Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 38 892
  • 777
  •   1
Отговори
# 315
  • Сф
Ами викайте ОС, обяснявайте, претендирайте, ако се чувствате ощетени.Обаче съм забелязала жените врякат, врякат, накрая 4,5 мъже се разбират за няма и 5 минути и проблема е решен Simple Smile Също така, на ОС тарикатлъка е видимо забележим и всички скачат,така че поне цирка е гарантиран ! Лек ден!

# 316
  • оттам, откъдето започва България
Ох, сега виждам какво се е случило след моя въпрос. Astonished

Няма нужда от толкова палене по темата. Тази тръба минава през нашия апартамент и не сме включвали нищо в нея, така си я заварихме снаждана още като купихме апартамента.

В крайна сметка направихме смяната на тръбата по най-бързия начин, тъй като хората под нас пък въобще не са виновни за това, което се случва.

# 317
А какъв материал е тази тръба - пвц, каменин, друго?

# 318
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз се имам за стара, но каменинова тръба не съм виждала.
в блок де.
за другото съм съгласна с това цялото и с последнто изречение най-много Simple Smile

Скрит текст:
Да Тета, дебелата тръба т.н. 110ка няма как да се компрометира, без намеса.В нея влиза всичко доколкото разбрах. И тъй като от тях тече, значи от тях е проблема на 99% , нищо че е обща . Примерно дори при смяна на тоалетна и връзването или някаква дейност може да се получи разместване на скоба, чукване и т.н. Долу на 2ри етаж сълзеше,течеше ли и при нас, И на 5 се оказа проблем, нещо недонаправено и на 3ти при ремонт на банята майстора вързал нещо не с коляно примерно,а с мека връзка и тя с времето се прецаква. И това по общата тръба всичко , абе надолу се стича. Е, защо входа да плащат като някой който не знае какво прави е причинил това по домовете на 2ма души. Така е било и в тоя случай, щом майстор го е поправил.Няма кой да ти го увреди у вас, освен теб, това искам да кажа. Иначе вертикалните ги сменят общо щранговете, това е друго Така смениха другото крило, и имаше проблем на едно место, та мм и там поправя след 2години. Черпи човека, че ще се наводним.Чакай да дойдат с гаранциите че и без пари да си го оправят. Аз не споря че е обща тръба, тая тук дето се занимаваме с нея. Споря, че проблема е причинен от тези от които тече. По принцип е безмислено да спорим, техния майстор е видял, да го бяха питали защо тече от тях. Тук баш една директорка на училище спореше, че не е от нея, с години, та мм като и показа, млъкна.  А момичето отдолу не може да се нарадва че вече не и мокри върху пералнята.
По*принцип каквото и да си говорим тук, никоя не е ВиК специалист и не е била там.А един специалист веднага вижда проблема.Ама дип че е обща тръба и по нея сълзи, айде входа да плащат. Не е така.Това искам да кажа и който се занимава с това ги знае тия работи. Обичайно се открива смърляна история и се оправя.
Не, не Тета, с мм бяхме на масата и го попитах, може да не съм предала нещо точно , но мисля схванахте идеята.Не закачай на майсторлък.Консултациите както при вас и при него се заплащат. Но форума е взаимопомощ .Не виждам защо трябва да се скача на мнението ми. В крайна сметка да си викнат домоуправител, експерт вик, може и двама, да си платят консултация и да си решават според конкретния казус .Ето в друг пост и термокамера са викали. Но, обикновено, на 30+годишния опит на мм , когато от теб тече , общо взето на 99% е причинено от теб, нищо че избива към общата тръба и надолу.Тук при нас дип че мм се нави да открие какво и как та им реши проблемите безболезнено, щото те и общите пари пак са наши и не са безчетни. И той е домоуправител за чест и слава, то всички искат без пари да им излезе всичко, хем нямаме бедни тук, да взе да му писва .Нещо не ми се спи тая вечер да ви споделя Simple Smile и
дано всеки си намери правилното решение на казуса да не се чувства прецакан.

от опита ни с четири апартамента, проблемите никога не са били в общата част на тръбата.

# 319
При мен са каменинови тръбите. В моята кооперация.

# 320
може. значи още по-малко вероятно да е от общата тръба.
вертикална, без налягане...
ако изобщо се прояви нещо, то ще е от разместване на основата, земетресение...
и стареенето, но там ми е трудно да преценя колко и как влияе.

# 321
Камениновите са много крехки. Лесно се пукат. Трудно е да се подмени частично по тази причина. Изобщо не трябва да се пипат. Още като се нанасяхме, майсторът ми обясни доста за тях.

За това попитах Дидка какви са техните.

При мен са ок за сега.

# 322
тези които съм виждала бяха доста дебели. не биха се напукали от едното пипане. Wink

но в края на краищата майсторът се е произнесъл. взели сте го предвид - тръбите са си ваши и решенията за тях са ваши.

# 323
Аз нямам проблем. Друг случай се обсъжда. Нещо си в грешка.
Споменах каменинови, защото каза че не си виждала. Ами има. И дори се продават и сега..не знам кой би си купил, но се предлагат и към днешна дата.

Крехки са. Дебелината няма значение. И да, стареят и съвсем лек удар ги пука.

Това което си виждала, няма общо с характеристиките на камениновата тръба.

# 324
  • оттам, откъдето започва България
Пластмасови са тръбите. Оказа се, че от включването на съседите от горния етаж в общата тръба идва това подлизване. Даже прокапва при пускане на водата.
До обяд ни отиде времето да правим експерименти. Съседката първо пуска вода от чешмата, после пък пуска вода от тоалетното казанче.
За съжаление при пускане на водата от тоалетното казанче се получава проблемът.
Мъжете ще мислят какво да правят, че е много високо и от нашия апартамент едва ли може да се оправи. То на стълба се качва ММ, за да стигне възможно най-високо. Отделно, че е страшно неудобно мястото.

# 325
т.е. след смяната пак тече/капе?
при нас на снадките/отклоненията слагаха самозалепваща, изолираща лента за ПВЦ тръби. цена не знам, мисля, че беше каучукова. и май самовулканизираща се.
Sad не мога да помогна с повече информация.

# 326
  • София
Имаме казус с бъдещ ремонт.Блокът ни   е на калкан залепен  с друг.Съседка от съседния блок на последния етаж обаче е решила че й е малък апартамента и си е вдигнала стена и направила стаичка на мястото на голямата си открита  тераса.Ние видяхме след време.НО  вече жънем последствията от всичко това.Няма да коментирам своеволието от нейна страна с градежа, а безпардонното й поведение, което се изразява в откриване на калкана и  сега една ламарина се вее при вятър.Оттам се стича вода , образуват се водоскоци...Причудливи  форми  и всевъзможни ВиК решения с улуци   колена са върха на инженерната мисъл която смайва всеки.То поне да вършат работа...Та- сега  живущите от нашата страна на калкана сме решили да вземем мерки и да  се опитаме да решим  проблема с влагата от калкана.От цялата тая вода, която се излива вече се люпи мазилка, има влага по стаите....
Имаме съседско разбирателство помежу ни, като цяло, но   изникна въпроса кой  е длъжен да извърши ремонта и отрани проблема? Дали ние или въпросната съседка от другия блок, заради която всъщност имаме проблем? Ще се радвам  на коментари.Ако са подплътени и с правни аргументи бих била благодарна.Ремонтът няма да е  евтин защото касае ремонт на калкана, викане на алпинисти заради трудното място ( а това оскъпява), подмяна на улуците във вертикала и ново конфигуриране на основните посоки на отичане от покрива.( имаме и предложение и  без думи  да бутнем  новоизградената й стена така както тя безмълвно  я е издигнала, но  към този момент се въздържаме Simple Smile )

# 327
Ще трябва да водите дело за да я осъдите тя да плати. В него ще трябва да докажете две неща- че нейното поведение е противаправно и 2. Че има пряка причинно средствена връзка между нейното поведение, и вредата /овлажняването/. Делото е по чл.45 ззд..горе го цитирах.
Доброзорно тя да ви плати...не вярвам.

Друга идея-защо не сте пуснали жалба до сега до общината за това незаконно строителство? Отичането никога не се прави да е в чужд имот..

Има и друго дело което което може да заведете..негаторен иск по чл.109 ЗС и да я осъдите да прекрати свое противоправно поведение, с което ви пречи да си упражнявате правото си на с-ст. Пак се доказва противоправност на действията й.

Прш първото дело ви присъждат обезщетение за вредите. Тоест пари.

При второто я задължават да спре да прави каквото прави и да не ви пречи.

Пробвайте с жалба до кмета първо. С копие до ДНСК.

# 328
sssani, подайте сигнал до съответната община, мотивирайте се. Не обвинявайте директно, макар че със сигурност е незаконно изградена стаята. Изискайте проверка. Ще предупредят съседката ви да отстрани щетите и да върне имота в предишния му вид в определен срок. Ще има и глоба, най-вероятно. Бъдете настоятелни, общината е длъжна да реагира.

# 329
  • София
Еха..супер си Тета.Много благодаря! Тя съседката уж мила и разбрана.Склонна е да търсим дружно решение на проблема( поне така е казала при среща с един от нашите съседи), но доколко ще  го направи в действителност- не е ясно.Идеята е да свършим работа в предстоящия  за ремонти сезон, за да нямаме проблеми през есенно- зимния.Време за дела на този етап нямаме.Но  пък може да се позовем на цитираните от теб точки в разговор с нея.... Още веднъж- благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт