Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 38 898
  • 777
  •   1
Отговори
# 300
  • Къде ли не
А, аз мислех, че блок без чистач няма...
За фонд ремонт и обновление събираме парите спрямо идеалните части, като общата сума е 120лв. на месец. Лошото е, че от деветнадесет апартамента има само три  с еднакви общи части и всеки месец събирам по една шепа стотинки.
Предишният домоуправител ей така се правеше на луд и не изплащане сумите направени от нас за ремонт на общи части. И аз все казвах от мен да мине, ама като теглих чертата се оказа, че за шест години съм черпила блока с 500лв!Ами не е редно независимо кой с какви средства разполага!

# 301
  • Варна
А, аз мислех, че блок без чистач няма...
За фонд ремонт и обновление събираме парите спрямо идеалните части, като общата сума е 120лв. на месец. Лошото е, че от деветнадесет апартамента има само три  с еднакви общи части и всеки месец събирам по една шепа стотинки.
Предишният домоуправител ей така се правеше на луд и не изплащане сумите направени от нас за ремонт на общи части. И аз все казвах от мен да мине, ама като теглих чертата се оказа, че за шест години съм черпила блока с 500лв!Ами не е редно независимо кой с какви средства разполага!
За фонд ремонт и обновяване има  два варианта за парите..или се събират със стотинките всеки месец или се събира еднаква сума от всеки. Така се образува Фонд. Когато се направи разхода се изчислява кой какво дължи според идеалните части и се приспада за съответния апартамент. Аз винаги съм смятала, че така е по-лесно. В един момент, когато има конкретен ремонт с конкретна сума, се вижда кой колко дължи за него. Така от едни апартаменти /по-големите/ се събира допълнително, а от по-малките може и да остане сума.

# 302
Аз също събирам при нас по 10 лв. на апартамент, а като се направи някакъв ремонт, ако е малък и събраните пари стигат, го плащам с тях. Ако е по-голям или вече няма толкова много пари, изравняването го правя на база реален процент на идеалните части. Скоро трябваше да събирам пари за извършен ремонт без да имаме някакви налични средства и когато изчислявах кой и колко трябва да плати, установих че разликата между 3 вида апартаменти е около 10 лв. Пример - най-малките 65 лв., средните - 75 лв., големите 85 лв. Някъде имаше 1-2 разлики с по 5 лв., но това не беше проблем хората да си ги платят. Да събирам левчета и стотинки не бих си го причинила, стига ми че се занимавам с това по принцип.

# 303
  • София
И ние сме в подобен казус.От две години събираме по 10 лв за фонд ремонт и обновление.ПОчти всички  го плащат.Събира се прилична сума, която обаче всеки драпа да ползва за каквото скимне.Особено  новопоявили се съседи, които дават жилища под наем и изведнъж идват и с претенции...Опитвам се да обясня по човешки че текущо изникналите за ремонт дейности ( като подмяна на улуци, които извършваме от нашата секция в блока) , си я поемаме по вертикалата.Не може изведнъж да скокнем според мерака за хидроизолация и претенции на  новодомец на последния етаж, който  видиш ли сега  е видял  влага от нейде си...Понеже ни предстои ОС идния месец се чудя как бихме могли да прецизираме разходването на средства и планирането на  евентуални ремонти?Мисля си че от събраните до тук пари както досега е ок да се сменят крушки,да се боядисва входа, да се обработва входа срещу  бълхи и т.н... А за по-големите предстоящи казуси  да се гласува отделно с решение и да се  помъчим да направим все пак  коректно изчисление на сумите според процента Ид. части от общите.Разликата няма да  те драстична за отделните жилища, но  все пак искам сме прецизни заради евентуално оспорване на подобно решение.Приемам всякакви съвети.

# 304
  • оттам, откъдето започва България
Споделям тазседмичен конкретен казус.
Съседката от долния етаж се оплака, че у тях има овлажняване в килерчето с тръбите, което е до баня/тоалетна.
Погледнахме, видяхме че тръбата за мръсната вода подлизва в снадките. Моят мъж извикал ВиК майстор, който сменил тръбата днес.
Въпросът ми е, тази тръба за мръсната вода обща ли се води, или си е наша, тъй като минава през апартамента ни?
Ние платихме смяната на тръбата, но правилно ли е?

# 305
Ако е вертикален щранг, е обща.
Но не знам на кое точно му викат щранг..:Blush

# 306
  • Сф
Споделям тазседмичен конкретен казус.
Съседката от долния етаж се оплака, че у тях има овлажняване в килерчето с тръбите, което е до баня/тоалетна.
Погледнахме, видяхме че тръбата за мръсната вода подлизва в снадките. Моят мъж извикал ВиК майстор, който сменил тръбата днес.
Въпросът ми е, тази тръба за мръсната вода обща ли се води, или си е наша, тъй като минава през апартамента ни?
Ние платихме смяната на тръбата, но правилно ли е?
Моят мъж казва, че щом тече, подлизва от вашия апартамент, вие си плащате. Т.е. щом тече от вас-  за теб е ремонта. Случи се и при нас във входа и си платиха тези с теча. Какви общи части те гонят не знам.
Няма общо с общия щранг Тета, това е друго. От който е протекло е проблемния. Мм е ВиК и ми го обяснява, Каза че по тъп въпрос не е чувал. Simple Smile

# 307
Чак тъп...не е.

Айде още един тъп..кое е вертикален щранг? Питай мъж си...

# 308
  • София
Вертикалната е обща, хоризонталната към нея - ваша.
Но щом само подлизва и не е спукана е могло да я "залепите" със силикон за три лева, там няма налягане и няма да избие. Аз така направих в кухнята с мръсния канал - 2 години, няма и капка.
Та, ако е вертикална, ремонтът е от всички.

# 309
  • София
Ние имахме казус с теч в мазето.Ясно е от коя секция се събира там водата и тръгнахме да търсим.Еми,всички по веригата във вертикала платиха термокамера за откриване на проблема.Накрая беше нещо елементарно  за смешни левчета-кяпачка ли , уплътнения ли...

# 310
Подлизва защото е пукната явно. Може да е тънък и невидим процепа, но да го има. Добре са направили, че са подменили. Добре и че е пвц, не каменинова тръба.

# 311
  • Сф
Ох много се смеем, вика що се занимавате като не разбирате Simple Smile в бг мама.
Мм казва, че вертикален щранг е всеки , който не е хоризонтален. Хаха
Щом е текло от нея , водата тече надолу както знаем ,значи при нея е бил проблема. Това не се коментира като обща част. Не протича от нищо. Някой е ръчнал нещо в апартамента и оттам теча. Дори и 110 ката да е компрометирана ,без намеса , което е почти невъзможно, пак си е личен проблем.Обяснява ми сега заради вас, как прави филм от лай.на 110 ката и нищо не може да и се случи и не искам да слушам повече Simple Smile
Не е от всички, защото може някой да е ударил при ремонт, може да е нещо което е свързано лошо.. 2,3 години няма проблем и после се проявява сълзене и т.н.
За 100 лв голяма драма стана. И както казва мм- където е текло, пак ще тече! Ха ха ,лафа на водопроводчика. Simple Smile

# 312
Пюрче, мъжът ти товори за друго...за деликта по чл.45 ЗЗД, известен по народному "Който чупи, купи".
Ето го непозволеното увреждане в гражд.право, известно като деликтна отговорност:

Тук обаче има специфика, специална разпоредба, която той не е отчел, а тя е че се касае за ЕС. Тя е уредена в друг закон - Закон за собствеността.

Общите части са ангажимент на всички с-ци. Вертекалните тръби са общи, те обслужват цялата сграда. Нищо че минават през инд.жилища.

Хоризонталните щрангове, защото освен вертикални, има и хоризонтални...та хоризонталните не са общи /като цяло/.

Дебелата тръба за която Дидка пише, е вертикална. Това е канала. За това е обща. И въпросът й е съвсем резонен.

