Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 395
  • 911
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте.
Аз съм нова във форума и в началото на сагата ,,къщичка''..
Имам парцел вече и желание за къща..
Имам и мноого въпроси
По закон ако до 3 години от вкарването му в регулация не се построи нищо,регулацията отпада и получаваш нива а не УПИ.Това в моя случаи е след няколко месеца..За къща не съм готова..Препоръчана ми да направя масивна ограда  и тя трябва на е откъм съседа..тоест трябва да искам разрешение от него.Има ли друга опция .. за да не съм зависима от съседа?

# 271
Прави се изцяло в твоя парцел с височина до 2 м. мисля максимум (или 2.20 м.) от нивото на прилежащия терен. Ако има законни постройки в съседният парцел на разстояние < от 2 (2.20) м. от границата, височината на плътната част е не по - висока от разстоянието до постройката.
При наличие на съгласие от съседа, плътната ограда може да се строи по оста на границата симетрично в двата парцела.

# 272
Здравейте.
Имам и мноого въпроси
По закон ако до 3 години от вкарването му в регулация не се построи нищо,регулацията отпада и получаваш нива а не УПИ.Това в моя случаи е след няколко месеца..За къща не съм готова..Препоръчана ми да направя масивна ограда  и тя трябва на е откъм съседа..тоест трябва да искам разрешение от него.Има ли друга опция .. за да не съм зависима от съседа?
Не си готова за къщичка, а искаш да строиш плътна ограда. Ами то разходът на оградата, особено ако парцелът е голям ще ти излезе поне колкото половин къща!  Не знам да има такива правила за УПИ, но ако друго не можеш да направиш, то слагаш един фургон/има и втора употреба/, захранваш го с ток и няма да имаш никакви проблеми. За ограда поставяш една обикновена мрежа и така може да стои, докато успееш да строиш къща.
УПИ-то нанесено ли е в кадастъра? Извади ли си нотариален акт? Подала ли си  декларация за имота в общината и плащаш ли данък? Ако отговорът на тези въпроси е Да, то не мисля, че някой или нещо може да ти оспори ПУП-а и да ти промени регулацията. Ако обаче не си свършила тези задачки, то побързай да ги изпълниш. Падозирам, че говориш за някоа ливада или нива, на която си успяла да й промениш предназначението и сега те е страх, да не я превърнат отново в земеделска земя,но при влязъл в сила ПУП, не мисля, че това може да се случи. Уреди си всички документи и се консултирай с адвокат или нотариус. Масля,е някой те е подвел.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 13:42 от fatalina

# 273
Здравейте.
Имам и мноого въпроси
По закон ако до 3 години от вкарването му в регулация не се построи нищо,регулацията отпада и получаваш нива а не УПИ.Това в моя случаи е след няколко месеца..За къща не съм готова..Препоръчана ми да направя масивна ограда  и тя трябва на е откъм съседа..тоест трябва да искам разрешение от него.Има ли друга опция .. за да не съм зависима от съседа?
pep_si е обяснила абсолютно правилно. Масивната ограда е изпълнено инвестиционно намерение.

# 274
Изискването да има строителство в рамките на няколко години е при преотредените земеделски земи. Тук не става дума за имот в населено място или селищно образувание. Правилно са те посъветвали. Освен ограда, можете да направите също така гараж или някакво друго допълващо застрояване - за охрана на имота, склад и т.н. Всичко, за което се издава РС върши работа пред МЗ. След изтичането на въпросния срок, ПУП-а не губи действие, но трябва отново да се мине процедурата в МЗ и да се плати отново таксата за преотреждане.

# 275
Цитат на: Atanas Stolinchev 690153 link=topic=1303299.msg42469262#msg42469262
[/quote
pep_si е обяснила абсолютно правилно. Масивната ограда е изпълнено инвестиционно намерение.
Да, но струва колкото да се изгради малка къща. Освен това трябва да се изготви проект и да се вземе РС.

# 276
Pep_ si правилни ли съм разбрала? Ако е в моя имот изцяло няма нужда от съгласие на съседа?
А иначе... да преотредена зем.земя е и закона е такъв ..
То не е казано 100 метра ограда..може и 3 м.
Парцела е гол ..просто земя
Трябва ми време да помисля къде да гаража ..къде къщата..
Да ще струва някакви пари ,но  и възстановяването на регулация  ще струва нерви и пари

# 277
Така е  eliza2. Различните случаи се разглеждат в чл. 48 ЗУТ.
Мисля че попадате в клаузите на:
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска, ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
Обаче извън населени места влизате в
[8] (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2

# 278
Голяма част от общинските администрации не разглеждат преотредените земеделски имоти като УПИ, въпреки че имат ПУП-ове. Ако случаят е такъв, то чл.48 от ЗУТ е неприложим.

# 279
Аз май само въпроси задавам, ама като с нищо не мога да се включа по разискваните въпроси Blush
Таааа, регистрирах вече къщата с акт 14 в данъчното...и продължаваме по-нататък.
Окабелихме къщата, прекарахме водопровода, та въпроса ми е как, кога и какъв е реда да си пусна редовен ток?
Защото сега включване един удължител с контакт от таблото.

# 280
Аз май само въпроси задавам, ама като с нищо не мога да се включа по разискваните въпроси Blush
Таааа, регистрирах вече къщата с акт 14 в данъчното...и продължаваме по-нататък.
Окабелихме къщата, прекарахме водопровода, та въпроса ми е как, кога и какъв е реда да си пусна редовен ток?
Ако имаш предвид да ти пуснат потребителски ток, то това се случва след Акт 16. До тогава си на промишлен ток.

# 281
Ако имаш предвид да ти пуснат потребителски ток, то това се случва след Акт 16. До тогава си на промишлен ток.
Ок, но не ми е ясно как ще се случи свързването от централния трафопост, за да ползвам контактите и осветлението?

# 282
  • Пловдив
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз защо си мислех, че регистрацията в данъчното ще е след акт 16. Rolling Eyes
Би ли споделила повече за получаване на акт 14 и за тази регистрация в данъчното.

# 283
Ок, но не ми е ясно как ще се случи свързването от централния трафопост, за да ползвам контактите и осветлението?
Би трябвало да сте свързани с централния трафопост.

При нас временното табло е свързано директно с нашия електромер, който пък е вързан към съответния трафопост.
Би трябвало да можеш да си ползваш вече контактите, ако ви е готово ел.таблото в къщата и то е вързано към временното ви табло. Поне така мисля.

# 284
Би трябвало да сте свързани с централния трафопост.

При нас временното табло е свързано директно с нашия електромер, който пък е вързан към съответния трафопост.
Би трябвало да можеш да си ползваш вече контактите, ако ви е готово ел.таблото в къщата и то е вързано към временното ви табло. Поне така мисля.
При нас от ЧЕЗ изградиха нов стълб пред имота, от него вързаха постоьнно табло, с електромери за нас и за съседа и пуснаха кабел с промишлен ток в имота до оградата само на един кантакт ли се казва не знам точно. Така го ползваха строителите. После след като ни беше изградено таблото на къщата и се сложиха презпазители се поставиха и контакти тук-там временно. При финализиране на строежа се монтираха всички контакти и ключове. След като получихме удостоверениу за ползавне/важи само за СК/, което е равносилно на Акт 16, ММ отиде в ЧЕЗ и сключи осончателният договор за потребителски ток. До края на месеца бяхме на промишлен ток и получихме изравнителна сметка. От 01.03.вече сме с нов клиентски номер и потребителски ток.

Общи условия

Активация на акаунт