Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 527
  • 911
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Lilisha, с чуждото мнение нещата со относителни, но като питаш Simple Smile

Визуално ми харесва най-много с терасата, на второ място класирам покрива и на трето перголата.
В същото време не си падам по терасите, когато става дума за къща, за мен са излишни. Освен това предполагам, че тази тераса ще бъде изпълнена с бетонна конструкция, което е един огромен термомост. Със сигурност може да бъде прекъснат, но трябва да бъде начертано и изпълнено читаво. Ние имаме 13м2 козирка от бетон, пълна недомислица от моя страна, ще я изолираме сериозно, иначе ще топлим квартала. Но нашият архитект откровено не се вълнуваше по темата, а и аз не бях достатъчно настоятелна да измислим друго решение...

За да съм кратка накрая все пак, аз съм за покрив от чисто практична гледна точка, но и визуално ми харесва. През студените месеци слънцето е ниско и въпреки покрива ще ви влиза слънце. С тези прозорци предполагам, че това е южна фасада, лятото ще бъде трудно да се стои под перголата.

# 436
  • София
И аз да си кажа не особено релевантното мнение Simple Smile Мисля, че само ако и трите са визуализирани еднакво добре, тогава ще можеш да ги сравниш обективно. В момента терасата седи най-завършено и красиво, но според мен е по-скоро защото не е положено същото старание за другите два варианта. Например покрива - ако му довабите отводняването, би трябвало да заприлича съвсем на горния и визуално ще си е супер. За перголата мога да кажа, че има как да се впише визуално със сигурност - кеф ти метална, кеф ти дърво, варианти има много (зяпам по хорските дворове наоколо). Аз обаче все нямам вяра, че платнени покривала ще са достатъчно устойчиви (което знам, че е мой си дефект; платната са си окей). Но и прането им и подмяната им... не ме блазни идеята, мисля, че за мен би било от онези неща, които седят добре на картинка и в real life се оказва, че не е "моето".  
Иначе долу светлина имаш, доколкото се ориентирам. Ако не гоните някаква супер енергоефективност, пак ще ви е окей зимата, дори с покрита веранда (ама не помня изложенията ви; предполагам, че гледаме къщата от юг).

# 437
  • Пловдив
lilisha,аз също съм за варианта с покрив.Di.Gi,е много права за термомоста с терасата,а този покрив спокойно е дървен,и ако искате може да си го затворите и измажете отдолу.
  Ако,обаче ,имате възможност да разширите от запад,най-доброто решение ще е да позиционирате верандата там.Така няма  да  ви спира южното слънце зимата,а ще ви пази западния прозорец лятото.

# 438
Valery, проектът ни е по тази технология. Тухлата надсърча над бетоновите части.

Скрит текст:
Още не сме измислили дали да слагаме изолация навсякъде или само на бетона. Цените на стиропора доста скочиха за съжаление.
Реофикс имат термоизолиращи мазилки (мисля беше 888). Единия вариант е нея да сложим. Характеристиките й не са толкова добри, колкото на изолацията.
38-цата е по-различна от 25-цата
Скрит текст:
Тя е и по-чуплива. Реже се с друга машина. Тези които масово се ползват, не стават за 38-ца.

lilisha, моето лично решение, за нашата къща е добавяне (след като свършим строежа) на зимна градина със засенчване (има подвижни сенници). Аз обичам да ми е светло и искам зимата максимално да ползвам светлината от слънцето. Сега имаме тераса над южните ни прозорци и гледам, че терасата засенчва повече от колкото искам (всеки луд с номера си Joy).

# 439
  • София
Момичета,
имам нужда от вашето мнение.
На финала сме на идейния проект. Остана да уточним навеса пред дневната. Там ще се помести маса за хапване на открито. Вариантите са покрив, тераса, пергола. Визуално ми харесва с тераса и с пергола. Притеснява ме почистване/подръжка на терсата (която няма да се ползва според мен), освен това улука от края на покрива ще бъде точно отгоре й. С перголата ще ми липсва плътната сянка през лятото, но ще имам повече светлина през студените месеци.
Моля за плюсове и минуси според вас на трите конструкции.Прикачам снимки

Аз също подкрепям със скромното си мнение варианта с покрива.В нашия проект също сме заложили на покрита веранда пред дневната.Изложението е югоизточно и мисля,че единствено покритата тераса ще ни спаси да ползваме голямата веранда през летните жеги.Мисля,че ще влиза достатъчно светлина в дневната.

# 440
На мен ми харесва вариантът с терасата. Почиства се лесно, имаш достъп до това място целогодишно, сигурно ще е една плоча, ще е стабилно. Ако се хидро и топлоизолира добре, добър наклон за отводняване, нямате проблем. Аз не заменям терасата си на втория етаж за нищо на света, имам такава гледка...Simple Smile

# 441
Ако има красива гледка каквато липсва на кота 0 бих сложила тераса със сигурност. В противен случай - не и бих се спряла на покривчето.

# 442
Благодаря за мненията. Изложението на къщата е югоизток. Мъжът ми също е за покрив и това явно ще е изборЪТ😁 А гледката за съжаление е на другата страна (север).

# 443
Вариантът с покрива според мен ще е по-скъп, а получаваш само сянка. При варианта с терасата при по-малко вложение имаш сянка и печелиш допълнителна използваема площ. Аз категорично бих избрала терасата.

# 444
  • Варна
А тествали ли сте дали  няма да влиза слънцето под  бъдещата тераса? Ние сме със сачак 1,70 м. лятото с огромни чадъри 3,50  диаметър и след 17ч. слънцето слиза много ниско и влиза под чадърите. Тогава е невъзможно да се стои на верандата. Аз съм за подвижни сенници, обичам зимното слънце да влиза в стаята.

# 445
  • Sofia
Queen, не е много сигурно това със сметките. Кофраж, арматура, бетон и трудът са първа стъпка, после сериозна топлоизолация, не можеш да минеш с 2/5см, въпреки че е открита, трябва да се пазиш от реални топлозагуби. После и качествена хидроизолация и съответно крайното покритие, което също е перо, не става как да е някакъв си гранитогрес на открито да лепнеш. И те ти сметката, нищо чудно да излезе на кантар. Нелина има съвсем конкретен опит с веранда с покрив. Естествено, ако обитателите си падат по ползване на тераси зарязваме всички сметки и натежават навиците, аз подкрепям и всякакви решения в името на красотата. "За" тераса бих била само, ако гледа към вода, по възможност море, тогава ще съм само там, нищо че не обичам тераси.

Да се оплача от първоначалния шок от първа оферта за дограмата. Не беше неочаквано, но все пак - 87кв.м. прозорци 45 хил и екстри - външни щори и комарници още 25 хил. Едва не се задавих с кафето. А, и входна врата е включена в сметката, алум. Етем с прекъснат термомост. Flushed Нелина, да попитам, ако може, що за стъкло е Xn?

# 446
  • Варна
https://www.sun4fun.eu/solidaym/

Тези сенници много ми харесаха. Звънях, пращах снимки. Не са подходящи за моята къща. И са доста скъпи.

# 447
  • Пловдив
Di.Gi,ако визираш Planitherm ХN на Saint Gobain е нискоемисионно,т.е  К  стъкло.Ние сме с такова на позиции 2 и 5 .Ако аз имах кафе,в ръката в момента,направо щях да се олея...безобразна цена.
  По сметките на моят архитект(преди 2 години) една тераса в завършен вид струва около 8 хил.лв,та 20 м2 веранда с покрив наистина може да излезе по-малко.

# 448
Di.Gi , ако сте се насочили към алуминиева дограма според мен е нормално да е такава цената. Ако имате плъзгаща врата също оскъпява. Като сложат и лентите за вътре и вън и сметката набъбва. Цвета също оскъпява 20-30%. Аз за това избрах бяла - и без това не ме бива в дизайнерските неща.
Ще се радвам да споделиш на каква дограма сте се спряли.

# 449
  • Пловдив
Нашата оферта за Етем Е 75 бе 25.5хил.лв за 61м2 ,тъмносив профил,без мембрани за монтаж.По моите изчисления,нашият стъклопакет е  около 70-80лв/м2.Или около 5 хил.лв.Със сигурност ,всички дистанционери са под хиляда лева.Плъзгащите фолксваген механизми са около 1500лв.
И въпреки,че на мен ми се видя много като цена ,като сложим и входна врата за над 2 хил.лв и сметката направо си отива на 40хил.лв.

Общи условия

Активация на акаунт