Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

 • 3 740
 • 112
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 47 841
Рибата се вмирисва откъм главата.

Тоя сигурно и в магазина като ходи, им казва че е дипломат и пари не им дължи Joy

Остави го, то срамът и излагацията са си за него.

# 76
 • Сф
 • Мнения: 6 016
А при нас е консул.Рядко нагъл с все с-вото си.
и плаче за левче.Трябва на 2 Ст да ги правиш такива с привилегии.Че той откъде ще знае пък аз коя съм и кой познавам .То бива наглост..

# 77
 • Мнения: 47 841
Това са парвенюта. Прости, но с власт..ееехххх, жалко, но такава ни е държавата и порядките...
Пази боже, сляпо да прогледа...казал го е Алеко...

# 78
 • гр. Варна
 • Мнения: 328
неофициално можете да му кажете, че осъжданите не могат да са държавни служители и има опасност да изгуби работата си. Wink
Цитат
не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода

# 79
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 27 588
уволниха колега. не е лишаван от свобода. Wink
утре ще попитам юристката. Simple Smile

# 80
 • гр. Варна
 • Мнения: 328
уволниха колега. не е лишаван от свобода. Wink
Наказанието предвижда от-до г. лишаване от свобода, което може като за първи път да се промени в условна присъда или да е административно. (нещо от този род)
Пример: Коко Каменаров https://blitz.bg/kriminalni/sheft-na-bnt-osden-okonchatelno-koko … a_news670016.html

# 81
 • Мнения: 47 841
Осъждането е едно.
Изтърпяване на наложеното наказание е второ.

# 82
 • In the land of Never Never
 • Мнения: 1 101
Е какво общо има данък,  с тези такси, които са си частни вземания??
Бих го попитала :  Къде го пише?"...в кой нормативен акт, това че е освободен?

и според мен нищо нобщо няма, питах го кой закон регулира това, но той започна да заплашва с мутри и скоби и не знам си какво та така приключи въпросната среща. Понеже явно ще седи проблемът, искам да се подготвя за следващата... Да не би като е официално командирован, това да не му се води жилище и следователно един вид не съществува и не дължи такси...
Лели-мали, какви хора представляват България, до къде се докарахме, Боже опази! Вземете решение на събрание, така няма как да се разправя еднолично. В крайна сметка, редът е еднакъв за всички.
Ако сами не сложим ред в собствения си дом, как ще има ред в държавата? Това е наша работа, на хората, които искат да живеят в подредена държава.

# 83
 • Мнения: 562
ами повечето хора ги е страх, защото има роднини-престъпници и роднини във властта. неприятна е ситуацията

# 84
 • Мнения: 47 841
Мутренска държава, не правова.
Откакто се помня е така и няма изгледи нещо да се промени.

# 85
 • Мнения: 199
Здравейте, четох назад в темата, но не успях да се ориентирам и ви моля за съвет. Как точно се освобождава жилище, в което не се живее постоянно от такса ЕС? Ходих до общината, но там ми каза момичето да се допитам до ЕС на сградата, ЕС на сградата ми казва, че не можело. В таксата няма разделение на сметките тип текущи и ремонт, не мисля и че някой ще ми го даде. Не искам да прекъсвам ток и вода, защото жилището на х време се поддържа чисто. Какво точно се прави по закон?

# 86
 • Мнения: 47 841
Не знам колко и дали наистина сте чели назад, но темата има само 6 страници и да, в тях е говорено па въпроса, който поставяте.
Моля, уважавайте труда на останалите.

# 87
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 27 588
Здравейте, четох назад в темата, но не успях да се ориентирам и ви моля за съвет. Как точно се освобождава жилище, в което не се живее постоянно от такса ЕС? Ходих до общината, но там ми каза момичето да се допитам до ЕС на сградата, ЕС на сградата ми казва, че не можело. В таксата няма разделение на сметките тип текущи и ремонт, не мисля и че някой ще ми го даде. Не искам да прекъсвам ток и вода, защото жилището на х време се поддържа чисто. Какво точно се прави по закон?


общината няма отношение към правилата и таксите в ЕС.

от фонд ремонт не може да се освободите, месечните такси - зависи от решението, може да се изисква половин такса.
поискайте протокола, с който е взето решение за таксите и вижте какво пише за месечните такси за поддръжка и за фонд ремонт.
незаконно е да няма разделяне на двете пера, но си мисля, че няма да ви се занимава със съд и дела.

подчертаното не го разбрах. тока и водата в жилището ви не зависят от ЕС.

# 88
 • Мнения: 10 338
Да, токът и водата дали са пуснати в апартамента нямат никакво отношение към месечните такси. Но това, че "жилището на х време се поддържа чисто" има. Не казваш колко е това "х време", но явно се ходи периодично, нормално е съседите да настояват за плащане за месечните такси.
Участието във фонд ремонт е задължително, независимо дали някой живее там или не.

# 89
 • Мнения: 199
Да, изчетох темата, върнах се и миналите теми да чета, но не мога 7 теми по 50 страници да прочета толкова бързо. Също извадих и законите, които коментирате, за да ги прегледам. Най-малко имам нужда да ми се карате, казах, че се опитвам да се ориентирам и благодаря, ако някой помогне в конкретния казус. Simple Smile

От казаното по темата

Цитат
чл. 51 от закона за Етажната собственост
(3) (Изм.  - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от  30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие  50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал.  1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).
....
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост(Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
......
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1.

Т.е. трябва да има предварително събрание или законът ми позволява след известие за необитаемост да намаля таксата?
Това известие как се прави? С обратна разписка по пощата? На ръка срещу подпис?
Единият цитат казва половината, другият цялата вноска от режийните...

Да, жилището се чисти на всеки 2 месеца, чистенето се състои от минаване на парцал, избърсване на прах и преглеждане дали някой не ме е наводнил например...Simple Smile 30 минути. Не се ползва асансьор, нито обща вода, поддържа се и етажа, въпреки, че не би трябвало. Не мисля, че това е ползване и никой съсед не е имал претенции всъщност.
Домоуправителят не дава достъп до домовата книга, до протоколи от събрания, мисля, че изобщо не съществуват. Няма изнесен разчет на видно място за месечните разходи,  няма разбивка за режийни и фонд ремонт. Дава една разписка като си платиш и толкова.
Та какво ще посъветвате?

Общи условия

Активация на акаунт