Математически турнири 1-4 клас. Тема №58

• 78 225
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
Моето каза, че имало и лесни, и трудни задачи - за 4 клас.
Някой знае ли каква е била последната задача за 4 клас, че този отговор 1 нещо не ни харесва? Simple Smile

Същото мнение изказа и нашият младеж за задачите.
Последната е била: Имаш 3 кутии - в първата - 2 бели топки, във втората - 2 черни топки, в третата - една бяла и една черна топка. На кутиите пише какво съдържат, но то не е вярно. Колко топки трябва да извадиш най-малко, без да гледаш вътре, за да си сигурен за вярното съдържание на всяка една от кутиите?
Много хитра задачка, хареса ми.
А какъв е отговорът ...4???

# 166
  • Бургас
Моето дете е писало 4, но в отговорите пише 1.🤔

# 167
Май 1 топка....?!?

# 168
Отговорът е 1. Трябва да се извади 1 топка от кутията с надпис 1ч/1Б. В зависимост от резултата, логиката е елементарна.

# 169
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тоест ако извадя бяла топка от кутия "1 Ч/1Б" , ще следва, че в тази кутия са двете бели? Следователно в кутията с надпис "2 бели", ще са двете черни? А защо да не са "бяла и черна"?

# 170
  • Бургас
Ако от кутията с надпис Ч/Б извадим бяла топка, то значи че в нея има 2 бели топки, тъй като знаем, че надписът е грешен. Остават 2 кутии с надписи 2Б и 2Ч. В първата знаем, че няма как да има 2 бели т.е. има или 2 черни или черна и бяла. Но третата кутия е с надпис 2Ч и там не би трябвало да има 2 черни - остава там да има черна и бяла топка, а в кутията с надпис 2Б да има всъщност 2 черни Simple Smile

# 171
Ако от кутията с надпис Ч/Б извадим бяла топка, то значи че в нея има 2 бели топки, тъй като знаем, че надписът е грешен. Остават 2 кутии с надписи 2Б и 2Ч. В първата знаем, че няма как да има 2 бели т.е. има или 2 черни или черна и бяла. Но третата кутия е с надпис 2Ч и там не би трябвало да има 2 черни - остава там да има черна и бяла топка, а в кутията с надпис 2Б да има всъщност 2 черни Simple Smile
Точно.

# 172
Точно.
М дава - някой е пропуснал да съобрази това с надписите. При тези задачи ,които ама въобще не харесвам ,все изхождам и уча малкия да си затвори очите и да вади топчета ,като смята най,най- лошия вариант/ късмет ,който може да има при ваденето им. И сега така ...с презумпцията ,че вади ,но със затворени очи ,от коя да е кофичка Wink Wink
Ами то мисъл се иска , и на време да ти дойде ...надявам се децата по-добре се справят от мен Wink

# 173
  • ту тук, ту там
Мен лично ме подвежда това, че надписът е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО грешен. Тоест аз не го възприех така, като прочетох задачата. Ще пробвам и сина ми, той е 3 клас.

# 174
Моят син - 4 клас е сгрешил последните 2 задачи със сигурност. На останалите не помни отговорите, може и повече да са Relaxed. И той е отговорил на последната 4.

# 175
Точно.
М дава - някой е пропуснал да съобрази това с надписите. При тези задачи ,които ама въобще не харесвам ,все изхождам и уча малкия да си затвори очите и да вади топчета ,като смята най,най- лошия вариант/ късмет ,който може да има при ваденето им. И сега така ...с презумпцията ,че вади ,но със затворени очи ,от коя да е кофичка Wink Wink
Ами то мисъл се иска , и на време да ти дойде ...надявам се децата по-добре се справят от мен Wink
В задачата се търси не най- лошият вариант, а такъв с минимален брой извадени топки. И не става изобщо дума за късмет/затворени очи.Трябва да се съобрази логически да се насочи именно към кутията с надпис 1Ч/1Б. Разбира се, това за повечето деца ще е трудно. Но те могат да си проиграят вариантите и сами да достигнат до същия извод. Единственият недостатък тогава би бил- няколкото минути повече отделени за тази задача.

# 176
Моята дъщеря (в 4-ти клас) се е колебала между 1 и 4 на последната задача и за съжаление е сгрешила като е посочила отговор 4.

# 177
  • София
За моето дете - 4 клас времето е било малко, както и за още няколко в стаята.

# 178
Моята четвъртокласничка също е объркала последните 2 задачи с числовия отговор, хем са решавали подобни задачи, но не е болка за умиране - за НПМГ ЕК се взима с коефициент 1.

Да видим каква нова дата ще измислят за пролетните състезания.

# 179
Мен лично ме подвежда това, че надписът е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО грешен. Тоест аз не го възприех така, като прочетох задачата. Ще пробвам и сина ми, той е 3 клас.
Условието на задачата е пълна интерпретация по думите на детето. В истинското условие е възможно да пише "задължително", но няма как да знаем засега. Ще пробвам да разпитам и за 25 задача, ако е на кеф днес, че ми е любопитно. Явно и там е имало масово "подхлъзване".

Общи условия

Активация на акаунт