Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 541
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
Имате ли идея защо след като имот виси с години и никой не го купува, ценат му се коригира нагоре?

Такива имоти взех да виждам при нас вече доста често...Да не кажа че стана нещо като пандемия. Просто  никой не продава  от нужда, спекуланти, прекупвачи и такива с по няколко имота хвърлили въдицата ако даде господ да хванат някой голям заблуден шаран. Не им пука грам дали ще продадат, ако мине номера.

# 601
Е, и аз това разправям,ама ми скочиха,че цените били реални и хората купували на тия цени. Къде са тези хора,как пък никой не се похвали,че си е купил гарсониера на акт 15 за 100к евро,откакто следя темите тук? А обявите си седят.

# 602
Сигурно е, че не знам защо дочитам това с очевидните затривания на места, може в родината да има различна форумна култура.

Щях да питам за консулт нещо по имотни въпроси, ама виждам че сте твърде глобални, ама не и локални.

Ако някой се зачете, братовчедката също купи в София, по подобни причини, ама там се развиха различно нещата и сега умуваме как да отработим ситуацията, с оглед на приложение 13 към данъчните декларации, бг гражданството не е отказано. Опция е да го пусне под наем за прибл. 3 год., и то не че е голяма работа да се внесе данъка върху разликата в покупна и продажна цена, те изповядаха над 300К, а да не си накърни репутацията пред вторите й родни данъчни (CH). Не мога да съм от полза, защото съм (относително) в друга другарска държава, където си знам какво и как кога да декларирам. Отворени сме за идеи какво би било възможно да се прави, ясно, че освежаване не е на дневен ред. Нито се въобразява високодоходна възвращаемост от този един конкретно имот, пък и наемите не са нещо впечатляващо в момента за столица в Европа. Благодаря.

Eфибуш, много ми се струва, че бъркаш Сингапур с напр. Хонг Конг в Най-добрия случай, с най-хубави чувства, нали. (за дъвките: не че някой има против тях, ами с оглед на климата тяхната субстанция никога не "засъхва" или не знам как да опиша, и те вечно и за винаги се теглят на конци по хорските подметки и дори изобретения от сорта на машините на Kaercher специално за почистване на дъвки (вж продуктовите каталози) не спасяват. Та за това хората са въвели соломоновсата мярка, но къде ти бай Ганю да вдене. Когато ми порасте работата се пенсионирам точно там и ще си сърфирам в Жълтото море докато вие си събирате наемите. Дано е скоро, че иначе и до там ще доплува пластмасата...

HappyHearthbeat, positive yes.

# 603
  • инфантилно и разглезено хлапе
Е, и аз това разправям,ама ми скочиха,че цените били реални и хората купували на тия цени. Къде са тези хора,как пък никой не се похвали,че си е купил гарсониера на акт 15 за 100к евро,откакто следя темите тук? А обявите си седят.
Чакаме да излезе статистиката с броя сделки за 2021-ва, тогава ще излезе наяве истината за имотния пазар - да се види къде колко купуват...
Оказва се, че имотите също могат да бъдат ударени от "имотна инфлация" - когато бълването и предлагането на нови жилища стане по-голямо от търсенето... това е същото като печатането на пари...

Жилищната площ в София расте над два пъти по-бързо от населението
Освен това коефициентът, изразяващ броя нови жилища на година на 1000 души за София през първите години след 2010 г. е под 1, но рязко се вдига, достигайки пик от 6,7 жилища на 1000 души през 2019 г., което е в пъти над средните стойности за други европейски градове, показват още данните от анализа.

В същото време според демографската прогноза населението на Столична община през 2050 г. ще бъде около 1 442 000. Това е с около 70 хил. души повече от настоящия брой. Тази допълнителна бройка обитатели би имала нужда от около 32 хил. жилища. При сегашния темп на строителство, около 8 000 започнати нови жилища годишно, тези жилища ще бъдат изградени за 4 вместо за 30 години, пишат от „Софияплан“ и допълват, че това е индикатор за риска от създаване на голям брой празни жилища и съответно имотен балон.

# 604
Казва се oversupply не инфлация на жилища Simple Smile
Не съм запознат по темата. Тези 25% празни жилища не са твърд и ясен факт, отделно не съм виждал официално данни за новопостроени жилища на година.
Има ли някъде официални статистики за реално предлагане срещу търсене на годишна база по години за последните 10-15 години?

