Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 158
  • 763
  •   1
Отговори
# 435
  • SF
Несветещите жилища за какво говорят? Че са празни, необитаеми, предстоящи продажби или че притежателите им имат и други имоти, а в момента са на сафари в Африка?

# 436
  • София
Не се обиждайте, но аз съм малко скептичен към съвети и хора, които се учат на бизнес и икономика от прочетени книжки.
Интерпретацията готова смелена, и се повтаря машинално.

Освен това, още от 18 годишен си го имам, да не се стряскам от големи "титли" и "имена". Та, като авторът е "професор" какво?
Ще го преместя.

Няма изобщо обосновка за връзката между покачване на цените а НИ, висока безработица сред младите и какво беше още, средни класи и тн

# 437
...
Няма изобщо обосновка за връзката между покачване на цените а НИ, висока безработица сред младите и какво беше още, средни класи и тн
Много ясно че няма.
А би трябвало да има връзка именно с реалния живот.
Което за какво говори?

# 438
И аз пак да повторя и потвърдя - в ЕПК-та, които са си строени по соц-а, имаше ателиета точно с такъв статут на етажите с тавански помещения. По няколко - 1-2-3, останалата площ си беше разделена на тавански (складови) помещения. Примерно в ЕПК-то, в което живеех, на 9 ет. (таваните по средата на блока) и на 16 ет. ателиета имаше по 2 броя, точно срещу стълбите. По спомен - по една гарсониера и по един двустаен.
И за да ти разрешат да купиш ателие, трябваше да си член на някаква творческа организация - на писателите, на художниците, на нещо си там, с бележка, и задължително с връзки. Никакъв статут не е сменян/преправян/подправян, така са си по проект. Нямам представа и спомен дали са били с някакви орязани характеристики като височина, например, но в конкретния блок бяха с изложение югоизток или югозапад.

# 439
Не е така,Абсурт.
В нашето епк (90та) ателиетата на среден и най-висок етаж са предвидени за такива.
Отделно има мазета за ниските етажи и тавани за апартаментите от средата нагоре. За ателиетата няма осигурени складови помещения.
И да,при нас също идеята е била да са населени от творчески личности,затова са и изцяло с френски прозорци,за да има повече светлина.

# 440
ЧС а според теб колко пари/злато има реално в банките (не в хранилищата им с данни) и какво наистина ще се случи, ако тези хора тръгнат да купуват НИ?!?

Все се каня да се разходя вечер из кварталите и да наснимам колко от жилищата светят. Според теб колко стоят заключени и как ако тръгнат пък тези да разпродават, подгонени например от данъчните, ще се отрази на пазара?
Аз го правих това упражнение няколко пъти, пресичам целия Младост 1 от Йерусалим до Малинов между блоковете и гледам какво свети в 7 часа вечерта в съботен ден при затворени кръчми заради Ковид.
Без значение стари или по-нови блокове масово светят макс 50%, сега нали някой все го е нямало.
Имаше често от по-новите блокове след 2000 да не свети нищо в цяло крило от 5-6 етажа или 1 апартамент.

Едни хора с пари ще си купуват пак и пак, ама не знам какво ще ги правят - колекция или какво не разбирам.
Те са същите, които имат в банките или тези които имат, ще имат още повече, а няма толкова да се увеличава броя  на собствениците, а само броя на имотите.

Точно понеже са едни и същи с много имоти, аз лично познават такива с 3-4-5 броя, отделно личното, утре или в ден Х когато решат, че няма смисъл да наливат точно в тухли и точно в София и се пренасочат към нещо друго,  а може и тухли, но в чужбина примерно ще стане интересно.
За под наем е ясно, че няма как да върви нагоре с бълващите нови блокове, освен, ако не седят на БДС или празни, защото и такива случаи има масово - 5-10 год седи на бетон заключен.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 09:00 от Alexslav

# 441
Несветещите жилища за какво говорят? Че са празни, необитаеми, предстоящи продажби или че притежателите им имат и други имоти, а в момента са на сафари в Африка?
Говори, че хората няма къде другаде да си влагат парите, освен в недвижими имоти. Което пък е предпоставка за надуване на балон. В момента, в който се появи друга алтернатива (например нормални лихви по депозитите в банките) тези пари ще се пренасочат.

