Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 552
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
Лично аз такова нещо не съм писала, не съм ходила да им светя от къде са.

# 571
Най-интересното е как при средна брутна заплата от около 750 евро (за София към 950) апартаменти, струващи по 1000 Е/кв се "харчат като топъл хляб".

# 572
Сори Мокка, HappyHeartbeat го каза.

# 573
  • София
Най-интересното е как при средна брутна заплата от около 750 евро (за София към 950) апартаменти, струващи по 1000 Е/кв се "харчат като топъл хляб".

С 30 годишен кредит например.
Родители, баби и дядовци дават за първоначалната вноска. Банката отпуска 30 годишен кредит и ето ти младите купуват 100 кв.м. за 100000 евро без проблем.

# 574
може за сега да има изхранване рои такова ступване в гета, но от къде идва, как става и как функционира и до кога би могло да функционира и пр. ... не знам.
Няма проблем ако правим София да стане като гетото Сингапур Satisfied Там ако знаеш какви небостъргачи с апартаменти са, и дори още по-нагъсто. И им се чудя и там кой купува ама на, бутат се. Мисля че от дъвки пестят, нали са забранени, и купуват със спестеното явно.

А села си се обезлюдяват от край време, и нищо, други селища никнат, преселението на народите нали знаеш кога още е започнало. Новичкото се търси. Явно не е чак толкова лошо колкото се вижда през твоите очи, важното е на тия дето живеят там да им харесва.

# 575

Не е толкова зле, в Лондон съотношението е по-лошо, ама и там се купува.

# 576
30 години робство и страх да не ти спрат доходите защото няма пропускане ... не са проблем  ???

# 577
  • София
30 години робство и страх да не ти спрат доходите защото няма пропускане ... не са проблем  ???

Ако бяха изкарали и спестили парите за първоначалната вноска сами, можеше и да се замислят. Но като им ги дават наготово какво има да се мисли. Където е текло пак ще тече.
А пък и в България е срамно да се живее на квартира. За справка: темите в семейния форум.

# 578
Тези с 30-годишен кредит далеч не са всички, а някои нарочно го правят за максималния срок,за да са спокойни, а изплащат предсрочно.
Има и хора,продават на друго място,пък купуват ново жилище.
Трети са живели с родители и две поколения и на мъжа, и на жената (6-тима работещи) обединяват спестявания за голямо начално плащане.
А bella,като ти е мъчно за обезлюдяването на провинцията,защото не дадеш личен пример и инвестираш  там и не пратиш децата си там? Ще намалиш дисбаланса Simple Smile

# 579
Не знам какъв % от жилищата са купени с кредит. Споменаваше се, вчера или онзи ден, че по-големия процент от покупките са кеш.
Иначе за Лондон - предполагам значителна част от купувачите са чуждестранни граждани. Все пак Лондон е световна финансова столица.

# 580
За последното тримесечие на 2020г. продажбите в София са 9550, договорните и законни ипотеки 1336 и 3124. Т.е. 47% ипотеки, 53% със собствени  средства и необезпечени заеми.

# 581
Е, с каква заплата можеш да извадиш 200 бона кеш?
А и заплатите се повишиха последните няколко години, не са били винаги такива.

# 582
Не знам какъв % от жилищата са купени с кредит. Споменаваше се, вчера или онзи ден, че по-големия процент от покупките са кеш.
Иначе за Лондон - предполагам значителна част от купувачите са чуждестранни граждани. Все пак Лондон е световна финансова столица.

Мисля, че обсъждахме скъпите имоти.
--------------

Не виждам никаква драма в ипотеката - правят си сметката, теглят кредит, обслужват го. Обикновено се презастраховат - теглят за възможно най-дългия период, и си оставят опцията да изплатят предсрочно.

# 583
30 години робство и страх да не ти спрат доходите защото няма пропускане ... не са проблем  ???

Ако бяха изкарали и спестили парите за първоначалната вноска сами, можеше и да се замислят. Но като им ги дават наготово какво има да се мисли. Където е текло пак ще тече.
А пък и в България е срамно да се живее на квартира. За справка: темите в семейния форум.

30 години са много. Както беше казано, след 30 години заплатите ще са поне двойни, а вноските ще са същите. Евентуално и някое наследство ще дойде. Изобщо - оправят се хората, даже много често и предсрочно.
А да се живее под наем не е срамно, но при определени условия е икономически неефективно, а и комфортът е по-малък.

Е, с каква заплата можеш да извадиш 200 бона кеш?
А и заплатите се повишиха последните няколко години, не са били винаги такива.

Разбира се, че е невъзможно, недей чети измислици, никой не купува така Wink

# 584
За последното тримесечие на 2020г. продажбите в София са 9550, договорните и законни ипотеки 1336 и 3124. Т.е. 47% ипотеки, 53% със собствени  средства и необезпечени заеми.

Благодаря за конкретните числа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт