Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 535
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
И все пак, не е предпочитана.
Да, съгласна съм с Томева. И от новите има такива, които не са желани за покупка.

На Шумен булевард на втория етаж, фронтално към булеварда. Има ги, броят се за завършени, но кой ги купува??

# 616
  • София, Bulgaria
Румка, имаме един термин: Това/ демек имота/ само цената ще го продаде. Всичко може да се продаде на подходящата цена.
Има имоти висят с години, никой не ги харесва, никой не ги иска, но има един купувач, който сигурно е 0, 001 % от всички, който срещу подходяща цена ще го купи. И, ако на продавачът вече му е писнало и най-после за 2 г. се убедил, че няма как да вземе мечтаните пари, смъква цената и става сделка. А купувачът се радва, че е смъкнал 30%.

# 617
По вашите думи 90% от жилищата не стават, а като изключим и първи и последен етаж, северни и лошо разпределение, то половината от един блок трябва да стои празен и да се продава на -30%, което не е така. Да не мислите че млади пишлемета с по 3к заплата гледат в детайли какво купуват или изобщо знаят какво да гледат?
Томева - като човек в бранша, според теб увеличава ли се броя на обявени имоти последните години (дори и да не стават)?

# 618
  • София
30% не, но 15% по-ниско е нормално за 1 етаж.
И, да, масово при строителите (където е по-видно), проблемните апартаменти се продават на по-ниска цена. А по-хубавите на по-висока. Като разликите варират 5-10-15%.
А ако са останали само проблемните, то през тия 2г напредване на строежа, абстрактната цена се повдига с едни 20+%, и дори да се предлагат проблемни, 1 ет, откъм булевард и тн на базовата цена, то тя пак е била повишена, заради напредналия строеж, и пак с отстъпка, заради проблемното изложение.
Също и строителят вече си е покрил разходите и не е на зор, ако са му останали 2 апартамента в сграда от 50 апартамента. И да си ги остави за под наем, все тая.

Това, мисля, сме го обсъждали.

# 619
  • София, Bulgaria
По вашите думи 90% от жилищата не стават, а като изключим и първи и последен етаж, северни и лошо разпределение, то половината от един блок трябва да стои празен и да се продава на -30%, което не е така. Да не мислите че млади пишлемета с по 3к заплата гледат в детайли какво купуват или изобщо знаят какво да гледат?
Томева - като човек в бранша, според теб увеличава ли се броя на обявени имоти последните години (дори и да не стават)?

Аз съм в бранша, но не смятам мнението си меродавно. Няма как да обхвана целия пазар, основно клиентите ни са в Източни и Южни райони, малко Люлин, малко Надежда, но това, което мога да кажа, е че все по-трудно намираме подходящи имоти.  И това не е от сега... на пръв поглед много се строи, на пръв поглед много обяви..., но като почнеш да търсиш и да гледаш в детайли/ без на зелено/.... еми няма. Като отидем в някоя сграда, която е почти готова, да речем има акт 15, останали са 1-2 ап. А, като кажат клиентите без Витоша, Малинова долина, Кръстова вада и Манастирски ливади .... и остават " пет"  ап. и те със забележки.
Сега сигурно ще ми се изсмеете, но ето задачка: искам да купя 3-ст ап. с дневна не по-малка от 30 кв.м., целия ап. със застроена площ 95-100 кв. , без първи етаж, последен може, но без скосявания, да е с акт 16 или до 3-4 месеца реално да получи, паркомясто /гараж задължително, в Младост, Дървеница, Мусагеница, Изгрев, Дианабад, Гео Милев. Бюджет 170 000 евро за шпакловка и замазка и 200 000 евро завършен, но без да се налага голям ремонт. Строителство след 2000 г. , но предпочитам след 2010 г.
Резултатът е стряскащ, дори и да дигна бюджета и добавя и Южни райони.

Гого, въобще не подценявай "млади пишлемета с по 3к заплата ", абсолютно много добре знаят, имат капацитета и са много подготвени в това си начинание. Да, нямат опита, но за това си има хора, с които могат да се консултират. И го правят. Те са много по-отворени да ползват услуги на специалисти от различни браншове, свързани със строителство. Те не са от поколението, което всичко разбира и всичко знае и си ремонтира колата сам пред блока неделя. Знаят си къде им силата, а именно в професията, от която изкарват пари, за всичко друго си наемат хора и си плащат.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 12:54 от tomeva

# 620
  • София
Томева го е описала перфектно. А примерът (задачката) е точно това, което търсех е ние, но в друг квартал. В крайна сметка не намерихме готово такова жилище (2-3 години гледам обяви) и купихме на тъмно зелено. Риск е, но иначе трябваше да направим компромис с  някой от критериите, а не искахме да отстъпим от това, което искаме. В квартала се строи супер много, има и големи и малки кооперации и комплекси, но или местоположението, или разположението на апартамента, или цената не ни устройваше. Това е реалността. Имоти и строежи колкото искаш, но реално хубавите апартаменти се купуват много преди акт 15, камо ли 16. Така, че явно сме далече от това предлагането да надхвърли търсенето.
В комплекса, в който купихме, в първата част почти нищо не беше останало и взехме във втората. Като ни казаха, че всичко е разпродадено и не повярвахме. Мислехме, че след акт 16 ще се появят апартаменти на по-висока цена 😁 Да, ама не. Всичко си е продадено не само в първата, ами вече и в нашата част, а още няма акт 14... Ще видим до къде ще доведе това бързо изкупуване на имоти. Рано или късно ще има спад, но няма да е в следващите 1-2 години със сигурност, поне не и докато има такъв глад за качествени имоти.

# 621
Томева, т.е. като професионално заминаващ се с имоти, вие също сте стигнала до извода,че има голяма дупка между търсене и предлагане.
Аз веднага намерих приемливи обяви по критериите,които дадохте, само дето са извън бюджета, а по моя лична преценка бюджета на клиентите Ви си е абсолютно ОК:
228 к Гео Милев
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c161229404490702
216 к Изгрев
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c161407873654454

А в бюджета - последен етаж с преходна баня и спалня, яко недостатъци:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c160795066818158

И това потвърждава моята теза,че при тези измислени цени продажби трудно стават. Докато за този последния с недостатъците някой на заплата може да се класира, то тия първите ще си отвисят,понеже има поне 50-70к евро дупка между бюджета на търсещи и цената.

# 622
Това в Изгрев е в Изток, на ул. Любен Русев 22, до психиатричната болница.
Ако не се лъжа Милитана беше ходила на оглед в тази сграда, когато търсеше преди няколко години.

# 623
  • София, Bulgaria
HappyHeartbeat, интереси и разминавания между страните, все може нещо да се случи. На мен не ми пречи на ап. за 230К евро, да направя оферта 200 К евро, за да стигна цена приемлива за моите клиенти. Продавачът може да откаже, а може и да се съгласи, не се знае и в двата случая няма да загубим. Проблемът е, че няма нещо, за което да си кажеш: ето, това е , харесва ми ... давай да пробваме с цената.
П.С. първите 2 нямат паркоместа...
Сделки макар и много трудно си вървят, успяваме . Купувачи има, хубави имоти няма.

# 624
  • София
Последния в Мусагеница не е лош. Ако наистина е 166кв чисто, и 126кв без терасите. Помещенията са просторни, дори и спалните. Да, някой лев отгоре е, но получаваш тераси, които разширяват зоната на комфорт. Освен това, да може да ремонтираш банята, но стените и паркета можеш да запазиш.
Може и да позволява изграждане на 2ра баня, за сметка на спалнята.
Колко народ се оплаква, че все гледаш застроено пред себе си и няма слънце и светлина. Е, тук има.
На снимките се вижда бившата сграда на VMware. Т.е. апартаментът е точно до София Мед, малко навътре в квартала. Което не е лошо.

Дори банята може да се прегради напречно на 2, достатъчно е дълбока, и да се отвори врата към вътрешната зона откъм спалнята. И спалнята е достатъчно широка.

# 625
Оф, сега търсим кола с моя мъж. Същата работа е. Едната ми е шумна, другата много гори, третата нещо трето. И в крайна сметка обяви много, а само една харесахме, с лек компромис.

Тъй е то, който има пари, избира и кусури все намира 🌞

# 626
  • София
И аз хем търся кола, хем не търся. По-скоро не търся, но се замислям дали да си потърся.
Проблемът ми е, и аз като някои колеги, търсещи жилища си мисля, че има балон в цените на колите. Трябва да са поне наполовина, за да ми харесва. Но само за мен Simple Smile
А и ако може някой друг да гледа за скрити дефекти, все пак аз не съм длъжен да съм специалист-механик.

А и аз като някои съфорумци недоумявам защо трябва да заробваме едни 50-100к в кола, ами не се наслаждаваме на живота по спа и екскурзии. Все пак, човек 1 път живее.

За капак на всичко, първият ми коментар в един популярен форум за автомобили ми го изтриха. А нищо лошо не написах, търсех мнение за избор между 2-3 марки, какви дефекти да очаквам и тн.

# 627
но ето задачка: искам да купя 3-ст ап. с дневна не по-малка от 30 кв.м., целия ап. със застроена площ 95-100 кв. , без първи етаж, последен може, но без скосявания, да е с акт 16 или до 3-4 месеца реално да получи, паркомясто /гараж задължително, в Младост, Дървеница, Мусагеница, Изгрев, Дианабад, Гео Милев. Бюджет 170 000 евро за шпакловка и замазка и 200 000 евро завършен, но без да се налага голям ремонт. Строителство след 2000 г. , но предпочитам след 2010 г.
Резултатът е стряскащ, дори и да дигна бюджета и добавя и Южни райони.

Като имаш толкова конкретни изисквания много ясно, че няма да има. Колко блока изобщо има построени в тези квартали след 2010 г.? Та след това да започнем с дневна 30 кв.м. и тн....

Аз търся мезонет 140 квадрата, над 7ми етаж в Рударци. Много е обрано, не излиза нищо подобно.

# 628
Танграта тези скъпи коли къде ги намираш? За 1 човек практично градско фиатче може и по-йофтинко да се купи. Или ти искаш бус ?

Това в Гео Милев не е бункер , ами направо землянка. Толова е тъмно. Мрачно и отгоре на всичко направено в тъмно и с някакви евтини материали. Прозорец на кухнята не видях, на банята не видях, за квадратурата само една баня ... балкона като бойник на бункер точно. Кой ще даде толкова пари за такова нещо? Дори на Хобита хралупата по-уютна и светла изглежда.

И на мен като на Танграта май последния най ми е симпатичен .

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 14:49 от bella_ciao

# 629
  • София, Bulgaria
Боби , колко да е конкретно, даже не съм казала, че предпочитам южна тераса и да има гледка... също така, за транспорта нищо не съм споменала ...

Общи условия

Активация на акаунт