговори
# 435
Не точно. Две са хипотезите. Пита се за едната.

# 436
Питай Teta 75 - тя  "доцент" по въпросите на етажната собственост и техните тълкования.

# 437
  • София
Не разбирам защо  скачате.Като купуваш жилище в сграда имаш съседи и режим на етажна собственост.Такива са правилата.Не възникват  в последствие.Да си имаме жилище,да не сме  като в катун като се влезе във входа,да се поддържа,ама само от тези, които живеят там.А за останалите,само да се радват на придобивките,които да им вдигат и цената на имота.Тояа в поддръжка.И е редно всички да се включат.Данъците си плащате и не спорите дали реално го ползвате това жилище.Кола ако имате ,караш ме караш,плащаш гражданска отговорност ,данък и ГТП .Същото е Имаш жилище,за стопанисването му се изискват такси.И пак добре че има съседи които се наемат да се грижат за сградата.Как ми се иска просто някой да взема решенията и да организира всичко,а аз само да давам нужната сума....

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 09:50 от sssani

# 438
"Може да освободи"...значи ако иска. Може и да не иска.
Това е сама опция...да освободи. Не е задължително.

Демек
Има те няма те , ОС винаги решава да се плаща Wink за неживущите ап. пък било то и 1/2 такса!

Пинко, две са хипотезите по закона
1. Отсъства повече от 30 дни - например няма го два месеца, или 3 месеца сумарно за календарна година.
За неговия случай ОС МОЖЕ, но не е длъжно, да реши за тези два или три месеца на отсъствието му, да плаща половината от режийните. Фонд ремонт си го дължи и за тези месеци.

2. Обитава до 30 дни в годината, тоест отсъства 11 месеца-дълготрайно отсъстващ един вид, ходи само да нагледа и нощува два три пъти да речем. За неговия случай по закон, а не ОС, законът го освобождава от заплащане на режийните . Фонд ремонт и той си дължи.

# 439
  • Варна - Черна гора
Не разбирам защо  скачате.Като купуваш жилище в сграда имаш съседи и режим на етажна собственост.Такива са правилата.Не възникват  в последствие.Да си имаме жилище,да не сме  като в катун като се влезе във входа,да се поддържа,ама само от тези, които живеят там.А за останалите,само да се радват на придобивките,които да им вдигат и цената на имота.Тояа в поддръжка.И е редно всички да се включат.Данъците си плащате и не спорите дали реално го ползвате това жилище.Кола ако имате ,караш ме караш,плащаш гражданска отговорност ,данък и ГТП .Същото е Имаш жилище,за стопанисването му се изискват такси.И пак добре че има съседи които се наемат да се грижат за сградата.Как ми се иска просто някой да взема решенията и да организира всичко,а аз само да давам нужната сума....
Скачам срещу плащането на пълна такса режийни разходи! Не срещу плащането на фонд ремонт.
Отсъствала съм 10 месеца и не съм ползвала! А в същото време съседка, която отглежда 3 !!! големи кучета и не плаща, и то не защото закона не я задължава, а защото никой не и е казал, че има претенции. Друга пък решила, че няма да ползва и съответно да плаща асансьор.
И не е да нямат претенции съседите, ами си шушукат помежду си и никой не смее да и' каже да плаща.
Незнанието не е освобождаване от отговорност, нали?
През години събраната сума в сметка режийни разходи била голяма и направили прехвърляне в сметка/фонд Ремонт.
Първия домоуправител се изживява като собственик на входа и сам повишава сумата, която плащаме на чистача, сам определя и въпросните суми за които попитах.(беше касиер през миналата година. Всяко жилище поема касата за 1 година, като възрастните хора са освободени от този ангажимент).
Така, че не е много редно да правите заключения само по зададен въпрос. На всички ни е ясно че въпроса, не е в размера на сумата, която вече съм платила, а за различния аршин.
Още повече, че се правят събрания, без уведомление и спазване на законоустановения срок, без протоколи за решения, излизат пари от фонд ремонт без никакви документи ...

# 440
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ами оспорвайте ги.
имате право да оспорите всяко незаконосъобразно решение.
точно затова в ЗУЕС се записаха някои задължения, които в предишните редакции на закона бяха пожелателни или "по решение на ЕС".
за кучетата вече не е по решение на ЕС. задължително е.
за освобождаването на възрастните не можете да направите нищо, има такава опция в закона, гласувано е на ОС, прието е с мнозинство (предполагам), записано е в решенията на ЕС.
прехвърлянето от сметка "режийни" в сметка "фонд ремонт" не е законно. парите се събират на различни принципи и по закон се ползват за различни дейности.

ако има излишък във фонд "режийни", значи домоуправителя не е сметнал правилно разходите и е заложил по-висока сума за режийни.

# 441
намерете поне един съмишленик и свикайте общо събрание, ако домоуправителят отказва. Ние така иззехме властта от старата, която от 5 години не беше представяла отчет и не правеше събрания. Направихме ревизия и се опитваме да вкараме нещата в ред. При нас също имаше някои, които плащаха половин такса, защото им я е поискала и други, на които не казала и те нищо не плащали с години. Въобще нямаше отделни пера за режийни и ремонти, хаос пълен

# 442
  • оттам, откъдето започва България
Възможно е да повтарям въпроса си, но тъй като в неделя ще имаме общо събрание, ми се иска да имам някаква представа за това, което ще обсъждаме.
Става въпрос за общите помещения в блока, които се намират между етажите, на партера, а също и общата маза, и които някои от съседите ползват под наем (месечен) от преди не знам колко години за по 2 лв. наем, примерно, на междуетажно помещение. Блокът ни е обикновена панелка на 7 етажа (за да придобиете представа за какви помещения става въпрос).

Въпросът ми е: При тези от вас, които обитават такива блокове, как се ползват тези общи помещения от живущите, на какъв принцип се разпределят и какви пари се плащат за ползването?

# 443
При нас се плаща символичен наем 10лв. за стаичката до входната врата и за всяко друго помещение, което се ползва еднолично пак толкова приехме. Рязко се оказа, че няма желаещи Simple Smile
Имаме сушилни между етажите - за там си се разбират на етажа кой какво ще ползва.

# 444
  • оттам, откъдето започва България
Devil_Rose, благодаря ти, че сподели.
Предполагам става въпрос за панелен блок като описания от мен (те много разлика нямат в междуетажните пространства, може би и в другите). Simple Smile

# 445
Да, панел - 6 етажа, стаичка (тунел Simple Smile ) до входната врата и между етажите има сушилни пред прозорците.
Вашият вариант и да е без сушилните няма значение. На същия принцип се решава за общите части.
Ако обаче блока е с партер от други помещения (подходящи за магазин или офис) наема трябва да е по-висок.
Довод е, че с тези пари входа ще се подпомага значително или дори ще де самоиздържа.

# 446
При нас между етажите има малки стаички. Преди години на общо събрание е решено тези междуетажни помещения да се ползват от гарсониерите, тъй като те нямат килери, за разлика от двустайните и тристайните апартаменти. Плащат по 2 лева наем на месец.

# 447
  • Sofia
Интересно решение.

Отдаването под наем за 2лв/м е доста символично и не изглежда близо до пазарната цена. Ако са 3кв.м това биха могли да бъдат едни 30лв/месец според района (т.е. ако 700лв е наема на 70кв апартамент или по 10лв на кв.м).

Това, че гарсионерите нямали килери - нима не са и платили много по-малко за тези апартаменти? Или пък на двустайните строителя им е подарил килер и не ги е включил в крайната цена?

# 448
Всяко жилище има килер по наредба. Може да е в жилището, може извън - маза или таван или и двете.
Ако няма килер, не е жилище.

# 449
Мерси, Тета
знам и аз, ама на!
Казуса е ап. наследствен  в който няма да се живее, ще се продава.
Въпреки всичко, ми искат 1/2 такса поддръжка (чистач/асансьор/ток асансьор и т.н.) НО защото е 1/2 такса ми блокираха чипа за да не ползвам асансьора!!!
но пък да плащам 1/2 такса Повтарям не 30 дни в годината, а  1 -2 наминавания в годината без нощувка!

Общи условия

Активация на акаунт