# 442
Точно понеже са едни и същи с много имоти, аз лично познават такива с 3-4-5 броя, отделно личното, утре или в ден Х когато решат, че няма смисъл да наливат точно в тухли и точно в София и се пренасочат към нещо друго,  а може и тухли, но в чужбина примерно ще стане интересно.

И какво толкова ще стане? Строителите са взели парите, те са влезли в икономиката (в голямата си част), апартаментите са платени. Какво остава? Да продават евтино? Ми нека, какво от това? Това ще вкара в пазара и по-бедни хора и пак ще завърти воденицата. А ако не продават и просто спрат да купуват пак ще е подобно - тогава строителите или ще трябва да спрат, или да свалят цени. Ми хубаво, страшно ли е?

# 443

И какво толкова ще стане? Строителите са взели парите, те са влезли в икономиката (в голямата си част), апартаментите са платени. Какво остава? Да продават евтино? Ми нека, какво от това? Това ще вкара в пазара и по-бедни хора и пак ще завърти воденицата. А ако не продават и просто спрат да купуват пак ще е подобно - тогава строителите или ще трябва да спрат, или да свалят цени. Ми хубаво, страшно ли е?

Това не мога да ти кажа с точност, но за начало със сигурност ще спрат да се строят и след това купуват подобията на апартаменти, маломерни, криви и т.н., които са нищо друго, освен сейф, където да си затворят парите сега някои хора, а покрай тях и някои не можещи да си позволят нещо по-добро.
Със сигурност също, ще има доста по-голям избора за купуващите.

Едно време познавах човек внасящ таратайки от Европа, още в началото, ами продаваше ги по една снимка истинска 10х14см, гледат и купуват, това е, сега е абсурдно, но това беше с години.

Същото за мен е купуване на чертеж, дори не на дупка и после има изненади често, освен, ако не е някоя топ фирма строител.

У нас винаги го е имал овчия-стаден навик, един прави нещо и всички тръгват да правят същото, което само по себе си, като всички го правят вече спира да е ефективно в един момент.
Същото беше с еъррбнб, стотици апартаменти, още преди Ковид цените примерно във Варна бяха много надолу спрямо няколко години назад, защото всеки втори искаше да купи 2-3-4-5 имота, подбиха се цените, взеха да не сменят чаршафи дори и всичко затъна.
Същото беше с депозитите и с много други неща през годините.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 09:22 от Alexslav

# 444
Не само у нас, по цял свят е така.

# 445
ХМ, ама аз не знам много хора купили на чертеж по света и също много не получили документи като акт 16, останали без улица  и т.н., та по цял свят не е така.

# 446
ХМ, ама аз не знам много хора купили на чертеж по света и също много не получили документи като акт 16, останали без улица  и т.н., та по цял свят не е така.

Ставаше дума за това:

Цитат
У нас винаги го е имал овчия-стаден навик, един прави нещо и всички тръгват да правят същото, което само по себе си, като всички го правят вече спира да е ефективно в един момент.

Не конкретно за имотите, а принципно. От там нататък вече си има особености. Впрочем най-големите супер небостъргачи, както чета, също се продават на чертеж.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 10:15 от Черна станция

# 447
ХМ, ама аз не знам много хора купили на чертеж по света и също много не получили документи като акт 16, останали без улица  и т.н., та по цял свят не е така.

И според мен купуването на чертеж е огромна глупости, но доколкото разбирам от коменатрите - това е шансът да си купиш апартамент с що-годе читаво разпределение и изложение. Та това купуване на зелено е следствие на масовата инвестиция в имоти.

# 448
И в Германия се продават на чертеж, но не познавам достатъчно купили, за да зная дали има изгорели. Дори и в момента има такива обяви в немските сайтове за имоти. За Полша знам от полякиня, с която съм работила, че е изгоряла с имот на зелено във Варшава. И в това не сме уникални.

# 449
Нали наскоро се обсъждаше обява на зелено в Истанбул, на 32. етаж.
Не сме чак толкова уникални.

Общи условия

Активация на акаунт