Ако наистина има oversupply, при едно ниски наеми и ако лихвите се вдигнат, при една глобална криза ще стане мазало. В щатите например, има undersuppy, което много влошава положението за купувачите при такива ниски лихви. Ама при нас как е с наличностите не знам.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 21:56 от Gogo1979

# 605
Нищо няма да се види от статистиката от първото тримесечие,тъй като сега се изповядват сделки на зелено от последните 2-3 години.
Чак второто полугодие на 2022 година ще се види по-реална статистика. Но може да попитате брокери колко сделки имат сега и колко са имали през 2019 г.

# 606
Нали знаеш че брокерите винаги ще кажат че имат много сделки, а може и да е така, въпроса е дали предлагането се вдига спрямо предишни години. По мои субективни наблюдения се вдига.

# 607
# 608
Ама при нас как е с наличностите не знам.
Наличности има, въпросът е къде иска да живее човек. Тогава вече се оказва че някои наличности са излишни, също като селските къщи дето се рушат в забвение. Въпросът не е дали има или няма бройки, а дали има или няма желани жилища. Погледни колко квартали се зачертават директно като нежелани в София и се замисли колко остават и дали са достатъчни за желаещите. Виж как се отмятат обяви, това не било наред, онова не било наред. Ми всички тия налични жилища все едно дали ги има или няма, за доста купувачи те просто не съществуват. И строежът продължава. Цените на нежеланите жилища няма да паднат защото продавачите ще предпочетат да не вземат нищо отколкото да вземат по-малко от съседа. Та така с наличностите. В Америка е друго, няма смисъл да сравняваме ябълки с крушовица.

# 609
Е и аз казах че там е друго.

Но не можеш да знаеш всеки купувач какви са му желанията. Да има си масови предпочитания и масови квартали, но навсякъде купуват хората. Имам познат, който купи на майната си насред нивата с умрял квартал, но му харесвала гледката, блока е добро строителство, имаше избор на изложение и баните му бяха готови. Във форума хората разбират и подбират в пъти повече от масовия купувач и не мога да ги смятам за представителна извадка и профил на купувача. А ако в умрели квартали нямаше интерес, нямаше да има и НС, а то има нявсякъде. Иначе съм съгласен, че смотаните апартаменти само висят и поддържат цените.

# 610
  • инфантилно и разглезено хлапе
Казва се oversupply не инфлация на жилища Simple Smile
Изразих се метафорично. Smiley
Безогледното строителство е същото нещо като безконтролното печатане на пари... само че в друга форма.
Накрая и двете не завършват добре.

# 611
Безогледното строителство е същото нещо като безконтролното печатане на пари...
Неееее, не е същото. Парите са еднакви и еднакво желани, жилищата не. 😏

# 612
И какво като се строят НОВИ и чисти жилища? Колко СТАРИ гредореди ,и изобщо тотал щета, стават негодни с всяка изминала година? Има апартаменти, които СА непродаваеми, даже за София.

Строят се там, където се купуват. А в Северен квартал 100, нито напливът за купуване е толкова голям, нито напливът за ремонтиране на тотал щетите е толкова голям. (На дъртите апартаменти имам предвид).
Изобщо не ме притеснява фактът, че в МанЛи изток построили 2-3 Мони. И още да построят, и те ще се изкупят. Защото младите хора са мобилни, и искат чисто и ново, а не зелева панелка с течащ покрив.

# 613
  • София, Bulgaria
Строи се, където има терени за застрояване....
В най-скъпите квартали, все още излиза тук таме по някоя нова сграда,  но до няколко години, новите строежи ще бъдат бледи спомени...
Жалко, новите квартали, можеха да станат супер, ако имаше малко повече мисъл и визия за градоустройство...Като местоположение са удобни, обградени от големи булеварди и околовръстното е удобно, планината е на една ръка..., но вътре е джунгла.
И в Обеля живеят хора и пак там си търсят...какво да правят в Младост, като животът им е устроен в другия край на София.
Аз нямам много често клиенти за там, но когато съм имала, пак нямаше избор...като махнеш първи и последен етаж и сложиш още няколко съвсем нормални изисквания и става трудно изпълнимо.

Някои беше писал за статистиката относно брой продажби...може да погледне на сайта на Агенция по вписване отдавна са публикувани.

# 614
А в същност северната тангента е много по-добре уредена и по-достъпна с кола ... и планината на север не е кой знае колко по-далече колкото от при южните на юг ... И пак динамиката си е динамика.

Общи условия

Активация на акаунт