А мъж ти не е разбрал въпроса...уж майстор, пък си мисли че канала минава хоризонтално ли...? Wink

# 313
  • Сф
Да Тета, дебелата тръба т.н. 110ка няма как да се компрометира, без намеса.В нея влиза всичко доколкото разбрах. И тъй като от тях тече, значи от тях е проблема на 99% , нищо че е обща . Примерно дори при смяна на тоалетна и връзването или някаква дейност може да се получи разместване на скоба, чукване и т.н. Долу на 2ри етаж сълзеше,течеше ли и при нас, И на 5 се оказа проблем, нещо недонаправено и на 3ти при ремонт на банята майстора вързал нещо не с коляно примерно,а с мека връзка и тя с времето се прецаква. И това по общата тръба всичко , абе надолу се стича. Е, защо входа да плащат като някой който не знае какво прави е причинил това по домовете на 2ма души. Така е било и в тоя случай, щом майстор го е поправил.Няма кой да ти го увреди у вас, освен теб, това искам да кажа. Иначе вертикалните ги сменят общо щранговете, това е друго Така смениха другото крило, и имаше проблем на едно место, та мм и там поправя след 2години. Черпи човека, че ще се наводним.Чакай да дойдат с гаранциите че и без пари да си го оправят. Аз не споря че е обща тръба, тая тук дето се занимаваме с нея. Споря, че проблема е причинен от тези от които тече. По принцип е безмислено да спорим, техния майстор е видял, да го бяха питали защо тече от тях. Тук баш една директорка на училище спореше, че не е от нея, с години, та мм като и показа, млъкна.  А момичето отдолу не може да се нарадва че вече не и мокри върху пералнята.
По*принцип каквото и да си говорим тук, никоя не е ВиК специалист и не е била там.А един специалист веднага вижда проблема.Ама дип че е обща тръба и по нея сълзи, айде входа да плащат. Не е така.Това искам да кажа и който се занимава с това ги знае тия работи. Обичайно се открива смърляна история и се оправя.
Не, не Тета, с мм бяхме на масата и го попитах, може да не съм предала нещо точно , но мисля схванахте идеята.Не закачай на майсторлък.Консултациите както при вас и при него се заплащат. Но форума е взаимопомощ .Не виждам защо трябва да се скача на мнението ми. В крайна сметка да си викнат домоуправител, експерт вик, може и двама, да си платят консултация и да си решават според конкретния казус .Ето в друг пост и термокамера са викали. Но, обикновено, на 30+годишния опит на мм , когато от теб тече , общо взето на 99% е причинено от теб, нищо че избива към общата тръба и надолу.Тук при нас дип че мм се нави да открие какво и как та им реши проблемите безболезнено, щото те и общите пари пак са наши и не са безчетни. И той е домоуправител за чест и слава, то всички искат без пари да им излезе всичко, хем нямаме бедни тук, да взе да му писва .Нещо не ми се спи тая вечер да ви споделя Simple Smile и дано всеки си намери правилното решение на казуса да не се чувства прецакан.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 01:07 от PureLove

# 314
У дома натаяваше от мръсния канал. Понеже ММ не е специалист, извиках баш майстор. Оказа се шупла, която е фабричен дефект. Не съм чупила нищо, нито съм въздействала по някакъв начин. Това е мръсен канал, по който вървят всички гадости (вкл. всички битови химии, а няма вечни материали). Стареенето на пластмасите също да отчетем. Та, направихме си сами ремонта, защото имах наум друго разположение на вътрешните тръби. Друго, при всеки по-интензивен дъжд чувам в тръбата, която отвежда водата от покрива да дрънчат камъчета от посипкатаа на покрива. Такова камъче беше спукало тръбата у съседката над нас преди много години. Протече у дома. Била съм малка, не помня кой е платил. Искам да кажа, че ВиК специалистите могат да установят повредата и да я отстранят. Имат право дори да изкажат мнение. Ама по казуси, които касаят вина и права и задължения думата имат други специалисти, колкото и да е смешно на водопроводчиците.

Общи условия

Активация на акаунт